Restauratie Voegen

Start eerst volgende mogelijkheid: schooljaar 2020-2021 (locatie wordt later bekend gemaakt)


Van voeger naar restauratievoeger

Ben je aan het werk als voeger en geïnteresseerd in voegwerk aan historische gebouwen? Ben je eraan toe om je kennis van je vak te verdiepen? Met de nieuwe opleiding Restauratie Voegen kun je, terwijl je gewoon aan het werk blijft, je vak naar het ‘next level’ brengen. Je blijft je vak uitoefenen tijdens de opleiding terwijl je de kennis en technieken op doet om ook in historische panden kwaliteitswerk te leveren. Jouw specialisatie is een echte toegevoegde waarde voor je werkgever of opdrachtgever. 

De opleiding Restauratie Voegen op MBO-niveau 3 is door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen ontwikkeld in samenspraak met de restauratiebranche (bij het NCE zijn 14 organisaties uit de restauratiebranche aangesloten, waaronder ook twee branchegroepen van restauratievoegbedrijven). Jouw opleiding sluit dus perfect aan bij de wensen van restauratiebouwbedrijven. 

Perspectief

Na de opleiding kun je aan het werk als restauratievoeger. Ook biedt deze opleiding aansluiting op vervolgopleidingen voor restauratie, zoals de opleiding Specialist Restauratie Metselen en de opleiding Professional Restauratie. Deze opleidingen worden door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen in overleg met de restauratiebranche constant up-to-date gehouden.

Werkgever of ZZP-er?

De opleiding staat open voor zowel medewerkers met een vast dienstverband als ZZP-ers. Een dienstverband bij een bouwbedrijf is wenselijk i.v.m. de mogelijkheid om praktijkopdrachten onder begeleiding van een leermeester te kunnen uitvoeren. Voor ZZP-ers zal in overleg gekeken worden op welke wijze de praktijkopdrachten begeleid kunnen gaan worden.

Praktisch én theoretisch

In de opleiding Restauratievoegen duik je ook de boeken in. Je gaat je verdiepen in een vak als Bouwgeschiedenis. Dit is een belangrijk onderwerp voor de restauratievoeger. Je werkt immers altijd in een historische omgeving. Hoe is het gebouw ontstaan, welke technieken en materialen zijn gebruikt? Belangrijk om te weten voor je aan het werk gaat. De lesstof is verdeeld in een theoriedeel en een praktijkdeel. In het vakboek wordt de theorie behandeld en in het werkboek staan de opdrachten, die je gaat maken om je de stof eigen te maken.

Alle informatie over Restauratie Voegen (MBO-3 BBL) op een rij

  • Locatie: in overleg met de restauratievoegbedrijven wordt een locatie bepaald, die later bekend gemaakt wordt.
  • De opleiding wordt door het NCE in eerste instantie aangeboden als brancheopleiding en duurt één jaar. Op één avond in de week worden de vaklessen over restauratie gegeven en op 4 zaterdagen worden de praktijkopdrachten uitgevoerd. De opleiding wordt afgesloten met een NCE-branchediploma.
  • Instroomniveau: voegen niveau 2 of gelijkwaardig door werkervaring.
  • De richtprijs voor de branche-opleiding bedraagt € 3.850,- exclusief BTW. 
  • Bij de volledige MBO-3 opleiding dien je rekening te houden met het schoolgeld van circa € 600,- per jaar.
  • Niet inbegrepen zijn de kosten voor eventuele excursies en mogelijke andere extra zaken.

Subsidiemogelijkheden

Voor studenten die vallen onder de Bouw-CAO/UTA-CAO:

Als je de opleiding volgt in het kader van je Duurzame Inzetbaarheidsanalyse, kom je mogelijk in aanmerking voor een subsidie van 50% van de opleidingskosten (tot max. € 1.250,–). Aan de subsidie zijn enkele voorwaarden verbonden. 
Voor meer informatie: www.volandis.nl.

Factsheet 

Gedetailleerde informatie over de opleiding is terug te vinden in het factsheet, dat hier is te downloaden: 
Factsheet NCE Opleiding Restauratie Voegen.

Wil je meer weten?

Dan kun je een kijkje nemen op www.restauratievoegen.nl

Wil je persoonlijk geïnformeerd worden over deze opleiding?

Stuur dan ajb een e-mail met je naam en e-mail naar info@erfgoedopleidingen.nl o.v.v. Informatie Opleiding Restauratie Voegen.

Brochure

Vind je u het handig deze informatie op 1 A-tje met foto's te kunnen downloaden en printen? Klik dan hier: Brochure Restauratie Voegen.

Algemene voorwaarden

Op deze opleiding zijn de algemene voorwaarden van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen van toepassing. Kies hieronder de voorwaarden die op jou van toepassing zijn. 

Voor studenten: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor consumenten (particulieren)
Voor bedrijven: Algemene voorwaarden (incl. klachtregeling) voor bedrijven (werkgevers van de studenten)