Via MBO naar creatief en zelfstandig vakmanschap

23-1-2018 | Veel decoratieve schilderingen in monumenten zijn verloren gegaan, soms uit geloofsovertuiging, maar ook omdat men ze niet mooi vond. In de jaren vijftig van de vorige eeuw verdwenen bijvoorbeeld vele decoraties onder de witkwast van de modernisering. Gelukkig worden in onze tijd de prachtige, historische interieurschilderingen weer gerestaureerd of gereconstrueerd. Scholing en vakmanschap zijn hiervoor essentieel.

Door Willem Coolen
Het in Utrecht gevestigde Nimeto leidt leerlingen op tot creatieve en zelfstandige vakmensen op MBO niveau. De school heeft de inhoud van de opleidingen afgestemd op de wensen van de maatschappij en het bedrijfsleven. De schildersopleiding met als specialisme Restauratie en Decoratie verenigt zowel de technische als creatieve kanten van het vak in zich. De leerlingen bekwamen zich in hout- en marmerimitaties, trompe-l’oeil schilderingen, vergulden en restauratietechnieken. Voor een goed inzicht in de historische schildertechnieken bereiden de leerlingen zelf hun verven met oorspronkelijke materialen zoals lijnolie, ei tempera, caseïne en aardpigmenten.

De keten leren kennen in Frankrijk

Om zowel in de diepte als in de breedte de vele aspecten bij decoreren en restaureren te kunnen ervaren, voeren de leerlingen jaarlijks een internationaal restauratieproject uit in Frankrijk. Hierbij kunnen de leerlingen in de praktijk kennismaken met de gehele restauratieketen van voorbereiding, onderzoek, bestek schrijven, uitvoering, documentatie en nazorg. Op deze manier zijn de neogotische interieurschilderingen van de kerk in Ancemont (regio Verdun) gerestaureerd en heeft de kerk in Prognes (regio Reims) een nieuwe beschildering gekregen. Komend voorjaar gaan de Nimeto leerlingen onderzoek doen aan de bijzondere Art Deco decoraties in de kerk van Pontfaverger-Moronvilliers (regio Reims).

Meer weten over de opleidingsmogelijkheden voor het restaureren van onroerend en/of roerend erfgoed?
Bekijk het opleidingenoverzicht op www.erfgoedopleidingen.nl.

Willem Coolen is restaurator, docent en voorzitter van Het Restauratieconvergent, één van de 14 partners van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.

Foto's: Nimeto, Rob Baar