Keuzedeel Basis Restauratie Timmeren/Metselen mooie opstap naar verdieping

22-1-2020 | Het NCE-keuzedeel Basis Restauratie Timmeren/Metselen op MBO-3 niveau is een vierdaagse module met theorie én veel praktijk. De module wordt in maart 2020 gegeven bij de BouwSchool Breda. Eerder konden jonge timmerlieden en metselaars op initiatief van ROP Midden West bij Espeq in Heerhugowaard de lessen volgen en zo kennismaken met het restauratievak. Wilt u als ROC, ROP of Bouwmensenorganisatie dit keuzedeel ook organiseren? Lees dan wat Erik Colijn, directeur van BouwSchool Breda, en Glenn Pronk, restauratie-aannemer en bestuurslid van ROP Midden West erover te vertellen hebben.

Keuzedeel in maart bij Bouwschool Breda

“Met het keuzedeel willen het NCE en BouwSchool Breda bij zowel studenten van de allround MBO-3 bouwopleidingen als zij-instromers, die al bij een bouwbedrijf werken, interesse wekken om door te groeien in het mooie restauratie-ambacht,” aldus Erik Colijn, directeur van de BouwSchool Breda. De BouwSchool werkt nauw samen met de restauratiebouwbedrijven om jongeren enthousiast te maken voor het vak. In een klankbordgroep denkt de school, samen met de bedrijven, steeds na over manieren om jongeren de sector in te trekken, maar ook om ervaren allround vaklieden te stimuleren zich te verdiepen in de restauratie.

Succesvolle pilot ROP Midden West

Glenn Pronk, restauratie-aannemer en bestuurslid van ROP Midden West, beaamt de missie van de BouwSchool: “ Vanuit dezelfde overtuiging heeft ROP Midden West in 2018 in Noord-Holland en Utrecht het keuzedeel georganiseerd. Leerlingen van allround bouwopleidingen in deze twee provincies mochten op kosten van ROP Midden West het keuzedeel volgen bij Espeq. Het keuzedeel biedt jonge vaklieden echt een goede mogelijkheid om te ontdekken wat restauratie is en of het bij ze past. Het is een mooie opstap naar de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren of Metselen op niveau 4. Dit is een pittige opleiding, het is belangrijk dat je eerst aan het vak hebt kunnen snuffelen. Het keuzedeel biedt een goede introductie.”

Pronk, die twee van zijn timmerlieden, Jens van Schagen en Bart Boogaard, het keuzedeel in Heerhugowaard liet volgen, juicht het initiatief van de BouwSchool Breda toe en hoopt dat veel meer ROC’s, ROP’s en Bouwmensenorganisaties het keuzedeel gaan organiseren: “Helaas zie je nog vaak dat ROC’s leerlingen van de MBO-3 bouwopleidingen een keuzedeel als Duits aanbieden. Wat moeten ze daarmee? Het keuzedeel Basis Restauratie Timmeren/Metselen is toegespitst op hun vak en biedt hun een mooi doorkijkje in het vak. Ze leren er echt iets van en ze zien dat in de restauratie een mooie loopbaan in het verschiet ligt. Jens en Bart zijn na het keuzedeel doorgegaan met de specialistenopleiding, die het NCE bij Bouwmensen Amsterdam organiseert. Dat is hartstikke mooi om te zien.”

Voor wie het keuzedeel in maart bij de BouwSchool Breda wil volgen, kijk hier:
Keuzedeel Basis Restauratie Timmeren/Metselen.

ROC’s, ROP’s of Bouwmensenorganisaties die het keuzedeel willen organiseren, kunnen contact opnemen met het NCE via info@erfgoedopleidingen.nl