Even voorstellen: Leon Bakker en Esther Wieringa

21-9-2022 | Leon Bakker en Esther Wieringa zijn sinds kort aan het NCE verbonden als opleidingscoördinator. Esther was eerder al projectleider bij de ontwikkeling van de studiemodules voor Restauratie Roerend Erfgoed. Nu is ze druk bezig om de studiemodules ook te organiseren. Leon gaat aan de slag met het werven van MBO-3 studenten Timmeren of Metselen voor de NCE-Erfgoedschool, een uniek samenwerkingsverband in de regio Midden-Oost Brabant en Nijmegen. 

Wat heb je met restauratie, erfgoed en onderwijs? 

Leon: Toen ik in 1986 de LTS afsloot met een timmer- en metseldiploma ben ik gaan werken bij het samenwerkingsverband. Daarna ben ik al snel aan de slag gegaan bij Van Dinther Bouwbedrijf (erkend restauratiebouwbedrijf, red.) gevestigd in Schaijk. Hier ben ik opgeleid tot vakman en werkzaam geweest in de restauratie. Bij kerken en andere panden voerden we werkzaamheden uit, zoals brugstaven vernieuwen voor de glas in lood ramen, het lood in gevels vernieuwen, inboeten van metselwerk en natuursteen vervangen. Daarnaast heb ik in mijn jonge jaren ons eigen huis geheel zelfstandig mogen bouwen.
Met de geboorte van onze eerste dochter heb ik het roer omgegooid en ben ik gaan studeren aan de PTH in Eindhoven. Na twee jaar heb ik de stap gemaakt om het onderwijs in te gaan waar ik nu nog steeds werkzaam ben. Tijdens deze ruim twintig jaar heb ik het onderwijs zien veranderen van een bouwopleiding naar een BWI-richting (profiel bouwen, wonen en interieur) met alle voor en tegens. Tijdens mijn huidige baan heb ik allerlei uitstapjes mogen maken; zo heb ik ruim tien jaar zitting gehad in een examencommissie en heb ik lessen mogen verzorgen op het ROC Nijmegen.

Esther: Van huis uit ben ik archeoloog, een multidisciplinair vakgebied waar veel kennis samenkomt en altijd sprake is van samenwerking. Ook bij archeologisch onderzoek zijn conserveren en restaureren belangrijke specialismen. Vanuit mijn vak heb ik daar dus veel affiniteit mee. Ik zie interessante kansen voor beide werkvelden op het gebied van nascholing. Een nascholingsprogramma zoals deze voor restauratoren, zou ook voor de archeologie een hele mooie kans zijn, want die hebben we daar niet.  Ik zou graag, voor waar dat relevant is, een bijdrage willen leveren aan het overbruggen van deze werkvelden bij het ontwikkelingen van nascholingsactiviteiten.

Hoe vul je de rol van opleidingscoördinator in?

Esther: Van nature ben ik een regelaar, dus het coördineren is een rol waar ik ervaring mee heb. Ik kan daarbij sturend zijn, maar probeer altijd voldoende ruimte te houden voor ideeën van de ander. Dat is belangrijk voor het draagvlak en daarbij natuurlijk ook voor een prettige samenwerking en de kwaliteit van het eindresultaat. 

Leon: Ik mag jongeren gaan enthousiasmeren voor het restauratievak via de NCE-Erfgoedschool. Ik hoop dan ook van harte dat we deze klus gaan klaren. We hebben tot december 2022 de tijd om 14 kandidaten te vinden om deel te nemen aan de Erfgoedschool. Het mooie aan deze uitdaging is, dat ik mijn expertise op het gebied van onderwijs en praktijkervaring kan gebruiken om de jongeren te laten zien dat we ze hard nodig hebben in de restauratiebranche om zo ons cultureel erfgoed op een goede manier te onderhouden en op een gepaste wijze door te geven aan de volgende generatie.

Wat doe je naast je werk bij het NCE nog meer professioneel gezien?

Esther: Ik ben als zelfstandige aan het werk voor meerdere opdrachtgevers o.a. voor de stichtingen SIKB en ERM. Momenteel ben ik ook betrokken bij het ontwikkelen van een kennisplatform voor archeologie in samenhang met andere erfgoedvelden, waaronder ook Roerend Erfgoed. Dit in het kader van E-RIHS (European Research Infrastructure for Heritage Science). 

Heb je naast erfgoed nog andere interesses?

Leon: Ik ben gelukkig getrouwd en samen hebben we drie dochters. Ik kan ook erg genieten van mijn voetbalclubje, waar ik om de twee weken in het stadion de spelers van dichtbij mag bekijken. Verder geniet ik van fietsen en wandelen in de natuur.

Esther: Ik reis graag, kom graag in musea en kom tot rust met een beetje tuinieren of spring bij mooi weer op de SUP in het prachtige Wormer- en Jisperveld. Ik woon samen met mijn man, hond, poezen en kippen in het pittoreske Jisp.

Welkom in het NCE-team, Leon en Esther! Veel succes en plezier als opleidingscoördinator. 

Meer informatie