Over NCE

Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen is opgericht om de toekomst van het restauratievakonderwijs veilig te stellen en weet zich gesteund door vele personen en organisaties uit de restauratie-, bouw- en onderwijssector. 

Nieuwe opleidingen 

De minister van OCW trok in de beleidsbrief Erfgoed Telt (2017) 2 miljoen euro uit voor het ontwikkelen en organiseren van restauratieopleidingen. Dit nadat diverse brancheorganisaties aan de bel hadden getrokken over de teloorgang van het restauratievakmanschap in Nederland. In de periode 2018-2021 zijn 10 nieuwe restauratieopleidingen en 3 studiemodules ontwikkeld in samenwerking met 18 brancheorganisaties. Zo is de aansluiting op de behoefte van de restauratiesector en dus op de arbeidsmarkt verzekerd. Het onderwijs van het NCE wordt gegeven door docenten, die hun sporen hebben verdiend in de restauratiebranche. Bekijk ons onderwijsaanbod hier: NCE-Opleidingen/-modules.

Handig overzicht 

Ook wil het NCE geïnteresseerde jongeren en restauratie-/erfgoedprofessionals helpen een keuze te maken uit het ruime aanbod van opleidingen en cursussen. Daarvoor is het handige overzicht Erfgoed/restauratieonderwijs in Nederland op deze website opgenomen met alle ons bekende erfgoed en restauratieopleidingen op MBO-, HBO en universitair niveau. Ook bieden we een overzicht van alle cursusorganisaties op gebied van erfgoed en restauratie. 

Jongeren 12-18 en hun ouders

Tot slot informeren we graag jongeren in de leeftijd van 12 t/m 18 en hun ouders over de mogelijkheden om restauratievakman of -vrouw te worden in onze social mediacampagnes onder de titel Toekomst in erfgoed. Via social media kunnen jongeren en hun ouders de campagnepagina Toekomst in erfgoed bezoeken en een oriënterende test doen. 

Onderwijsvisie

Onze uitgangspunten en doelstellingen hebben we vastgelegd in een onderwijsvisie. U kunt dit document hier downloaden: Onderwijsvisie Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen

Bestuur

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen wordt geleid door een bestuur, bestaande uit afgevaardigden vanuit de initiatief nemende organisaties. Wij stellen de bestuursleden graag aan u voor: 

Interim VoorzitterWim van der Maas (Platform Gespecialiseerde Aannemers in de Restauratie)
LidHarry Klunder (Vereniging Timmerwerk Restauratie)
LidMartin Veerman (Vakgroep Restauratie)
LidErik-Jan Brans (Vereniging voor Architecten Werkzaam in de Restauratie - VAWR)

Raad van Advies

De organisaties die de activiteiten van het NCE vanaf de start in 2013 binnen het RIF-project Centrum voor RestauratieTechniek ondersteunen, zijn vertegenwoordigd in een Raad van Advies. Zo blijven deze organisaties actief betrokken bij de ontwikkelingen van het NCE.
De Raad van Advies komt twee maal per jaar bij elkaar. Deze bijeenkomsten worden gecombineerd met het branchegroepen-overleg, dat de stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) eveneens twee maal per jaar organiseert. Op deze manier worden krachten gebundeld en kan efficiënt worden gesproken over kwaliteit en onderwijs in de erfgoedsector. Bekijk hier welke organisaties in onze Raad van Advies vertegenwoordigd zijn: Leden Raad van Advies.

Keurmerk NRTO

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) en heeft de procedure om het NRTO-keurmerk te verkrijgen, succesvol doorlopen. Het NCE voert met trots dit keurmerk, dat getuigt van kwaliteit en professionaliteit. Het keurmerk geeft de studenten van alle NCE-opleidingen zekerheid rond algemene voorwaarden, een gedragscode en een gedegen klachtenregeling. 
Meer informatie vindt u hier: NRTO

STAP-budget

Het STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) is een subsidieregeling, waarmee je als particulier/zzp-er maximaal €1.000,- per jaar kunt aanvragen bij het UWV voor het volgen van een opleiding. NCE is geregistreerd als STAP-opleider en kan aan zzp-ers de mogelijkheid bieden om STAP-subsidie aan te vragen. Bij het NCE variëren per vakdiscipline het onderwijsaanbod en de startdata. Vandaar dat wij per opleiding, studiemodule of training, met de deelnemers die daarvoor in aanmerking komen, contact opnemen over een mogelijke STAP-subsidieaanvraag en wanneer de aanvraag precies kan worden gedaan.  

Verklaring privacy

In het kader van de op 25 mei 2018 in werking getreden Algemene Verordening Gegevensbescherming heeft het NCE een privacyverklaring opgesteld.
Download: NCE-privacyverklaring

Foto- en filmverantwoording

Foto's slidehow op de homepage en foto's op de webapgina's van de NCE-opleidingen: Arjen Veldt.
Vakfilms homepage en films genomineerden en winnaar NCE Meester-Gezelprijs: Studio Tandem. 
Voor de overige foto's zijn wij onze partners en de vele bedrijven en individuen die foto's beschikbaar stellen voor onze nieuwsberichten, erkentelijk.