Even voorstellen: Harmen Schippers en Frederik Heldoorn

22-6-2022 | Harmen Schippers en Frederik Heldoorn zijn beiden gepassioneerd bezig met het voegersvak. Belangrijk onderdeel is het overbrengen van de kennis en het vakmanschap aan de volgende generatie, want zoals Frederik zegt “Wij verdwijnen straks ook weer”. Harmen voegt daaraan toe: “Er kan zoveel misgaan, daarom draag ik graag mijn steentje bij aan kennisoverdracht.” Maak kennis met deze enthousiaste docenten van de NCE-opleiding Restauratie Voegen.

Wat heb je met erfgoed, restauratie en onderwijs?
Harmen: Mijn vader zat ook in dit werk, het is mij met de paplepel ingegeven. Het enige verschil is dat mijn vader in de renovatie en nieuwbouw zat en dat ik zelf de restauratiekant ben opgegaan. Het duurde wel even voor ik erin zat. Het is toch een bepaald wereldje. De bouw is stug, je moet echt een naam opbouwen. Ik heb het vak hoofdzakelijk in de praktijk geleerd en de cursussen van het Nationaal Restauratie Centrum en van Ron van Heeswijk gevolgd. In Engeland heb ik trainingen gevolgd over het werken met verschillende kalkproducten en geleerd hoe het materiaal werkt. Ik ben ook fanatiek met certificering bezig gegaan en heb naast het certificaat Erkend Restauratievoeger ook het ERM-certificaat Erkend Restauratie Voegbedrijf gehaald. Dan krijg je vanzelf een netwerk. Inmiddels ben ik 100% met restauratie bezig.

Frederik: Ik heb altijd al een passie voor erfgoed gehad, maar toch heb ik zo’n 7 jaar in de nieuwbouw gewerkt voordat ik mezelf serieus de vraag stelde ‘wil je dit je hele leven blijven doen?’. Het antwoord is duidelijk: ik heb mijn focus verlegd naar de restauratie en combineer nu mijn werk met mijn passie. Ik ben in aanraking gekomen met mensen, die net zo enthousiast zijn als ik over vakmanschap, erfgoed en voegen. Om mijzelf de vakkennis eigen te maken, heb ik allerlei cursussen gevolgd. Toen de ERM-richtlijn voor voegwerk herschreven moest worden, ben ik gevraagd om in de werkgroep mee te denken over de plek van kleine bedrijven in de richtlijn. Het kostte veel tijd, maar was een goede investering. Ik vind kennisdeling belangrijk, heb er een mooi netwerk aan overgehouden en het gaf mijn bedrijf meer bekendheid. Bovendien heb ik, toen de herziening van de richtlijn klaar was, mijn bedrijf direct laten certificeren.

Hoe vul je de rol van docent in?
Harmen: Ik besteed veel aandacht aan materiaalkennis, vooral aan de kalksoorten. Ik merk dat er nog veel onkunde is. Het verschil tussen hydraulische kalk en luchtkalk is bijvoorbeeld vaak niet bekend. Kennisdeling is belangrijk voor het vak, je kunt niet alles zelf doen, terwijl je wel wilt dat het voegwerk aan monumenten goed gedaan wordt. Er wordt ook vaak geheimzinnig gedaan over mortelrecepten. Dat is niet meer van deze tijd. Door gebrek aan kennis kan er veel misgaan. Aan kennisoverdracht aan een nieuwe generatie wil ik graag mijn steentje bijdragen.

Frederik: Ik heb in de klankbordgroep deelgenomen, die bij het ontwikkelen van de lesstof voor de opleiding Restauratie Voegen heeft meegedacht en meegelezen. Toen had ik al het idee dat het lastig zou zijn mensen te vinden, die deze lesstof goed kunnen overdragen. Dus toen er een oproep werd gedaan, was ik bereid in te springen. Ik vind het belangrijk dat de kennis van het restauratie voegen breder wordt weggezet en aan een jongere generatie wordt overgedragen, want wij – de restauratie voegers van nu – verdwijnen weer. Ik heb gemerkt dat je je nek moet uitsteken en investeren, anders komt het niet op de rit. Intussen vind ik het lesgeven echt heel leuk, je bent vakinhoudelijk bezig met zeer gemotiveerde studenten. 

Wat doe je verder voor werk naast je docentschap bij het NCE?
Harmen: Ik werk voor mijn eigen bedrijf Schippers Gevelwerken. Verder ben ik bestuurslid bij de Stichting Voeggarant, die ik 10 jaar geleden mede heb opgericht tijdens de bouwcrisis. Nu zitten alle leden (8 stuks) gelukkig allemaal goed in het werk. Toen Ron van Heeswijk met pensioen ging, heb ik samen met Marc von den Beucken zijn opleidingen overgenomen en zijn we onder de naam Gevelambacht verder gegaan. Samen met een vriendin heb ik de Gevelwinkel opgezet, we verkopen allerlei materialen voor gevelonderhoud. Dat begint nu goed te lopen.

Frederik: Ik run mijn bedrijf Heldoorn Restauratie & Gevelwerken, ben bestuurslid bij Voeggarant en bij de Stichting ERM doe ik verschillende dingen, waaronder het promoten van het voegersvak. Binnen de ERM is daarvoor een aparte werkgroep . Bij het NCE blijf ik betrokken via de klankbordgroep, want de opleiding Restauratie Voegen wordt na iedere editie geëvalueerd en dan kijken we wat nog verbeterd of aangevuld kan worden in de lesstof.

Heb je naast erfgoed nog andere interesses?
Harmen: Mijn werk is mijn hobby, ik ben daar altijd mee bezig. Ik geniet van de leuke en unieke projecten waar ik aan werk, zoals het aanbrengen van stucsteen bij het oude stoomtramstation in Egmond, de restauratie van de Koopman Meelfabriek, het onderhoud van de graansilo’s in Leeuwarden en gevelrestauratie van de Menkemaborg in Uithuizen. Daarnaast besteed ik het weekend lekker met mijn gezin. Ik sport graag en als muziekliefhebber mag ik graag naar een concert gaan op zijn tijd.

Frederik: Daar waar het kan, zet ik me maatschappelijk in. Ik sta niet graag aan de zijlijn. Dus ik ben actief in de politiek als bestuurslid en lid van de schaduwfractie in onze gemeente, waar ik achter de schermen mee denk over de lijn van onze partij. En bij de kerkelijke gemeente waar ik lid ben, doe ik verschillende dingen.

Meer weten over de opleiding?

De opleiding Restauratie Voegen start naar verwachting weer in 2023. Voor meer informatie: Restauratie Voegen.