Ad zet prachtig erkerkozijn op zijn Restauratieportfolio

14-3-2019 | Ad Embregts (61) is timmerman bij Bouwbedrijf Balemans en enthousiast gebruiker van het Restauratieportfolio. Het portfolio lijkt wel voor hem gemáákt. Want Ad heeft tijdens zijn lange loopbaan altijd foto’s gemaakt van bijzondere werkstukken, zoals onlangs twee erkerkozijnen voor een jaren ’30 huis in Breda.

Het bijzondere aan Ad’s Restauratieportfolio is dat hij helemaal terug tot de LTS al zijn stappen in het timmervak heeft vastgelegd, tot en met klassenfoto’s en cijferlijsten toe. Zo kan hij heel makkelijk laten zien hoe divers zijn ervaring in het machinaal timmeren en banktimmeren is en wat voor verschillende dingen hij heeft gemaakt: kozijnen, roederamen, (louvre-)deuren, meubels, noem maar op. In zijn Restauratieportfolio staan allerlei documenten en foto’s uit het pre-digitale tijdperk, die hij zelf heeft gedigitaliseerd. Al voordat hij in contact kwam met het Restauratieportfolio had hij zijn hele loopbaan beschikbaar op een USB-stick. “Dat maakt het voor mij wel makkelijker om mijn Restauratieportfolio te vullen. Het is een verlengstuk van wat ik zelf al deed”, vertelt Ad, “ik stimuleer mijn collega’s om hun werk ook te documenteren met foto’s en een korte beschrijving. Je neemt dan je ervaring altijd met je mee. Laat zien wat je in de je mars hebt! zeg ik regelmatig tegen mijn jongere collega’s.”

Terug naar de prachtige erkerkozijnen. In het Restauratieportfolio heeft Ad een stuk of vijf foto’s opgenomen met een korte toelichting. Achter de zakelijke toelichting gaat een verhaal schuil: “De vorige eigenaren hadden kunststofkozijnen genomen, een afbraak van de uitstraling van het pand en, zo bleek na onderzoek, de oorzaak van een verzakking van het metselwerk. Gelukkig wilden de nieuwe eigenaren het huis in originele staat herstellen. Aan de hand van originele tekeningen van de woning heb ik nieuwe meranti kozijnen gemaakt. Mét dubbel glas en de juiste tochtafdichting, want de eigenaren willen natuurlijk modern comfort en het is ook beter voor de duurzaamheid en het energielabel van de woning. De kozijnen zijn voor 90 % in de machinale werkplaats van Balemans gemaakt. Mijn collega’s hebben de kozijnen in de gevel geplaatst. Zo hebben we én het oorspronkelijke beeld terug én stabiliteit in het metselwerk teruggebracht.”

Jaco Balemans, directeur bij Balemans Bouwbedrijf, is een pleitbezorger van het Restauratieportfolio. Eerder vertelde hij al eens waarom: “Ik zie in het Restauratieportfolio een toegevoegde waarde voor de vakman. Als je een vakman een compliment geeft, haalt hij zijn schouders op: ‘ik doe toch gewoon mijn werk’. Ik wil ze graag bijbrengen dat ze daar trots op mogen zijn.” Daarom liet Balemans al zijn 21 vaklieden een incompany workshop volgen over het opzetten en gebruiken van hun eigen Restauratieportfolio.

Interesse in het Restauratieportfolio? Kijk hier voor meer informatie: Restauratieportfolio.

Foto’s: Houten erkerkozijnen naar originele tekening ter vervanging van kunststof exemplaren