Restauratie Voegen

Start eerst volgende mogelijkheid: schooljaar 2018/2019 in Arnhem


Van voeger naar restauratievoeger

Ben je aan het werk als voeger en geïnteresseerd in voegwerk aan historische gebouwen? Ben je eraan toe om je kennis van je vak te verdiepen? Met de nieuwe opleiding Restauratie Voegen kun je, terwijl je gewoon aan het werk blijft, je vak naar het ‘next level’ brengen. Je blijft je vak uitoefenen tijdens de opleiding terwijl je de kennis en technieken op doet om ook in historische panden kwaliteitswerk te leveren. Jouw specialisatie is een echte toegevoegde waarde voor je werkgever of opdrachtgever. 

De opleiding Restauratie Voegen op MBO-niveau 3 is door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen ontwikkeld in samenspraak met de restauratiebranche (bij het NCE zijn 14 organisaties uit de restauratiebranche aangesloten). Jouw opleiding sluit dus perfect aan bij de wensen van restauratiebouwbedrijven. Deze nieuwe opleiding gaat van start in januari 2018.

Perspectief

Na de opleiding kun je aan het werk als restauratievoeger. Ook biedt deze MBO-3 opleiding aansluiting op de MBO-4 opleidingen voor restauratie zoals de opleiding Specialist Restauratie Metselen en de opleiding Professional Restauratie. Deze opleidingen worden door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen in overleg met de restauratiebranche constant up-to-date gehouden.

Werkgever of ZZP-er?

De opleiding staat open voor zowel medewerkers met een vast dienstverband als ZZP-ers. Een dienstverband bij een bouwbedrijf is wenselijk i.v.m. de mogelijkheid om praktijkopdrachten onder begeleiding van een leermeester te kunnen uitvoeren. Voor ZZP-ers zal in overleg gekeken worden op welke wijze de praktijkopdrachten begeleid kunnen gaan worden.

Praktisch én theoretisch

In de opleiding Restauratievoegen duik je ook de boeken in. Je gaat je verdiepen in een vak als Bouwgeschiedenis. Dit is een belangrijk onderwerp voor de restauratievoeger. Je werkt immers altijd in een historische omgeving. Hoe is het gebouw ontstaan, welke technieken en materialen zijn gebruikt? Belangrijk om te weten voor je aan het werk gaat. De lesstof is verdeeld in een theoriedeel en een praktijkdeel. In het vakboek wordt de theorie behandeld en in het werkboek staan de opdrachten, die je gaat maken om je de stof eigen te maken.

Alle informatie over de opleiding op een rij

  • BBL-niveau 3, één avond per week theorieles + 4 zaterdagen voor praktijkopdrachten.
  • Start in het schooljaar 2018/2019, de opleiding duurt één schooljaar.
  • Locatie: Gelders Restauratie Centrum, Arnhem – in samenwerking met het Graafschap College, Doetinchem. De opleiding zal in volgende jaren op andere plaatsen georganiseerd gaan worden.
  • De opleiding is te volgen als brancheopleiding en als volledige MBO-3 opleiding.
  • De brancheopleiding omvat uitsluitend de restauratievakken (dit betreft 2/3 van de volledige MBO-3 opleiding) en wordt afgesloten met een branchediploma van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.
  • De MBO-3 opleiding omvat de restauratievakken én de generieke vakken Nederlands, rekenen en een keuzedeel. Wanneer gekozen wordt voor de opleidingsvariant mét de generieke vakken, dient rekening te worden gehouden met inschrijvingskosten bij het Graafschap College in Doetinchem en extra lestijd (ca. één avond per week) voor de generieke vakken en het keuzedeel. De opleiding leidt dan tot een MBO-3 diploma.
  • De kosten van de brancheopleiding Restauratie Voegen bedragen € 3.500 (excl. BTW). De kosten van excursies e.d. zijn niet inbegrepen.
  • De kosten voor de volledige MBO-3 opleiding bedragen € 3.500 (excl. BTW) plus het schoolgeld € 582 per schooljaar (schooljaar 2018-2019). De kosten voor de lesmaterialen voor de verplichte vakken/keuzedeel en voor excursies e.d. zijn niet inbegrepen en worden afzonderlijk gefactureerd.

Brochure

Vind je u het handig deze informatie op 1 A-tje met foto's te kunnen downloaden en printen? Klik dan hier: Brochure Opleiding Restauratie Voegen.

Vragen?

Neem dan ajb contact met ons op via info@erfgoedopleidingen.nl.