Inspecteur Gebouwd Erfgoed
Doelgroep
Deze opleiding is bedoeld voor beginnende monumentenwachters, inspecteurs van bouwkundige adviesbureaus, medewerkers van (restauratie)bouwbedrijven of gespecialiseerde aannemers en professionele beheerders van bouwkundig erfgoed. De opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed is ontwikkeld i.s.m. MonumentenwachtNL, de Vakgroep Restauratie, de Federatie Grote Monumentengemeenten, de Vereniging Architecten werkzaam in de Restauratie en de Vereniging van Adviesbureaus Monumenten.
“Belangrijk voor een erfgoedinspecteur: als je kijkt, moet je ook wat zien.”
- Joop Jansen, NCE-projectleider en bedrijfsleider Monumentenwacht Utrecht
Perspectief
De opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed is een basisopleiding, bedoeld voor beginnende professionals die willen leren gebouwd erfgoed te inspecteren. Met deze opleiding kun je aan de slag als gespecialiseerd inspecteur van monumentale bouwwerken. Ook biedt deze opleiding aansluiting op de opleiding Professional Restauratie (op MBO-4+ niveau).
Monumentale kennis
De rode draad in de opleiding is leren kijken. Het gaat niet alleen om het herkennen van materialen, maar ook om het herkennen van schadebeelden en het bepalen van de conditie van het monument aan de hand van de normen die worden gesteld aan de gebouwde omgeving, de NEN 2767 en de URL 2005 voor gebouwinspecties. Bij de vaklessen worden specifieke inspectievaardigheden zowel in theorie als in praktijk geoefend. In de opleiding wordt aandacht besteed aan historische bouwtechnieken, restauratie-ethiek en kwaliteitsnormen, planvorming, subsidies en vergunningen, maar ook hoe er geïnspecteerd en gerapporteerd moet worden. De vakken Bouwgeschiedenis en Organisatie Bouwproces vormen belangrijke thema’s voor de inspecteur gebouwd erfgoed, die tenslotte altijd werkt in een historische omgeving.
In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Basiskennis monumentenzorg;
- Basiskennis bouwkundige constructies, materialen en afwerking;
- Werkwijze bij inspecteren, inschatten risico’s e.d., gebaseerd op de URL 2005;
- Bepalen van de conditie van het monument aan de hand van de norm NEN 2767.
- Basiskennis rapportage en opstellen eenvoudige rapportage van vervolginspecties.
Veiligheidsuitrusting: beoordeling en advies
Tijdens de praktijklessen wordt er niet op hoogte gewerkt. De docent geeft advies over het aanschaffen en het gebruik van de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. Als je in het bezit bent van een eigen uitrusting, kun je deze tijdens de praktijklessen meenemen voor een beoordeling door de docent. Ook krijg je dan tips over het gebruik.
Instroomniveau en -voorwaarden
MBO-3 richting bouw of techniek met 2 jaar werkervaring in het onderhouden en restaureren van monumenten en een brede interesse voor de instandhouding van monumenten.
Je diploma’s, werkervaring en verdere instroomvoorwaarden worden na je inschrijving in een intake gecheckt. Zodra de intake heeft plaatsgevonden, laten we je weten of je inschrijving wordt geaccepteerd.
Diploma
Je sluit de opleiding af met een branchediploma van het NCE. Dit branchediploma voldoet aan de scholingseisen die de Stichting ERM stelt bij certificering van een bedrijf.
Wat je moet weten over de prijs en de voorwaarden
- De actuele prijs (voor zover bekend) van deze opleiding staat bij Basisinformatie (in het lichtblauwe kader bovenaan).
- Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.
- Tenzij anders aangegeven zijn de kosten voor maaltijden (lunch of avondmaaltijd), eventuele excursies en mogelijke andere, extra zaken niet inbegrepen bij de prijs.
- Het lesmateriaal is bij de prijs inbegrepen en wordt aan het begin van de opleiding uitgereikt. Het copyright op de lesstof berust bij het NCE. Dit betekent dat de informatie uit de lesmap(pen)/readers niet verveelvoudigd of openbaar gemaakt mag worden, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het NCE.
- De opleiding start alleen bij voldoende inschrijvingen.
- Algemene voorwaarden
De opleidingen van het NCE zijn bedoeld voor mensen die in dienst van een werkgever of als zzp-er werkzaam zijn in de restauratie. De algemene voorwaarden van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen zijn op al onze opleidingen van toepassing. Na inschrijving is annulering niet meer mogelijk en is de opleidingsprijs verschuldigd.
Download: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor bedrijven (werkgevers van de studenten) en zzp-ers. - Het NCE-onderwijs wordt ondersteund door het ministerie van OCW. Indien OCW de subsidieverstrekking aan NCE gedurende de looptijd van het onderwijs beëindigt, kan NCE het onderwijs annuleren en deze overeenkomst tussentijds opzeggen, waarbij NCE niet aansprakelijk is voor enige schade. Reeds vooruitbetaalde kosten worden in dat geval gerestitueerd, maar het NCE is gerechtigd redelijke kosten in verband met reeds uitgevoerde lesactiviteiten of verstrekte lesstof niet te restitueren.
Wil je persoonlijk geïnformeerd worden over deze opleiding?
Stuur dan een e-mail met je naam en e-mail naar info@erfgoedopleidingen.nl en vermeld dat je informatie wilt ontvangen over de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed.
Factsheet
Gedetailleerde informatie over de opleiding is terug te vinden in het factsheet. Je kunt het factsheet hier downloaden: Inspecteur Gebouw Erfgoed.
BASISINFORMATIE
Inspecteur Gebouwd Erfgoed
MBO-4 Niveau
Locatie Klooster Ter Eem, Amersfoort.
Prijs € 3.250,- (excl. BTW) inclusief lunch.
Start Januari 2023.
Duur 7 x 2 lesdagen van januari t/m april + een examendag.
Lesdagen woensdag en donderdag
Data
18 en 19 januari 2023
1 en 2 februari 2023
15 en 16 februari 2023
1 en 2 maart 2023
15 en 16 maart 2023
29 en 30 maart 2023
12 en 13 april 2023
Examen 3 mei 2023
Aantal deelnemers 12 personen.
Via het inschrijfformulier kun je je inschrijven voor de opleiding.
Inschrijven