Gevel Laag Helbergen minutieus bekeken door studenten Professional Restauratie

29-9-2021 | De studenten Professional Restauratie zijn op excursie geweest naar Laag Helbergen, een 16de-eeuwse adellijke woning met een rijke bouwgeschiedenis. Docent Willard van Reenen voerde hier een bouwhistorisch onderzoek uit en bespreekt hoe hij moderne technieken benutte om de bouwsporen in de gevel te documenteren. Eigenaar Frits Prisse, geboren en opgegroeid op Laag Helbergen, gaf uitleg over zijn plannen met het rijksmonument.

Om de hoge gevel in zijn geheel goed te kunnen bestuderen, maakte Willard gebruik van speciaal voor dit doel gemaakte dronefoto’s van PelserHartman, specialist in o.a. 3D scannen. Vanuit de drone zijn loodrecht op de gevel foto’s gemaakt, die daarna middels een softwareprogramma aan elkaar gemonteerd zijn tot zgn. maatvaste orthofoto’s. Willard koppelde deze orthofoto’s aan een tekenprogramma  en tekende alle bouwsporen in. Een mooi voorbeeld van de inzet van moderne techniek in de restauratie, maar zegt Willard: “Blijf altijd zelf goed kijken. De techniek kan de vakman/professional niet vervangen, maar wel ondersteunen.”

Willard deelt alvast een paar bijzondere details van het gevelonderzoek: “De natuurstenen banden in de gevel zijn van mergelsteen, die in Nederland alleen in Limburg gewonnen wordt. Dat is zeer opmerkelijk, ik ken maar één ander voorbeeld van toepassing van mergelsteen in het IJsselgebied. Daarnaast is een deel van de mergelsteen roze verkleurd. Dat duidt erop dat er brand is geweest, want alleen bij een temperatuur van ca. 600 graden verschiet mergel van kleur. Ook is dendrochronologisch onderzoek verricht aan de balklagen. De balklagen zijn ongeveer een eeuw jonger dan het metselwerk. De roze kleur van de mergelsteen bevestigt dan, in combinatie met het dendrochronologisch onderzoek het vermoeden van een brand.”

Interesse in de opleiding Professional Restauratie? De opleiding start weer in september 2022. Je kunt je nu al inschrijven: Professional RestauratieLet op: Er zijn nog 4 plaatsen beschikbaar.