PHB Deventer: koesteren jonge vaklieden behoudt ze voor het restauratievak

17-6-2020 | In september kunnen timmerlieden en metselaars instromen bij de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Timmerman Swen Hendriks, werkzaam bij PHB Deventer, start dan ook na de zomer met de opleiding. “Swen is gedreven en leergierig. We geven hem graag de kans zich te specialiseren in het restauratietimmerwerk”, vertelt Hennie Schrijver, projectleider bij PHB Deventer en verantwoordelijk voor de restauratietak van het bedrijf.

“Swen is nu anderhalf jaar bij PHB Deventer. Hij werkte tijdens de opleiding allround timmerman bij een bedrijf in de nieuwbouw, en kwam bij PHB Deventer een toets maken. Toen is hij besmet geraakt met de liefde voor het oude werk. Hij vond het restauratievak direct erg leuk en wilde zich daar graag in specialiseren. Nadat de maat van restauratietimmerman Gerrit van der Streek met pensioen ging, werd Swen zijn nieuwe maat. Gerrit leert hem in de praktijk de kneepjes van het vak,” aldus een enthousiaste Hennie Schrijver, die graag investeert in het vakmanschap van zijn restauratieteam.

Kansen voor ontwikkeling als restauratievakman

“Ons restauratieteam bestaat uit 10 medewerkers. Sommigen hebben de opleiding ook gedaan. Sowieso volgen ze ieder jaar trainingen om hun vakkennis te verdiepen. We geven bij PHB jonge vaklieden graag de kans zich verder te ontwikkelen. Zulke jongens moet je koesteren en voor het restauratievak behouden. De opleiding is best pittig wanneer je al een paar jaar aan het werk bent. Swen gaat weer de schoolbank in voor één avond per week en de opleiding vraagt ook thuis de nodige studie-uren. Maar hij is fanatiek, dus het komt wel goed!”

Volledig MBO of branche-variant

In Arnhem is de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen te volgens als volledige MBO-4 opleiding of als branche-opleiding. De vaklessen worden gegeven bij het Gelders Restauratie Centrum in Arnhem. In de MBO-variant volgen de deelnemers naast de vaklessen ook de generieke vakken (Nederlands, Engels en het verplichte keuzedeel). Deze lessen worden gegeven aan het Graafschap College in Doetinchem. 

Voor meer informatie/inschrijven:
Opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen.

Foto's: Gerrit en Swen zijn een berging aan het restaureren aan de Kerksteeg in Deventer. Ze zijn hier delen van de verrotte vloerbalken aan het herstellen.