Professional Restauratie

Start eerst volgende mogelijkheid: schooljaar 2018/2019 in Amersfoort, Drachten en Hengelo

In je werk heb je regelmatig te maken met monumenten en je wilt je kennis op dit vlak graag verdiepen? 
Dan is de opleiding Professional Restauratie een interessante optie voor jou. 

Joost Ahsmann, adviseur bij de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant volgde de opleiding. Lees hier zijn ervaringen: Meerwaarde opleiding Professional Restauratie volgens adviseur Joost Ahsmann.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor een gevarieerde doelgroep van verschillend opleidingsniveau (MBO-HBO-universitair) en biedt technisch inhoudelijke verdieping voor onder andere:

 • Medewerkers monumentenzorg en/of toezicht & handhaving bij de overheid
 • Medewerkers van architecten- en adviesbureaus
 • Monumentenwachters
 • Medewerkers van (restauratie)bouwbedrijven

Het werkveld van de Professional Restauratie

Je werkt bij een architecten- of adviesbureau aan plannen voor onderhoud of restauratie van monumenten. Als inspecteur of adviseur bij de Monumentenwacht voer je bouwkundige inspecties uit of adviseer je de eigenaar over de aanpak van het onderhoud van monumenten. Je werkplek kan ook een (restauratie)bouwbedrijf zijn. Je bent betrokken bij de calculatie/werkvoorbereiding of je werkt als voorman/uitvoerder aan onderhoud en restauratie van monumenten. Bij een gemeente regelt je als Professional Restauratie niet alleen vergunningen en subsidies, maar doe je ook de begeleiding van restauraties en onderhoud. Ons land kent veel organisaties die monumenten beheren. Ook daar kun je werkzaam zijn.

Basisinformatie over de opleiding Professional Restauratie

 • 1 dag les + 4 dagen werken of 2 avonden les + 5 dagen werken (MBO-BBL Niveau 4). De verdeling les + werk varieert per opleidingslocatie.
 • De opleiding wordt aangeboden als volledige MBO-4 opleiding (met naast de restauratievakken ook Engels, rekenen, Nederlands en een keuzedeel)
  én als brancheopleiding (alleen de restauratievakken).
 • De MBO-4 opleiding wordt aangeboden bij het ROC van Twente en bij ROC Friese Poort in Drachten*. De opleiding wordt afgesloten met een MBO-diploma.
 • De brancheopleiding wordt aangeboden bij het NCE in Amersfoort (lesdag is de vrijdag). De brancheopleiding wordt afgesloten met een branchediploma van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.
 • Duur van de opleiding voor zowel de MBO-4 opleiding als de brancheopleiding 2 schooljaren.
 • Kostenindicatie:
  De MBO-4 opleiding kost € 1.950 actuele lesstof en digitale leeromgeving voor twee jaar + € 582 schoolgeld per schooljaar (schooljaar 2018-2019). Niet inbegrepen zijn kosten voor lesmaterialen voor de generieke vakken en het verplichte keuzedeel en eventuele excursies.
  De brancheopleiding kost  € 4.950 (excl. BTW). Niet inbegrepen zijn kosten voor excursies e.d.. Deze kosten worden afzonderlijk gefactureerd.

Wil je meer weten?

Dan kun je een kijkje nemen op www.professionalrestauratie.nl.

Wil je persoonlijk geïnformeerd worden over deze opleiding?

Stuur dan ajb een e-mail met je naam en e-mail naar info@erfgoedopleidingen.nl o.v.v. Informatie Opleiding Professional Restauratie.

Brochure

Vind je het handig deze informatie op 1 A-tje met foto's te kunnen downloaden en printen? Klik dan hier: Brochure Opleiding Professional Restauratie.

*Vanaf het schooljaar 2017-2018 wordt de opleiding niet meer gestart bij het Koning Willem I College. Leerlingen die al bezig zijn met de opleiding via het Koning Willem I College, kunnen de opleiding uiteraard afmaken.