Eerste deelnemers opleiding Hovenier Historisch Groen razend enthousiast

“We willen alle modules gaan volgen”

19-5-2021| In het voorjaar is de opleiding Hovenier Historisch Groen van start gegaan met de module over stinzenplanten. Na deze eerste module blijkt de hele groep zich aan te willen melden voor alle acht modules van deze prachtige nieuwe opleiding. Dat hadden we niet verwacht. Arno Hoefakker, directeur van Hoefakker Hoveniers en Groenbeheer en bestuurslid bij de Vereniging van Erfgoedhoveniers, en opleidingscoördinator Rob Plomp delen hun enthousiasme.

Hoefakker heeft vier disciplines binnen zijn bedrijf: hoveniers, boomspecialisten, inrichters van buitenruimte en beheerders van groen erfgoed. Het bedrijf uit De Bilt werkt al meer dan 40 jaar voor veel eigenaren van beeldbepalende buitenplaatsen, kastelen en monumentale boerderijen en beheerders van bossen en parken. Een greep uit recente projecten: de Pandhof van de Domkerk in Utrecht, Kasteeltuin Muiderslot in Muiden en de restauratie van de tuin rond Villa Jongerius in Utrecht. 

Arno vertelt vol enthousiasme over erfgoedhovenier zijn en hoe belangrijk het is om  kennis bij te houden en ervaringen te delen: “Bij Hoefakker werken we volgens de uitvoeringsrichtlijn Hovenierswerk historische tuinen en parken (URL 6010). Medewerkers waarvoor het relevant is, volgen daarom de opleiding Hovenier Historisch Groen, want daarin is ook de uitvoeringsrichtlijn (URL 6010) verwerkt.”

Leren kijken naar het verhaal van historisch groen

“Onder het motto ‘practice what you preach’ volg ik de opleiding zelf ook”, vervolgt Arno, “de module over stinzenplanten was heel interessant. Je kunt wel stinzenbolletjes in de grond stoppen, maar daarmee heb je nog geen stinzenbeplanting. Elk landgoed heeft zijn eigen vegetatie met zijn eigen bijzondere stinzenplanten. Ze zijn een cultuurhistorisch onderdeel van de Nederlandse flora. Dit soort waarden wil ik verankerd zien in de gedachten van mijn team, onder meer door ze deze opleiding te laten volgen met inspirerende docenten zoals Ruurd Donkelaar, Gerard van Buiten, Wim Hoogendam en Henny van der Wilt. Dat ze leren kijken naar het verhaal. Daar gaat het om.” 

NCE- Opleidingscoördinator Rob Plomp over de vliegende start van de modulaire opleiding Hovenier Historisch Groen: “We hebben een hele leuke en enthousiaste groep van 12 deelnemers en het bijzondere is dat ze allemaal gelijk hebben laten weten alle acht modules van de opleiding te willen gaan volgen. De komende drie jaar gaat deze groep gezamenlijk de diepte in met kennis over historisch groen. Geweldig toch? Je merkt bij deze mensen dat zij ervaring en kennis meebrengen. Dat hoor je aan de gerichte vragen die ze stellen. Wat mooi is om te zien, is de oprechte verbazing en verwondering voor het onderwerp. Aan het begin van iedere module doen we een nulmeting. We vragen wat de deelnemers al weten van het onderwerp van de module en wat ze hopen te leren. Na één lesdag zie je dan al een enorme kennistoename. Heel erg leuk om te zien!”

De animo om alle modules te volgen is natuurlijk geweldig. Volgens onze planning zou de opleiding in 2023 weer opnieuw starten. We willen echter ook andere hoveniers al eerder de kans geven om deze mooie opleiding te gaan volgen en zijn in gesprek om een tweede editie te organiseren. 

Voor meer informatie over de opleiding: Hoveniers Historisch Groen