Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed & Kunsten: “NCE staat als een huis”

22-2-2023 | Onlangs voerden NCE-voorzitter Simon Angel en NCE-bestuurssecretaris Agnes van Alphen een positief gesprek bij de directie Erfgoed & Kunsten van het ministerie van OCW. Aan de orde kwamen de laatste ontwikkelingen en de plannen voor de toekomst. Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed en Kunsten, is positief over de toekomst van het NCE: “De erfgoedbranches hebben gezamenlijk een opleidingsinstelling neergezet, die staat als een huis!”

We zijn erg verheugd met de mooie feedback van Christianne. Met een subsidie van de minister van OCW kreeg de restauratiebranche in 2018 een geweldige kans om restauratieonderwijs te ontwikkelen en te organiseren. Het NCE heeft veel opgebouwd de afgelopen jaren. We gaan in vogelvlucht langs de mijlpalen.

Samenwerking

In samenwerking met de restauratiebranches zijn 10 opleidingen ontwikkeld, 3 studiemodules, een basistraining en een toolbox. In de pijplijn zitten nog een nieuwe opleiding, te weten Restauratie Zinkwerker, en een vierde studiemodule voor restauratoren van roerend erfgoed.

NCE-studiemiddag

Vanaf 2017 schreven in totaal al meer dan 300 studenten zich in voor een NCE-opleiding en we mochten al zo’n 160 diploma’s uitreiken. Binnenkort ontvangen we onze studenten en oud-studenten voor de eerste NCE-studiemiddag met boeiende lezingen en rondleidingen op Paleis Het Loo. Hiermee starten we een nieuwe traditie, die ons en de studenten de gelegenheid geeft op een leuke, bij het erfgoed passende wijze contact met elkaar te houden.

NCE-Erfgoedstudent

In maart a.s. wordt voor de eerste keer de titel NCE-Erfgoedstudent toegekend. De titel is een blijk van waardering en erkenning voor de inzet van een oud-student in zijn/haar ontwikkeling tot vakman/-vrouw in de erfgoedsector.

Jongeren en ouders

Het restauratievak is een schitterend vak, dat echter naar ons idee nog te weinig bekendheid geniet. Om dat te veranderen, ondernemen we allerlei initiatieven. We voeren campagnes op social media om jongeren en hun ouders te bereiken. We organiseren in samenwerking met ROC’s, Bouwmensenorganisaties en erkende restauratiebouwbedrijven de NCE-Erfgoedschool voor studenten van de allround opleidingen timmeren en metselen. De eerste editie loopt momenteel in de regio Noord-Brabant/Nijmegen.

Om een goed beeld te krijgen van onze opleidingen is het het allerleukste om zelf een lesdag te ervaren. Christianne heeft groene vingers en komt dus binnenkort een dagje meelopen bij de opleiding Hovenier Historisch Groen, extra leuk omdat deze lessen op locatie gegeven worden in prachtige, historische tuinen en parken.

Fotobijschrift: van links naar rechts Lieve Ettes (nieuwe portefeuillehouder Vakmanschap en ambachten), Christianne Mattijssen, Robert Berkovits, Simon Angel en Agnes van Alphen. Jeroen Westerman maakte de foto.