Professional Restauratie
Doelgroep
Deze veelzijdige, pittige tweejarige opleiding biedt inhoudelijke verdieping van de restauratiepraktijk voor medewerkers van
- monumentenzorg en/of toezicht & handhaving bij overheden,
- architecten- en adviesbureaus en professionele organisaties monumentenbehoud (POM’s),
- (restauratie) bouwbedrijven (bijv. werkvoorbereider, calculator, projectleider, leidinggevenden op de bouwplaats),
- de Monumentenwacht.
“Bij excursies leer je goed om je heen te kijken en te beoordelen of je iets ziet wat niet in orde is.”
- Léon van Berkel, student Professional Restauratie en uitvoerder Witte Bouw en Aannemersbedrijf, Amsterdam
Perspectief
Met de tweejarige opleiding Professional Restauratie (Middenkaderfunctionaris Restauratie) ben je toegerust op
- het begeleiden van restauratieprojecten,
- het adviseren van eigenaren van monumenten,
- het opstellen van plannen voor onderhoud of restauratie,
- het uitvoeren van werkvoorbereiding of calculaties,
- het regelen van vergunningen en subsidies,
- het handhaven en toezicht houden op vergunningen en uitvoeringsvoorwaarden.
De opleiding Professional Restauratie biedt goede mogelijkheden voor verdere studie, zoals bijvoorbeeld de in de erfgoedbranche bekende post-hbo opleiding Bouwhistorie, Restauratie en Monumentenzorg.
Monumentale kennis
In de opleiding Professional Restauratie leer je gebreken aan een monument herkennen en nadenken over de mogelijkheden voor behoud en herstel. In de opleiding worden de volgende onderwerpen uitgebreid behandeld:
- het uitgebreide stelsel aan kwaliteitsnormen voor restauratie,
- documenteren, opnemen van bouwsporen en gebreken. Dit oefen je tijdens de lesdagen door het opmeten en schetsen in de praktijk.
- historische constructies en de gebruikte materialen en afwerking van monumenten. Hierbij komen ook (on)juiste herstelmethoden en gereedschappen aan de orde. Uitleg vindt plaats aan de hand van recente grote en kleine restauratieprojecten. Ook kunnen voorbeelden uit het dagelijkse werk van studenten gebruikt worden.
- bouwgeschiedenis: je leert met name Nederlandse bouwstijlen te herkennen, met oog voor afgeleide varianten van internationale stromingen die in Nederland voorkomen, zoals bijvoorbeeld Jugendstil of art deco.
- wet- en regelgeving in de monumentenorg, waar de doelgroep van deze opleiding elke dag in zekere mate mee te maken heeft.
- bouwkundig advies (URL 2001)
- inspecties van monumentale gebouwen (URL 2005)
Projectopdrachten
Met het uitvoeren van een aantal projectopdrachten leer je de opgedane kennis in de praktijk toepassen. In deze opdrachten zijn de vereiste kerntaken en competenties verwerkt. Competenties zijn een combinatie van kennis, vaardigheden en een goede beroepshouding. Een beperkt aantal projecten wordt binnen de opleiding gezamenlijk uitgevoerd. De overige projecten komen uit je eigen werkomgeving.
Excursies
Regelmatig bezoeken we bijzondere restauratieprojecten. De aanpak van het bouwproces van de betreffende restauratie wordt dan grondig bekeken, met aandacht voor onderwerpen als restauratie-opgave, schadebeelden, herstelaanpak, toepasselijke wet- en regelgeving en ERM-uitvoeringsrichtlijnen.
Studiebelasting
Houd gedurende de opleiding rekening met een studiebelasting van circa 4 uur per week voor zelfstudie en het maken van opdrachten.
Lees hier ervaringen van studenten Professional Restauratie
“Opleiding Professional Restauratie waardevol voor mijn hele toekomst”
Studenten Professional Restauratie op onderzoek in Hervormde Kerk Beekbergen
Instroomniveau en -voorwaarden
Mbo, hbo of universitair niveau richting techniek of bouw.
Veiligheid
In de restauratie kom je tal van risico’s tegen. Voor studenten van NCE-opleidingen die na 1 januari 2024 starten is het bezit van een geldig Basis-VCA diploma (1) verplicht. Mocht je dit diploma nog niet hebben, dien je het vóór het afsluitende examen van de NCE-opleiding alsnog te behalen en een kopie van je Basis-VCA diploma aan het NCE te sturen via info@erfgoedopleidingen.nl o.v.v. je naam en de naam van de NCE-opleiding. Studenten die nu al een NCE-opleiding volgen, adviseren wij om het Basis-VCA diploma te behalen.
