Subsidies maken de opleiding Erfgoed Rietdekken voordeliger dan ooit!

Werk je al enige tijd als rietdekker en ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Ga aan de slag in het erfgoed en voorzie prachtige monumenten van rieten daken. Natuurlijk moet je daarvoor wel je kennis bijspijkeren, want een vakman/-vrouw in de restauratiebranche word je niet zomaar. De opleiding Erfgoed Rietdekken bestaat uit 6 lesdagen, verspreid over 1 jaar. Vervolgens kun je aan de slag op bijzondere monumenten. Natuurlijk kun je de opgedane kennis ook toepassen op je eigen projecten. Lees verder en ontdek de aantrekkelijke subsidiemogelijkheden.

De opleiding in een notendop

Bij deze opleiding wordt een combinatie gemaakt van theorie- en praktijklessen. Tijdens de theorielessen krijg je een introductie in historische bouwtechnieken, bouwgeschiedenis en bouwsporen. Ook leer je over gebint- en kapconstructies en wordt er aandacht besteed aan de organisatie van een bouwproces. Daarnaast staan de ERM-uitvoeringsrichtlijnen en specifiek de URL 4004 rietbedekking op het programma. Tijdens de praktijklessen wordt er gekeken naar de kwaliteit van riet, bijzondere vormen van rietdekken, conservering en onderhoud. Kortom, een hele boeiende opleiding.

Monumentale schuur Weijerswold (bron: Vakfederatie Rietdekkers)

Subsidiemogelijkheden

De opleiding is momenteel voordeliger dan ooit, omdat er subsidies beschikbaar zijn!

Er zijn twee manieren om een subsidie te ontvangen voor de NCE-opleiding Erfgoed Rietdekken. Dat kan enerzijds via het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor Hellende Daken (OOHD) en anderzijds via het Ambachtenstipendium Restauratie van het Cultuurfonds. Het OOHD hecht grote waarde aan het opleiden van vakmensen en biedt daarom verschillende opleidingsmogelijkheden en subsidies aan. Is jouw werkgever aangesloten bij Hellende Daken? Dan kun jij gebruik maken van de subsidie van OOHD. Deze subsidie is €500 per opleiding.
Daarnaast kun je ook aanspraak maken op het Ambachtenstipendium Restauratie van het Cultuurfonds. Het Cultuurfonds wil een bijdrage leveren aan het behoud van restauratievakmanschap. Om het restauratie onderwijs toegankelijker te maken, wordt deze subsidie beschikbaar gesteld voor zzp’ers en kleine bedrijven. Deelnemers aan een NCE-opleiding ontvangen via het Ambachtenstipendium een vaste bijdrage van €1.750 mits zij voldoen aan de voorwaarden. Voor beide subsidies zijn er enkele voorwaarden. Voldoe je aan de eisen? Vraag de subsidie aan en schrijf je in voor de NCE-opleiding Erfgoed Rietdekken.

Snelle rekensom subsidie OOHD:

Opleidingskosten €2.150,- (excl. BTW) - OOHD subsidie € 500 = € 1.650,- eigen bijdrage

Snelle rekensom subsidie Ambachtenstipendium:

Opleidingskosten €2.150,- (excl. BTW) - Ambachtenstipendium € 1.750 = € 400 eigen bijdrage

Ben jij enthousiast? Meer informatie over de opleiding en inschrijven: NCE-opleiding Erfgoed Rietdekken