Feest voor het restauratie-ambacht bij BouwSchool Breda

11-7-2019 | Op een zonovergoten middag ontvingen bij de BouwSchool Breda 15 vaklieden het NCE-diploma Specialist Restauratie Timmeren en 1 vakman het NCE-diploma Specialist Restauratie Metselen uit handen van Bouwend Nederland-voorzitter en NCE-ambassadeur Maxime Verhagen: “Wat een knappe prestatie. Dit is drie keer winst. Één voor jullie als vaklieden, twee voor de restauratiesector en drie voor Nederland, want zonder vaklieden vervalt ons erfgoed.”

“Nederland is onder andere zo mooi door onze monumenten. Voor het behoud van dit erfgoed is kennis van oude technieken en materialen nodig evenals veel geduld en liefde voor zowel het gebouw als het ambacht”, vervolgde Verhagen, “Jullie (de gediplomeerden. Red.) laten zien dat jullie die specialistische kennis en liefde voor het vak in huis hebben. Veel dank aan Erik Colijn en zijn Klankbordgroep Restauratie, die zich samen hard hebben gemaakt voor het mooie restauratievak.”

Klankbordgroep Restauratie Bouw en Techniek van BouwSchool Breda

Erik Colijn vertelt dat het wegvallen van de restauratieopleiding op MBO niveau 3 enkelen jaren geleden de aanzet was tot het oprichten van de Klankbordgroep Restauratie Bouw en Techniek: “Ik heb bij de bedrijven in de regio gepolst ‘accepteren we dit of gaan we er wat aan doen?’. Dat was het startschot om bij open dagen van de BouwSchool en bij de Open Monumentendag in Breda een platform te bieden aan het restauratievak. Toen de mogelijkheid zich voordeed om de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen naar Breda te halen, zijn we daar meteen op ingesprongen.”

Jaco Balemans, directeur van Bouwbedrijf Balemans, oriënteerde zich twee jaar geleden samen met twee collega’s in Leiden, toen de opleiding bij Burgy Bouwbedrijf gegeven werd: “Ik was meteen enthousiast, maar zag mijn medewerkers niet iedere week naar Leiden rijden. Dus heb ik Erik (Colijn) en Agnes (van Alphen, Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen) gebeld en hebben we de handen ineen geslagen om de opleiding naar Breda te halen. Samen met de Klankbordgroep Restauratie en ROP Zuid is het gelukt een klas te vullen.”

"Met presentatie bij open dagen jongen over streep trekken voor timmervak"

Roel Maas benadrukt dat het restauratievak een heel specifiek vak is: “Het is goed om jongens en meisjes kennis te laten maken met het timmervak. In de restauratie kun je nog echt iets moois maken. Het timmeren in de nieuwbouw is steeds eenzijdiger en gericht op assembleren. Mooi dat de BouwSchool restauratie een podium biedt. Vanuit Nico de Bont geven we graag presentaties bij open dagen van de BouwSchool. We merken dat dat helpt om jongeren over de streep te trekken voor het timmervak.”

Ook Maxime Verhagen werkt hard aan het onder de aandacht brengen van het restauratievak: “Waar ik ook kom, als ambassadeur van het NCE pleit ik voor het restauratievak en het koppelen van opleidingsplaatsen aan mooie restauratieprojecten, zoals bijvoorbeeld de Sint Jan in Den Bosch. Als je geen restauratievaklieden hebt, kun je niet restaureren.”

Doelstelling van blijven groeien in kennis ervaring en beroepshouding ruimschoots gehaald

Albert Bax hoorde van zijn medewerkers goede geluiden terug over de opleiding: “Ze zijn zonder meer positief. De lesstof vonden ze erg interessant en sloot goed aan op de dagelijkse praktijk. Over de docenten waren ze heel enthousiast. Natuurlijk was het weleens lastig om ’s avonds weer in de boeken te duiken, maar het is ze gelukt. Vanuit ons bedrijf vinden we het belangrijk dat mensen zich blijven ontwikkelen en blijven groeien in hun kennis, ervaring en beroepshouding. Met de verdieping en verbreding van hun restauratiekennis hebben onze deelnemers die doelstelling ruimschoots gehaald.”

“Opleiden is uiteraard belangrijk” zegt Kees van Dongen op basis van zijn 40 jaar ervaring als docent, “maar voordat een vakman aan de opleiding begint moet hij over een bepaalde mentaliteit beschikken. Hij moet het ambacht ambiëren. Dat zie je steeds minder. Dus moeten we jongeren eerst motiveren en inspireren voor het ambacht. Al op de lagere school, het VMBO en in de vooropleidingen moet je een basis leggen voor het restauratie-ambacht.”

De BouwSchool Breda gaat vol gas verder met het promoten van het restauratievak. Deze eerste ervaring met de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen smaakt naar meer.

Met veel belangstelling van familie en vrienden was deze diploma-uitreiking een groot feest. We zien al uit naar de volgende!

Meer weten over de restauratie-opleidingen van NCE?

Kijk hier: NCE-opleidingen.

Felicitaties voor alle studenten en hun werkgevers en/of leermeesters: BOUWBEDRIJF BALEMANS: Paul Akkermans, Rens Verheijen, Bram Martens, Jaco Balemans, Ricardo van Beemt | DE BONT VAN HULTEN: Hugo Bijnen, Twan van Strie, Jim Fukking | DEN HOED AANNEMERS: Gerard den Hoed, Jonathan de Groot | J VAN DE PLAS BV: Rens van Broekhoven en partner | KONINKLIJKE WOUDENBERG: Wibo van der Jagt, Job de Jong | NICO DE BONT: Roel Maas, Danny Staal | OOME RAAMSDONK: Arjan Eggebeen, Lars Hoefnagels, Albert Bax, Wout van de Berg, Adrie van Mook | VAN DINTHER BOUWBEDRIJF: Johan van Dijk, Tim van der Linden (met Joop Jansen, NCE en Maxime Verhagen, Bouwend Nederland) | ZANDENBOUW: Joris van Zanden, Eddy Hermkens