John van den Heuvel & Marloes Tiegelaar aan het roer van het NCE

Sinds het afscheid van Agnes van Alphen begin november jl. staan John van den Heuvel als algemeen coördinator en Marloes Tiegelaar als bestuurssecretaris aan het roer van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. De rollen zijn verdeeld en de eerste weken zijn achter de rug. John en Marloes hebben de zeilen gehesen, maar welke koers ze gaan varen? Je leest het hieronder.


John van den Heuvel & Marloes Tiegelaar

De eerste weken

Marloes: Druk!! Het afscheid van Agnes kwam sneller dan gedacht en dan is het even wennen. Een behoorlijke uitdaging om de nieuwe werkzaamheden in te passen met alles wat er al ligt. Gelukkig heb ik mijn ‘oude’ taken met een gerust hart kunnen overdragen aan mijn capabele collega Gabriëlle Schouten. Daarnaast is het ontzettend leuk om samen met het bestuur en John de grote lijnen voor de organisatie uit te zetten en om de speerpunten van de komende jaren te vertalen naar een strategisch plan. Er gebeurt nu al ontzettend veel. Samen met het team denken we na over de manier waarop we de organisatie verder kunnen professionaliseren, hoe we het NCE en NRC als merknaam kunnen positioneren en hoe de positie van het NCE in het bestel verder kan worden verstevigd.

John: Agnes heeft haar werk de afgelopen maanden geleidelijk overgedragen en dat deed ze op haar gebruikelijke punctuele manier. Dat gaf mij de gelegenheid om mezelf in te werken en taken over te dragen aan collega’s. Het is prachtig om te zien dat iedereen in de organisatie zijn/haar verantwoordelijkheid heeft genomen. Hoewel ik nog een lange actielijst heb, kunnen we wel zeggen dat de wisseling van de wacht geruisloos is verlopen.

De grote verandering

Marloes: Eerst werkte ik als opleidingsadviseur voor het NCE waar ik me bezighield met de werving van deelnemers voor de opleidingen in de breedste zin van het woord. Daarnaast deed ik van alles en nog wat, een soort manusje van alles en spin in het web. In mijn nieuwe rol als bestuurssecretaris ondersteun ik het bestuur, de Raad van Advies, de onderwijscommissies van het NCE en het NRC en werk ik samen met algemeen coördinator John van den Heuvel aan een gezond en sterk NCE. Nog steeds ben ik spin in het web, maar dan meer op strategisch niveau.

John: Ik ben sinds 2019 werkzaam bij het NCE en vanaf die tijd heb ik allerlei taken verricht, waaronder lesgeven en het coördineren van verschillende opleidingen. Nu sta ik meer op afstand en ben ik als algemeen coördinator bezig met de dagelijkse gang van zaken. Dat betekent veel contact met de collega’s en vertegenwoordigers van allerlei partijen en branches in de erfgoedsector. Wij staan met onze opleidingen ten dienste van de sector en gesprekspartner blijven is key.

Invulling van de nieuwe rol

Marloes: John en ik vullen elkaar mooi aan. Als algemeen coördinator heeft John de dagelijkse leiding over het NCE en het NRC. Hij is het eerste aanspreekpunt. Als bestuurssecretaris ben ik meer de schrijver van ons twee en verantwoordelijk voor het schrijven van de plannen, strategieën, subsidieaanvragen, het verslaan van de diverse overlegstructuren en het uitzetten van de acties, die voortvloeien uit deze overleggen. John en ik hebben ieder onze eigen specialiteiten en samen vormen we een prima team.

John: Vanuit mijn ervaring in de restauratiesector ken ik het belang van het leveren van de juiste kwaliteit om het monumentale erfgoed in stand te houden. Naast het hebben van ervaring, is onderwijs een belangrijk onderdeel in die kwaliteitsketen. Wij zien dat studenten van onze opleidingen veel kennis mee krijgen en zich ontwikkelen van vakman tot restauratiespecialist. Dat is prachtig om te zien. Naast het aanbieden van onze opleidingen is het van belang om de aansluitingen met de verschillende branches, maar ook het ministerie van OCW, de RCE en ERM* te versterken. Hierin zie ik voor mezelf een belangrijke rol. Daarnaast moet er gewoon een organisatie gerund worden waar studenten wekelijks hun opleiding volgen.

De koers van het NCE

Marloes: De komende paar jaar ligt de focus op het verder professionaliseren van de organisatie. Het NCE gaat van een ontwikkelingsfase naar een stabilisatiefase. Daar hoort bij dat de processen en procedures in de organisatie beter worden vastgelegd, maar ook dat de organisatie minder persoonsafhankelijk wordt gemaakt. Dit gaan we doen door onder andere het implementeren van planningssoftware waardoor de opleidingen en modules strakker over een langere termijn ingepland kunnen worden met alle acties die daarbij horen.

Ook willen we de samenwerking met de ketenpartners verder versterken. Denk bijvoorbeeld aan een nauwere samenwerking met ERM*, zodat wijzigingen en ontwikkelingen met betrekking tot de richtlijnen automatisch kunnen worden meegenomen in de actualisatie van de NCE-lesstof. Andersom geldt ook dat ontwikkelingen in het vakgebied opgenomen kunnen worden in de ERM-richtlijnen.

Onze focus ligt de komende jaren ook op marketing en communicatie. Door de inzet van marketing en communicatie willen we het profiel van het NCE als sterk merk beter profileren. Onder leiding van Agnes is er een ontzettend mooie organisatie neergezet. Het potentieel van de organisatie mag nog veel meer naar buiten worden uitgedragen en worden benut. Het NCE wil voor de troepen uit blijven lopen en het initiatief houden door proactief te reageren op ontwikkelingen in de markt.

John: Door continu in gesprek te zijn met bedrijven in de erfgoedsector weten we waar de behoefte aan scholing ligt. Wij willen hier zoveel mogelijk op inspelen en indien nodig nieuwe opleidingen ontwikkelen. Daarnaast werken wij samen met andere aanbieders van opleidingen om met elkaar de breedte van het vakgebied te bedienen. Voor ons staat de kwaliteit van de opleiding hoog in het vaandel. We zijn continu bezig om deze kwaliteit te waarborgen en zo nodig te versterken.

De stip op de horizon

Ons doel is om het NCE goed naar de stabilisatiefase te leiden, om de organisatie verder uit te bouwen en om dé landelijke aanbieder en hét kennisinstituut te zijn van hooggekwalificeerde restauratieopleidingen in de monumentensector van het groene en gebouwde erfgoed in Nederland.

*OCW: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
RCE: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
ERM: Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg