Restauratie Leidekker & Loodgieter

Start eerst volgende mogelijkheid: februari 2020 (de locatie wordt later bekend gemaakt)


Van leidekker naar restauratieleidekker

Ben je aan het werk als leidekker en geïnteresseerd in leien en metalen bedekkingen op daken en gevels van historische gebouwen? Ben je eraan toe om je kennis van je vak te verdiepen? Met de nieuwe opleiding Restauratie Leidekker & Loodgieter kun je, terwijl je gewoon aan het werk blijft, je vak naar het ‘next level’ brengen. Je blijft je vak uitoefenen tijdens de opleiding, terwijl je de kennis en technieken opdoet om ook in historische panden kwaliteitswerk te leveren. Jouw specialisatie is een echte toegevoegde waarde voor je werkgever of opdrachtgever. 

De opleiding Restauratie Leidekker & Loodgieter op MBO-niveau 3 is door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen ontwikkeld in samenspraak met de restauratiebranche. Bij het NCE zijn 14 organisaties uit de restauratiebranche aangesloten, waaronder de Nederlandse Vereniging Van Leidekkers (NVVL). De NVVL heeft de opleiding mede vormgegeven. Deze opleiding sluit dus perfect aan bij de wensen van de restauratiebouw en gespecialiseerde aannemers. 

Perspectief

Na de opleiding kun je aan het werk als restauratieleidekker. Ook biedt deze MBO-3 opleiding aansluiting op de MBO-4 opleiding Professional Restauratie. Deze opleiding wordt door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen in overleg met de restauratiebranche constant up-to-date gehouden.

Werkgever of ZZP-er?

De opleiding staat open voor zowel medewerkers met een vast dienstverband als ZZP-ers. Een dienstverband bij een bouwbedrijf is wenselijk i.v.m. de mogelijkheid om praktijkopdrachten onder begeleiding van een leermeester te kunnen uitvoeren. Voor ZZP-ers zal in overleg gekeken worden op welke wijze de praktijkopdrachten begeleid kunnen gaan worden.

Praktisch én theoretisch

In de opleiding Restauratie Leidekker & Loodgieter duik je ook de boeken in. Je gaat je verdiepen in een vak als Bouwgeschiedenis. Dit is een belangrijk onderwerp voor de restauratieleidekker. Je werkt immers altijd in een historische omgeving. Hoe is het gebouw ontstaan, welke technieken en materialen zijn gebruikt? Belangrijk om te weten voor je aan het werk gaat. De lesstof is verdeeld in een theoriedeel en een praktijkdeel. In het vakboek wordt de theorie behandeld en in het werkboek staan de opdrachten, die je gaat maken om je de stof eigen te maken.

Alle informatie over Restauratie Leidekker & Loodgieter (MBO-3 BBL) op een rij

  • Start van de opleiding: februari 2020.
  • Duur van de opleiding: twee jaar, 5 maanden les per schooljaar van november tot en met maart. Dus in totaal 10 maanden les. 
    Let op: In het allereerste schooljaar worden de lessen eenmalig gegeven in de periode van februari t/m juni 2020. In het tweede schooljaar vinden de lessen plaats in de winterperiode van november 2020 t/m maart 2021.
  • Lesdagen: één middag + avond per week. Later wordt bekend gemaakt op welke dag van de week de lessen plaatsvinden.
  • Locatie: de opleiding wordt gegeven op één locatie in het land aan een groep van circa 15 tot 20 deelnemers. Deze locatie wordt later bekend gemaakt. In volgende jaren kan de opleiding ook op andere plaatsen georganiseerd worden.
  • Instroomniveau: allround dakdekken (bijv. pannendak of metalen dak) niveau MBO-2 of gelijkwaardig door werkervaring.
  • De opleiding wordt aangeboden als brancheopleiding. Dit houdt in dat uitsluitend de restauratievakken worden gegeven (zoals bouwgeschiedenis en restauratie leidekken en -loodgieten). De generieke vakken (Nederlands, Engels en rekenen) worden niet gegeven. De opleiding wordt afgesloten met een branchediploma van het NCE.
  • De richtprijs voor de brancheopleiding bedraagt € 3.850,– exclusief BTW.
  • Niet inbegrepen zijn de kosten voor eventuele excursies, maaltijden en mogelijke andere extra zaken.

Subsidiemogelijkheden

Voor studenten die vallen onder de Bouw-CAO/UTA-CAO:

Als je de opleiding volgt in het kader van je Duurzame Inzetbaarheidsanalyse, kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie van 50% van de opleidingskosten (tot max. € 1.250,–). Aan de subsidie zijn enkele voorwaarden verbonden. 
Voor meer informatie: www.volandis.nl.

Factsheet 

Gedetailleerde informatie over de opleiding is terug te vinden in het factsheet, dat hier is te downloaden: wordt later toegevoegd.

Wil je persoonlijk geïnformeerd worden over deze opleiding?

Stuur dan ajb een e-mail met je naam en e-mail naar info@erfgoedopleidingen.nl o.v.v. Informatie Opleiding Restauratie Leidekker & Loodgieter.

Brochure

Vind je het handig deze informatie op 1 A-tje met foto's te kunnen downloaden en printen? Klik dan hier: Brochure Restauratie Leidekker & Loodgieter.

Algemene voorwaarden

Op deze opleiding zijn de algemene voorwaarden van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen van toepassing. Kies hieronder de voorwaarden die op jou van toepassing zijn. 

Voor studenten: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor consumenten (particulieren).
Voor bedrijven: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor bedrijven (werkgevers van de studenten)