Specialist Restauratie Timmeren

Start eerst volgende mogelijkheid: schooljaar 2018-2019 in Arnhem en Breda.

Is timmeren je lust en je leven en wil je je kennis van je vak verdiepen? Dan kun je je nu specialiseren in de restauratie met de opleiding Specialist Restauratie Timmeren. Deze opleiding op MBO-niveau 4 is door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen ontwikkeld in samenspraak met de restauratiebranche. Jouw opleiding sluit dus perfect aan bij de wensen van restauratiebedrijven. Deze nieuwe opleiding gaat van start in augustus 2017.

Werkgever of ZZP-er?

De opleidingen staan open voor zowel medewerkers met een vast dienstverband als ZZP-ers. Een dienstverband bij een bouwbedrijf is wenselijk i.v.m. de mogelijkheid om begeleid praktijkopdrachten te kunnen uitvoeren. Voor ZZP-ers zal in overleg gekeken worden op welke wijze de praktijkopdrachten begeleid kunnen gaan worden.

Alvast een kijkje nemen in de lesstof? 

Je vindt hier het hoofdstuk Bouwhistorie.
In het vakboek wordt de theorie behandeld. Lees hier een hoofdstuk: Vakboek Hoofdstuk Bouwhistorie
In het werkboek staan de opdrachten, die je gaat maken om je de stof eigen te maken. Bekijk hier de opdrachten die je gaat maken n.a.v. het hoofdstuk hierboven: Werkboek Hoofdstuk Bouwhistorie.

Hieronder staat alle informatie over de opleidingsvarianten op een rij.

Volledige MBO-4 opleiding in Arnhem + Doetinchem

 • In samenwerking met Gelders Restauratie Centrum en het Graafschap College.
 • Twee avonden per week - gedurende twee schooljaren.
 • Instroomniveau: allround-timmeren niveau 3 of gelijkwaardig door werkervaring.
 • De volledige MBO-4 opleiding wordt aangeboden i.s.m. het Graafschap College. Met het volledige vakkenpakket (d.w.z. inclusief de vakken Nederlands, Engels, rekenen en een keuzedeel) kan een MBO-4 diploma worden behaald. De vaklessen worden in Arnhem bij het GRC gegeven, de vakken Nederlands, Engels, rekenen en het keuzedeel worden in Doetinchem bij het Graafschap College gegeven.
 • Je hebt de keuze om alleen de vaklessen in Arnhem bij het GRC te volgen, op één avond in de week gedurende twee schooljaren. Zonder de vakken Nederlands, Engels, rekenen en een keuzedeel kan de opleiding worden afgesloten met een branchediploma van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.
 • De kosten van de brancheopleiding Specialist Restauratie Timmeren bedragen € 3.500 (excl. BTW). De kosten van excursies e.d. zijn niet inbegrepen.
 • De kosten voor de volledige MBO-4 opleiding bedragen € 3.500 (excl. BTW) plus het schoolgeld € 582 per schooljaar (schooljaar 2018-2019). De kosten voor de lesmaterialen voor de verplichte vakken/keuzedeel en voor excursies e.d. zijn niet inbegrepen en worden afzonderlijk gefactureerd.

Brancheopleiding op wisselende locaties

 • Ieder schooljaar wordt in overleg met de restauratiebranche bekeken in welke plaats de brancheopleiding gegeven gaat worden. In schooljaar 2017-2018 wordt de brancheopleiding gegeven bij BURGY Bouwbedrijf in Leiden. In 2018-2019 kun je de opleiding volgen bij de Bouwschool Breda in Breda.
 • Eén middag + avond in de week - gedurende één schooljaar.
 • Instroomniveau: allround-timmeren niveau 3 of gelijkwaardig door werkervaring.
 • De opleiding wordt afgesloten met een branchediploma van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen.
 • De kosten van de brancheopleiding Specialist Restauratie Timmeren bedragen € 3.500 (excl. BTW). De kosten van excursies e.d. zijn niet inbegrepen.

Inschrijven

Geef bij je inschrijving duidelijk aan of je bij een werkgever werkt of dat je ZZP-er bent.
Geef ook duidelijk aan of je geïnteresseerd bent in de volledige MBO-4 opleiding óf de brancheopleiding.

Brochure

Vind je het handig deze informatie op 1 A-tje met foto's te kunnen downloaden en printen?
Klik dan hier: Brochure Specialist Restauratie Timmeren 2018-2019