Van Dinther Bouwbedrijf investeert in zijn voegers met opleiding Restauratie Voegen

26-10-2017 | In januari 2018 start de nieuwe opleiding Restauratie Voegen (BBL/MBO-3 niveau). Dré van Dinther, directeur van Van Dinther Bouwbedrijf, heeft voegers John van Lieverloo en Wouter van Deursen aangemeld voor de opleiding Restauratie Voegen: “Daaruit spreekt waardering voor hun vakmanschap. En ik hecht er belang aan dat onze voegers weet hebben van de geschiedenis van de gebouwen waar ze aan werken.”

Dat klinkt als muziek in de oren want nu de opleiding er is, is het bedrijfsleven aan zet om leerlingen aan te melden. Interessant dus om de beweegredenen van een restauratieaannemer te horen. Van Dinther is een Erkend Restauratie Bouwbedrijf en Dré van Dinther wil zijn voegers graag enthousiasmeren voor het erfgoed.  Met de opleiding Restauratie Voegen wil hij hen extra verdieping meegeven in hun vak: “Het is belangrijk dat de voegers, maar natuurlijk ook onze timmerlieden en metselaars, het belang van de achtergrond van een monument kennen. Er valt heel veel te leren over voegen. Het is een enorm complex vakgebied, dat echt wordt onderschat. Daarom willen we deze expertise zelf in huis hebben. Als Erkend Restauratie Bouwbedrijf streven wij naar een hoog niveau van kennis en kunde. We laten niets aan het toeval over. Dat is de aanleiding om kennis in huis te halen en te houden. Zo kunnen we de kwaliteit van ons restauratiewerk ook op het gebied van historisch voegwerk borgen.”

“John en Wouter werken momenteel samen aan de 67 meter hoge toren van de Sint Janskerk in Waalwijk. John (31 jaar) werkt al heel lang bij Van Dinther. Hij is opgeleid in het voegen door leermeester Gerard Koedijk, met zijn 60 jaar de nestor van de voegers. Wouter (35 jaar) heeft een aantal jaren als restauratiemetselaar gewerkt en is enkele jaren geleden bij Van Dinther in dienst gekomen. Naast het inboeten van metselwerk en het stellen van natuursteen gaat hij zich nu bekwamen in historisch voegwerk.”

De opleiding Restauratie Voegen BBL/MBO-niveau 3 is door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen ontwikkeld in samenspraak met de restauratiebranche . Bij het NCE zijn 14 organisaties uit de restauratiebranche aangesloten, waaronder de Vereniging Nederlandse Voegbedrijven en Voeggarant. Deze beide brancheverenigingen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de lesstof. De opleiding sluit dus perfect aan bij de wensen van restauratiebouwbedrijven.

Voor meer informatie en aanmelden: Opleiding Restauratie Voegen.

Foto: John aan het werk aan het voegwerk van de Stevenskerk in Nijmegen (met dank aan Van Dinther Bouwbedrijf)