Even voorstellen: Marloes Tiegelaar en Henriëtte op den Akker

15-9-2021 | Onze opleidingscoördinatoren worden bij het organiseren van de NCE-opleidingen ondersteund door Marloes Tiegelaar en Henriëtte op den Akker. Zij zetten de schouders onder de voorlichting en werving van studenten, de organisatie en de administratie rond de opleidingen, de diploma-uitreikingen en de evaluaties. Zo zorgen Marloes en Henriëtte voor alles wat bij een opleiding komt kijken, naast de vakinhoudelijke aspecten. Tijd om nader kennis te maken! 

Wat hebben jullie met restauratie, erfgoed en onderwijs?

Henriëtte: Bijna 10 jaar geleden ben ik in de restauratiesector gerold. Ik werkte voor een groot commercieel bedrijf en besloot voor mezelf te beginnen. Via via werd ik getipt dat het NRC ondersteuning zocht en zo kwam ik in contact met Agnes van Alphen en is de bal gaan rollen in een voor mij totaal nieuwe wereld. Wat me al snel opviel is de aanstekelijke bevlogen- en betrokkenheid van de mensen waarmee en waarvoor ik werk. Door mijn werkzaamheden voor zowel het NRC als NCE ben ik anders naar kastelen, monumenten, buitenplaatsen e.d. gaan kijken. Wat ik ook heb geleerd is dat NCE-studenten niet zomaar een beroep uitvoeren, maar een ambacht. Ik vind het bijzonder dat mede het NCE er voor zorgt dat ambachtslieden nog steeds mogen en kunnen worden opgeleid.

Marloes: Een kleine 3 jaar geleden kwam ik in de erfgoed sector terecht. Een nieuwe wereld voor mij na jarenlang te hebben gewerkt in de financiële dienstverlening, maar wel één die mijn warme belangstelling heeft. Mijn studie Kunstgeschiedenis komt nu eindelijk goed van pas! Ik bezoek graag monumenten, mooie oude steden, buitenplaatsen en historische tuinen. Ik kijk graag naar mooie oude details van gebouwen en adem graag de sfeer in van monumentale plekken waar de geschiedenis zo tastbaar aanwezig is. Het is erg leuk om betrokken te zijn bij de ontwikkeling en uitvoering van de diverse NCE opleidingen. Ik werk graag voor het NCE. Met het verdwijnen van restauratieopleidingen in het regulier onderwijs is het werk van het NCE belangrijker dan ooit. Het NCE zorgt er voor dat er nieuwe generaties restauratie ambachtslieden worden opgeleid. Samen met gerenommeerde vakspecialisten uit het veld wordt kennis omgezet in lesstof en wordt voorkomen dat deze kennis verloren gaat. Werken voor het NCE is heel dynamisch. Geen dag is hetzelfde. Mijn werk is leuk, afwisselend en geeft voldoening.

Wat doen jullie als secretaresse resp. opleidingsadviseur voor de NCE-opleidingen?

Marloes: Als opleidingsadviseur hou ik me bezig met het werven van studenten voor de diverse opleidingen, beantwoord ik vragen die over de opleidingen worden gesteld, zoek ik subsidiemogelijkheden uit, organiseer ik diploma uitreikingen, voer ik evaluaties uit en zorg ik samen met mijn NCE collega’s ervoor dat de opleidingen ook daadwerkelijk van start kunnen gaan. Er gaat een heel traject aan vooraf voordat een opleiding tot uitvoering komt. Door met zijn allen de schouders eronder te zetten, komt een opleiding ook echt van de grond. Als uit de evaluatie een goede beoordeling komt rollen, dan zijn we met zijn allen trots op het resultaat.

Henriëtte: Eigenlijk ondersteun ik het traject van inschrijving tot diploma-uitreiking en alles wat er tussen zit heel divers dus. Wat het extra leuk maakt is dat ik, op de studiedagen die op het OLV Klooster ter Eem in Amersfoort worden gegeven, aanwezig ben als gastvrouw. Zo krijgt ieder gezicht een naam en wordt het contact persoonlijker.

Wat doen je naast je werk voor het NCE nog meer?

Marloes: Naast het NCE werk ik als ambtelijk secretaris voor de Vakgroep Restauratie, de Vereniging Timmerwerk Restauratie (VTR), de Vereniging Restauratie Steenhouwers (VRS), de Nederlandse Vereniging van Leidekkers (NVVL) en het GA-Platform Restauratie (Gespecialiseerde Aannemers in de Restauratie). Deze verenigingen kom ik ook allemaal tegen in mijn werk voor het NCE en dat maakt het leggen van contact en het voor elkaar krijgen van dingen een stuk makkelijker. De combinatie van al deze opdrachtgevers is een voordeel.

Henriëtte: Naast het NCE ondersteun ik ook het Nationaal Restauratie Centrum (NRC), ben ik secretaris bij zowel het HavoPlatform als het Havistencompetent, twee stichtingen die opkomen voor de belangen van de havist en ondersteun ik een commercieel bedrijf.

Heb je naast erfgoed nog andere interesses?

Henriëtte: Naast mijn werk wandel ik graag met de hond, houd ik van wielrennen, stedentrips en lekker eten met vrienden.

Marloes: In mijn vrije tijd werk ik graag in de tuin, lekker met mijn vingers in de aarde, geniet ik van lange wandelingen in het bos en onderneem ik leuke activiteiten met mijn man en kinderen. Het liefst ben ik buiten. De Dordognestreek in Frankrijk is mijn favoriete vakantiebestemming, mijn tweede thuis.

Wie doet wat bij het NCE? 

Kijk bij: Contact.