(1) of een geldig bedrijfscertificaat met in het persoonlijk veiligheidspaspoort aantoonbaar de gevolgde cursussen en/of trainingen op gebied van persoonsveiligheid.
Je diploma’s, werkervaring en verdere instroomvoorwaarden worden na je inschrijving in een intake gecheckt. Zodra de intake heeft plaatsgevonden, laten we je weten of je inschrijving wordt geaccepteerd.
Diploma
Je sluit de opleiding af met een branchediploma van het NCE. Dit branchediploma voldoet aan de scholingseisen die de Stichting ERM stelt bij certificering van een bedrijf.
Subsidie
Ambachtenstipendium Restauratie
Zzp-ers en bedrijven met maximaal 3 fte in de uitvoerende functies kunnen een tegemoetkoming in de kosten krijgen uit het Ambachtsstipendium, dat het NCE namens het Cultuurfonds beheert. Als de inschrijving voor een NCE-opleiding/studiemodule na een intake vanuit NCE definitief is geworden, stelt NCE vast of de betreffende deelnemer voldoet aan het selectiecriterium. De omschrijving, voorwaarden en werkwijze rond het stipendium zijn vastgelegd in het Reglement Ambachtenstipendium Restauratie (download pdf).
Wat je moet weten over de prijs en de voorwaarden
- De actuele prijs (voor zover bekend) van deze opleiding staat bij Basisinformatie (in het lichtblauwe kader bovenaan).
- Koffie en thee zijn bij de prijs inbegrepen.
- De opleiding bestaat uit 6 blokken van 11 weken, verspreid over 2 lesjaren. Ieder blok ga je op excursie.
- Tenzij anders aangegeven zijn de kosten voor maaltijden (lunch of avondmaaltijd) en mogelijke andere, extra zaken (zoals enkele verplicht aan te schaffen boeken) niet inbegrepen bij de prijs.
- De lesmappen zijn bij de prijs inbegrepen en worden aan het begin van de opleiding uitgereikt. Het copyright op de lesstof berust bij het NCE. Dit betekent dat de informatie uit de lesmap(pen)/readers niet verveelvoudigd of openbaar gemaakt mag worden, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het NCE.
- De opleiding start alleen bij voldoende inschrijvingen.
- Algemene voorwaarden
De opleidingen van het NCE zijn bedoeld voor mensen die in dienst van een werkgever of als zzp-er werkzaam zijn in de restauratie. De algemene voorwaarden van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen zijn op al onze opleidingen van toepassing. Na inschrijving is annulering niet meer mogelijk en is de opleidingsprijs verschuldigd.
Download: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor bedrijven (werkgevers van de studenten) en zzp-ers.
Wil je persoonlijk geïnformeerd worden over deze opleiding?
Stuur dan een e-mail met je naam en e-mail naar info@erfgoedopleidingen.nl en vermeld dat je informatie wilt ontvangen over de opleiding Professional Restauratie.
Factsheet
Gedetailleerde informatie over de opleiding is terug te vinden in het factsheet. Je kunt het factsheet hier downloaden: Professional Restauratie.
Digitale leeromgeving
Studenten en docenten van deze opleiding kunnen hier doorklikken naar de digitale leeromgeving:
www.professionalrestauratie.nl.
BASISINFORMATIE
Professional Restauratie
Niveau: Vergelijkbaar met mbo-4+
Locatie Klooster Ter Eem, Amersfoort.
Prijs € 8.275,- (excl. btw), incl. 6 excursies.
Start September 2024.
Duur De duur van de opleiding is 2 jaar en bestaat uit 66 lesdagen en een examendag.
Lesdagen/tijden De lessen vinden plaats op de vrijdag. Een lesdag duurt van ca. 08.30 tot 16.00 uur.
Aantal deelnemers 15 personen.
Klik hier voor meer informatie over de prijs.
Op dit moment kan er niet worden ingeschreven voor deze opleiding. Interesse? Laat het ons weten.
Interesse
Wij nemen contact op, zodra alle gegevens bekend zijn en de inschrijving voor de opleiding officieel van start gaat.