Diploma’s en bloemen voor gediplomeerden in Gelderland 

20-1-2021 | Na Goes en Zaandam zijn ook in Gelderland de diploma’s uitgereikt van de tweejarige opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen MBO-4 (SRTM). Deze opleiding, die in Gelderland door het Gelders Restauratie Centrum samen met het NCE en het Graafschap College wordt georganiseerd, kon met de nodige Corona-aanpassingen doorgaan in het najaar van 2020. Daardoor zijn er in Gelderland weer een aantal gemotiveerde restauratievaklieden op hoog niveau bij.

Tekst en foto’s: Gelders Restauratie Centrum

Volledige MBO-4 opleiding of Branchediploma

De MBO-4 opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen (SRTM) is bedoeld voor allround opgeleide timmerlieden en metselaars die hun vakkennis willen verdiepen, historische gebouwen willen restaureren en toekomstbestendig willen maken. De opleiding is speciaal voor professionals die écht verder willen in het restauratievak door kennis en inzicht te verdiepen. De opleiding wordt als volledige MBO-4 opleiding en als branche-opleiding aangeboden. Op deze laatste variant ligt voor het GRC, met focus op het aanbieden van praktijkgerichte cursussen en erkende vakopleidingen, het accent. De volledige MBO-4 opleiding bestaat uit een theoretisch vakgedeelte en een generiek gedeelte met vakken als Nederlands, Engels, rekenen en een keuzedeel. Deze vakken worden gegeven door het Graafschap College. 

Door restauratie-opleiding nieuwe kijk op monumenten

De opleiding SRTM in Arnhem/Doetinchem is een samenwerking van het Gelders Restauratie Centrum (GRC), het Graafschap College en het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE). René Bussink, de coördinator van de Gelderse opleiding SRTM op het Graafschap College, ging op 16 en 17 december 2020 op pad om de negen geslaagden persoonlijk het diploma te overhandigen. Zonder warme handdruk, maar wel met een bloemetje en klein cadeautje. Onder hen waren Wim Breeschoten van Bouwbedrijf Kreeft in Ede, die als 56-jarige timmerman het branchediploma haalde. Hij had nog niet heel veel ervaring met de restauratiebouw, maar is blij dat hij de uitdaging is aangegaan: “Ik vond oude gebouwen altijd al leuker dan nieuwbouw.” Wat hij het meest waardeerde, is dat hij door de opleiding een nieuwe kijk op monumenten heeft gekregen. “Je leert de oude constructies te lezen en in hun eigen tijd te zien, zodat je beter weet hoe je zo’n klus moet aanpakken.” Wat hem ook nieuw inzicht heeft gegeven, is dat naast metselen, ook andere vakgebieden werden belicht zoals glas-in-lood, stuccen en baksteenherstel.

Bredere kennis geeft respect 

Datzelfde vind Derrick Waaijenberg, een 21-jarige timmerman, die met zijn vader en broer ‘Waaijenberg Eikenhout’ runt. Zij specialiseren zich in eikenhouten constructies, die ze opknappen, herstellen en nieuw ontwerpen. Hij was blij met de grote hoeveelheid vakkennis, ook van andere vakken. “Die bredere kennis geeft je ook veel respect voor andere vakken. Wij gaan zeker meer de restauratiekant op, dus deze opleiding paste heel goed bij ons.” Zo zorgt de opleiding SRTM niet alleen voor de nodige verdieping in vakkennis, maar zelfs voor meer en gemotiveerde restauratiespecialisten. En die hebben we steeds harder nodig.

Felicitaties voor alle gediplomeerden

De kersverse gediplomeerden zijn restauratietimmerlieden Tijs Aartsen (Temmink Bouw Deventer), Wim Breeschoten (Kreeft), Rien Torn Broers (Driesten Harskamp), Rob Geverink (Bouwbedrijf W. Nijhuis v.o.f.), Pieter Klerk (Hulshof Bouw Restauratie), Arjan Nieuwenhuis (Bouwbedrijf W. Nijhuis v.o.f.), Derrick Waaijenberg (Waaijenberg Eikenhout), Mathijs de Walle (Bouwmensen Gelderland Oost) en restauratiemetselaar Mark Poel (Bouwmensen Gelderland Oost)

Voor meer informatie over de opleiding: Specialist Restauratie Timmeren/Metselen.