Specialist Restauratie Metselen

Inschrijven

Start eerst volgende mogelijkheid: schooljaar 2019-2020 in Arnhem (een tweede locatie wordt later bekend gemaakt)

Is metselen je lust en je leven en wil je je kennis van je vak verdiepen? Dan kun je je nu specialiseren in de restauratie met de opleiding Specialist Restauratie Metselen. Deze opleiding op MBO-niveau 4 is door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen ontwikkeld in samenspraak met de restauratiebranche. Jouw opleiding sluit dus perfect aan bij de wensen van restauratiebedrijven. 

Werkgever of ZZP-er?

De opleidingen staan open voor zowel medewerkers met een vast dienstverband als ZZP-ers. Een dienstverband bij een bouwbedrijf is wenselijk i.v.m. de mogelijkheid om begeleid praktijkopdrachten te kunnen uitvoeren. Voor ZZP-ers zal in overleg gekeken worden op welke wijze de praktijkopdrachten begeleid kunnen gaan worden.

Alvast een kijkje nemen in de lesstof? 

Je vindt hier het hoofdstuk Bouwhistorie. 
In het vakboek wordt de theorie behandeld. Lees hier een hoofdstuk: Vakboek Hoofdstuk Bouwhistorie.
In het werkboek staan de opdrachten, die je gaat maken om je de stof eigen te maken. Bekijk hier de opdrachten die je gaat maken n.a.v. het hoofdstuk hierboven: Werkboek Hoofdstuk Bouwhistorie.

Alle informatie over Specialist Restauratie Metselen (MBO-4 BBL) op een rij

 • Eén of twee avonden per week - gedurende twee schooljaren of twee dagdelen per week - gedurende één schooljaar. Dit hangt af van de locatie en of je kiest voor de MBO-opleiding of de brancheopleiding (zie verder).
 • Instroomniveau: allround-metselen niveau 3 of gelijkwaardig door werkervaring.
 • De opleiding wordt aangeboden in twee varianten.
  1. De volledige MBO-4 opleiding wordt aangeboden in Arnhem + Doetinchem in samenwerking met Gelders Restauratie Centrum en het Graafschap College. De vaklessen worden in Arnhem bij het GRC gegeven, de vakken Nederlands, Engels, rekenen en het keuzedeel worden in Doetinchem bij het Graafschap College gegeven. Met het volledige vakkenpakket (d.w.z. inclusief de vakken Nederlands, Engels, rekenen en een keuzedeel) kan een MBO-4 diploma worden behaald.
  2. Je hebt de keuze om alleen de vaklessen te volgen. Zonder de vakken Nederlands, Engels, rekenen en een keuzedeel kan de opleiding worden afgesloten met een branchediploma van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.
  > Voor deze branche-variant volg je in Arnhem bij het GRC één avond in de week lessen gedurende twee schooljaren.
  > In samenwerking met bedrijven en scholen wordt ieder schooljaar een tweede locatie gekozen, waar de branche-variant (alleen de vaklessen) gevolgd kan worden. Op de tweede locatie worden de lessen op één dag gegeven (ochtend en middag of middag en avond). Zodra de locatie bekend is, wordt dit hier vermeld.
 • De richtprijs voor zowel de volledige MBO-opleiding als de branche-opleiding bedraagt € 3.750,- exclusief BTW. 
 • Bij de volledige MBO-4 opleiding dien je rekening te houden met het schoolgeld van circa € 600,- per jaar.
 • Niet inbegrepen zijn de kosten voor lesmaterialen voor de generieke vakken en het verplichte keuzedeel, voor eventuele excursies en mogelijke andere extra zaken.

Inschrijven

Geef bij je inschrijving duidelijk aan of je bij een werkgever werkt of dat je ZZP-er bent.
Geef ook duidelijk aan of je geïnteresseerd bent in de vollege MBO-4 opleiding óf de brancheopleiding.

Brochure

Vind je het handig deze informatie op 1 A-tje met foto's te kunnen downloaden en printen?
Klik dan hier: Brochure Specialist Restauratie Metselen