Professional Restauratie

In je werk heb je regelmatig te maken met monumenten en je wilt je kennis op dit vlak graag verdiepen? 
Dan is de opleiding Professional Restauratie een interessante optie voor jou.

Joost Ahsmann, adviseur bij de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant volgde de opleiding. Lees hier zijn ervaringen: Meerwaarde opleiding Professional Restauratie volgens adviseur Joost Ahsmann.

Doelgroep

De opleiding is bedoeld voor een gevarieerde doelgroep van verschillend opleidingsniveau (MBO-HBO-universitair) en biedt technisch inhoudelijke verdieping voor onder andere:

 • Medewerkers monumentenzorg en/of toezicht & handhaving bij de overheid
 • Medewerkers van architecten- en adviesbureaus
 • Monumentenwachters
 • Medewerkers van (restauratie)bouwbedrijven

Het werkveld van de Professional Restauratie

Je werkt bij een architecten- of adviesbureau aan plannen voor onderhoud of restauratie van monumenten. Als inspecteur of adviseur bij de Monumentenwacht voer je bouwkundige inspecties uit of adviseer je de eigenaar over de aanpak van het onderhoud van monumenten. Je werkplek kan ook een (restauratie)bouwbedrijf zijn. Je bent betrokken bij de calculatie/werkvoorbereiding of je werkt als voorman/uitvoerder aan onderhoud en restauratie van monumenten. Bij een gemeente regelt je als Professional Restauratie niet alleen vergunningen en subsidies, maar doe je ook de begeleiding van restauraties en onderhoud. Ons land kent veel organisaties die monumenten beheren. Ook daar kun je werkzaam zijn.

Alle informatie over Professional Restauratie (MBO-4 BBL)

 • 1 dag les + 4 dagen werken of een middag en avond les + 4½ dag werken of 2 avonden les + 5 dagen werken (MBO-BBL niveau 4). De verdeling les + werken varieert per opleidingslocatie.
 • De opleiding wordt aangeboden in twee varianten:
  1. als MBO-4 opleiding. U volgt naast de restauratievakken ook Nederlands, Engels, rekenen en keuzedelen. U rondt de opleiding af met een MBO-diploma;
  2. als brancheopleiding. In deze variant volgt u alleen de restauratievakken. U rondt de opleiding af met een branchediploma van het NCE. Dit diploma wordt algemeen erkend in de restauratiebranche.
 • Duur van de opleiding: 2 schooljaren.
 • De opleiding kan in de branchevariant gevolgd worden bij NCE in Amersfoort. Op deze locatie start de opleiding in september 2020 weer.  
 • De richtprijs voor de volledige MBO-opleiding bedraagt € 3.900,- exclusief BTW. De richtprijs voor de branche-opleiding bedraagt € 4950,- exclusief BTW. 
 • Bij de volledige MBO-opleiding dient u rekening te houden met circa € 600,- schoolgeld per schooljaar.
 • Niet inbegrepen zijn de kosten voor lesmaterialen voor de generieke vakken en het verplichte keuzedeel, voor eventuele excursies en mogelijke andere extra zaken.

Factsheet 

Gedetailleerde informatie over de opleiding is terug te vinden in het factsheet, dat hier is te downloaden:
Factsheet NCE Opleiding Professional Restauratie. 

Wil je meer weten?

Dan kun je een kijkje nemen op www.professionalrestauratie.nl.

Wil je persoonlijk geïnformeerd worden over deze opleiding?

Stuur dan ajb een e-mail met je naam en e-mail naar info@erfgoedopleidingen.nl o.v.v. Informatie Opleiding Professional Restauratie.

Brochure

Vind je het handig deze informatie op 1 A-tje met foto's te kunnen downloaden en printen? Klik dan hier: Brochure Professional Restauratie.

Algemene voorwaarden

Op deze opleiding zijn de algemene voorwaarden van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen van toepassing. Kies hieronder de voorwaarden die op jou van toepassing zijn. 

Voor studenten: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor consumenten (particulieren).
Voor bedrijven: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor bedrijven (werkgevers van de studenten)