Eerste studenten geslaagd voor het leer-/werktraject van de NCE-Erfgoedschool

Dylan Verschuren en Johan Jonkergouw zijn de eerste studenten die het keuzedeel Erfgoedschool van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen hebben voltooid. Zij slaagden met vlag en wimpel voor het leer-/werktraject, dat zij hebben uitgevoerd bij Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V. Tijdens een bezoek heeft Leon Bakker, coördinator NCE-Erfgoedschool, beide jongens persoonlijk gefeliciteerd met het slagen voor het keuzedeel restauratie. Wij zijn hartstikke trots op deze jongens en razend benieuwd wat Dylan en Johan te vertellen hebben over hun avontuur. Jij ook? Je leest het hieronder.


Even kennismaken

Dylan: Hij komt oorspronkelijk uit Raamsdonksveer, hij is 20 jaar oud en de passie voor timmeren is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader werkt als timmerman, dus de appel valt niet ver van de boom. Op dit moment volgt Dylan de opleiding Allround Timmerman niveau 3 in Breda. Restauratie was nieuw voor Dylan, maar dankzij het keuzedeel is hij helemaal enthousiast geworden en niet meer uit de branche weg te slaan. Vorige maand is hij geslaagd voor het leer-/werktraject en ondertussen timmert hij lekker door bij het eerdergenoemde stagebedrijf dat vervolgens zijn werkgever is geworden. De gehele opleiding verwacht hij in juni a.s. af te sluiten.

Johan: De 19-jarige metselaar is geboren en getogen in Den Bosch. Al voor hij begon aan zijn opleiding, Allround Metselaar niveau 3, was hij al te vinden op de bouwplaats. Hij werkte eerst via Heijmans restauratie en vervolgens via Nico de Bont al op verschillende projecten, waaronder ook restauratieprojecten. “Het metselen zelf dat leer je natuurlijk het beste buiten, door het te doen”, zegt Johan. Johan vindt zijn vak reuze interessant en hij wil graag zijn kennis uitbreiden. In januari 2024 hoopt hij de gehele opleiding af te ronden om zich vervolgens nog verder te specialiseren. Denk hierbij aan natuursteen stellen/repareren. Er is nog heel veel kennis te vergaren!

Leon Bakker & Dylan Verschuren

Kiezen voor restauratie

Dylan: Echt helemaal zelf gekozen heeft hij niet. Vanuit de opleiding worden er verschillende stagebedrijven aangeboden. Er kwam een plek vrij bij Nico de Bont en daar is hij aan de slag gegaan. ”Voor mij was restauratie nieuw, maar sinds ik in de restauratie terecht ben gekomen, wil ik eigenlijk niks anders meer doen”, zegt Dylan. Wat het restaureren zo leuk maakt, is eigenlijk het feit dat je nooit weet wat je te wachten staat. “Als we iets openmaken, dan weten we niet wat erachter zit. Wat is de situatie precies en hoe ziet het hout eruit? Dat maakt het hartstikke leuk en afwisselend.”, vertelt Dylan.

Johan: Hij heeft het vak in de praktijk geleerd en dan voornamelijk bij Nico de Bont. Het NCE en Nico de Bont proberen samen het vak restauratie aantrekkelijk te maken voor jongeren. Nico de Bont heeft enkele van zijn jongere medewerkers, waaronder Johan, geënthousiasmeerd voor de opleiding en de Erfgoedschool. Hij was al gek op restauratie, maar dit was een mogelijkheid om zijn kennis te verdiepen. “Het leuke aan restauratie is de afwisseling, het is altijd iets anders”, zegt Johan. “Bovendien werk je altijd aan prachtige projecten, zoals monumentale panden of monumentale sluizen.

Bijzondere projecten

Dylan: Ze werken veelal op kerken en dergelijke gebouwen, maar op dit moment zijn ze bezig bij het Veerhuis in Rotterdam. Het favoriete project van Dylan, want het Veerhuis gaan ze weer in goede staat brengen waarbij de originele karakteristieken van het monument centraal staan. Er zijn veel herbestemmingsprojecten, maar het Veerhuis is een echt restauratieproject. “Eerst hebben we muurplaten van de buitengevel vervangen, vervolgens houten staanders geplaatst en daarna hebben we de dakspanten onder handen genomen”, vertelt Dylan.

Johan: Het huidige project, waaraan Johan werkt, is in zijn ogen het meest bijzonder. Ze werken aan een reconstructie van de 13e-eeuwse verdedigingsmuur van Den Bosch, aan het Herman Moerkerkplein. Ondanks dat het geen restauratieproject is, vindt Johan het wel heel bijzonder. Deze muur hebben ze helemaal, vanaf de fundering, opnieuw opgebouwd. Daar horen ouderwetse schietgaten, togen en dergelijke bij.

Leon Bakker & Johan Jonkergouw

Verschil restauratie en andere projecten

Dylan: Hij is direct de restauratiebranche ingerold, maar hij moet af en toe voor school met prefab aan de slag bij nieuwbouwprojecten. ”Daar vind ik eigenlijk niks aan”, zegt Dylan. “Bij restauratie ben je met verschillende specifieke gereedschappen bezig, het is handwerk. Als je werkt aan nieuwbouwprojecten, dan werk je simpel gezegd met een hamer, een waterpas en een klopboormachine en daar kun je het meeste mee doen. Ook moet je het niet te serieus nemen”, zegt Dylan met een lach. Aangezien niet alles haaks en recht is, moet je in de restauratie kunnen improviseren, creatief kunnen denken en oplossingsgericht zijn.

Johan: In de nieuwbouw moet alles snel gebeuren. “Stenen pakken en voort, voort, voort”, vertelt Johan. In de restauratie werk je heel anders. “Welke soort steen moet erin, een dikkere, een dunnere? Hoe lang moeten ze zijn?”, zegt Johan. Het is echt maatwerk. Het doel van de restauratie is om zo dicht mogelijk bij de bestaande situatie te komen in plaats van stapelen, stapelen, stapelen, zoals op nieuwbouwprojecten.

Wij feliciteren beide jongens van harte met het behalen van het keuzedeel restauratie, als onderdeel van de ROC-opleiding, en wensen hen alle succes met de laatste loodjes van hun opleiding. Eén ding is zeker, deze gepassioneerde vakmannen gaan wij heel vaak tegenkomen in de restauratiebranche.