Oud-student Tom Herijgers vertelt over zijn ervaring met de NCE-opleiding Restauratie Specialist Timmeren/Metselen

Na de zomer gaat de NCE-opleiding Restauratie Specialist Timmeren/Metselen weer van start in Velp. Tom Herijgers is vorig jaar geslaagd voor de specialisatie timmeren en weet als geen ander hoe het eraan toe gaat tijdens de opleiding en op de bouwplaats. De hoogste tijd om hem te vragen naar zijn ervaringen.

Even voorstellen

Tom Herijgers is een 24-jarige timmerman uit Velp, Noord-Brabant. Via zijn werkgever, Van Dinther Bouwbedrijf uit Schaijk, werkt hij voornamelijk op restauratieprojecten waar hij zich als een vis in het water voelt. De bouwwereld is geen vreemde keuze voor Tom, want ook zijn vader was werkzaam in de bouw. Hij wilde graag met zijn handen aan de slag en zodoende belandde hij ook in de wereld van het bouwen. Zo vader, zo zoon.

Tom Herijgers

De uitdagingen van de restauratiebranche

Hij werkte eerst voornamelijk op nieuwbouwprojecten, maar dat was niet helemaal zijn ding. In de buurt was Van Dinther Bouwbedrijf bezig een kunstkerkje te restaureren en dat trok Tom zijn aandacht. Deze eerste kennismaking met restauratiewerkzaamheden heeft zijn interesse gewekt voor de branche. “Dit is wel iets wat ik zie zitten en zo ben ik daar een beetje in beland”, zegt Tom. “De nieuwbouwprojecten van mijn oude werkgever waren vooral gericht op utiliteitsbouw. Dat betekent zo snel mogelijk, zo veel mogelijk woningen neerzetten en dat was niet echt uitdagend genoeg voor mij. Geef mij dan maar het restauratievak, iedere dag is anders en je moet zelf gewoon veel meer nadenken over hoe je dingen gaat oplossen. Niks staat van tevoren eigenlijk beschreven. Dat is juist de uitdaging en het mooie: Om iedere dag weer iets anders te gaan doen.

Opleidingen ondersteunen restauratiewerkzaamheden

Bij de overstap van nieuwbouwprojecten naar restauratieprojecten heeft Tom de opleiding Allround Restauratie Niveau 3 gevolgd. Vervolgens sprak hij twee collega’s bij zijn nieuwe werkgever die de NCE-opleiding hadden gevolgd. Daarnaast was Tom gemotiveerd om verder te leren en meer kennis te vergaren over zijn vakgebied. “Ik heb met mijn collega’s gepraat met als onderwerp de vragen: wat houdt het in en wat stelt het precies voor? En op basis daarvan ben ik de opleiding gaan volgen”, vertelt Tom. “Ik vond de opleiding heel leerzaam, natuurlijk zitten er ook dingetjes tussen die me iets minder interesseren en waar ik misschien niet heel veel meer mee ga doen, maar voornamelijk vond ik het vooral heel leerzaam en interessant om wat dieper op de stof in te gaan.

Het totaalplaatje wordt inzichtelijker

Logischerwijs ben je als vakman vooral met jouw werkzaamheden bezig. De opleiding zorgt ervoor dat het hele bouwproces inzichtelijk wordt gemaakt. “Juist die dingen die je op de opleiding leert, kom je vaak weer tegen in de praktijk. Ik vond het vooral ook heel leuk dat we verschillende vakken hadden. Het was opgedeeld in bouwgeschiedenis en je had een profieldeel wat ging over de praktijk en organisatie bouwproces. Ik vond het voornamelijk interessant om te weten hoe het er nou eigenlijk van tevoren allemaal aan toe gaat. Om ook die mensen die op kantoor zitten beter te begrijpen en inzicht te krijgen in de werkzaamheden die zij verzetten om een project van de grond te krijgen.”, legt Tom uit.

Restauratieprojecten

Tijdens de opleiding heeft Tom verslagen geschreven over het prachtige Jachtslot Mookerheide, maar een favoriet project heeft hij niet. “Het zijn allemaal mooie projecten, maar het is ook wel weer prima als het erop zit. We kijken hier mooi op terug, maar ik ben ook altijd weer blij als we naar een volgend project kunnen. Restauratie is een heel mooi vak, maar vaak zien de mensen niet dat je ook in de rotzooi en het stof zit. Op een gegeven moment is het dan mooi als het is afgerond en we weer doorgaan naar het volgende project”, zegt Tom met een lach. Op de vraag of hij nog aan een bepaald monument wil werken of specifieke restauratiewerkzaamheden zou willen uitvoeren antwoordt hij: “Nee, eigenlijk niet. Natuurlijk heb je wel voorkeuren, ik zou het nog wel een keer mooi vinden om een kapconstructie te restaureren. Maar het is maar net wat er op je pad komt. Heel veel keuzes hebben we natuurlijk niet”, vervolgt Tom.

Tom aan het werk

Het aanbod van restauratieopleidingen

Tom is enthousiast over het aanbod van restauratieopleidingen en hij vindt het ook nodig. “Je ziet gewoon dat de jeugd de restauratiebranche veel minder aantrekkelijk vindt dan de nieuwbouw. Dus het is goed om de restauratiebranche een beetje op de kaart te zetten. Ook om het te promoten, zodat ze een keer kunnen kijken of het iets voor ze is.”, zegt Tom. Op de vraag of hij nog iets wil toevoegen aan zijn verhaal antwoordt hij het volgende: “Ja, ik kan die opleiding alleen maar aanbevelen. Ik heb hem wel als fijn ervaren.”

Wij blijven ons inzetten om onder andere jongeren te enthousiasmeren voor de restauratiebranche en wensen Tom nog veel succes met alle toekomstige restauratieprojecten die op zijn pad komen. Ben jij na het verhaal van Tom enthousiast geworden over de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen? Ga naar onze website voor meer informatie. De eerst volgende editie start september 2024 in Velp en de daaropvolgende editie vindt plaats in Breda, januari 2025.