Hoe leid je tegenwoordig een restauratietimmerman of restauratiemetselaar op?

13-12-2018 | Tot augustus 2016 konden studenten de MBO-3 kopopleiding Restauratie Timmeren of Restauratie Metselen volgen. Er is sindsdien nogal wat gebeurd in het restauratieonderwijs. Het NCE legt uit hoe de nieuwe opleidingslijn eruit ziet.

De restauratiesector heeft de laatste jaren gezamenlijk een nieuwe toekomst uitgezet. En er is een nieuwe speler in het leven geroepen als hoeder voor het restauratie onderwijs: het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. Voor het behoud van vakmanschap wil het NCE goed samenwerken met bedrijven, scholen en brancheverenigingen. In een kleine sector als de restauratie kunnen opleidingen immers alleen voortbestaan als partijen de krachten bundelen.

Samengevat loopt de route naar restauratietimmerman/-metselaar als volgt:

Stap 1: Volg de MBO-3 opleiding (BBL) Allround Timmeren of - Metselen met bij voorkeur het keuzedeel Basis Restauratie Timmeren of - Metselen.

Stap 2:  Zoek een werkkring bij een bedrijf dat geregeld monumenten restaureert en wil investeren in behoud van vakmanschap.

Stap 3:  Volg naast het werk de MBO-4 (BBL) opleiding Specialist Restauratie Timmeren of - Metselen (volledige MBO-4 opleiding of branche-variant).

Wat kunt u als school of restauratiebedrijf doen om studenten op te leiden in het restauratievak?

  • Scholen kunnen actief de keuzedelen Basis Restauratie Timmeren of Metselen aanbieden aan studenten van de MBO-3 opleidingen Allround Timmeren of Metselen, desgewenst in samenwerking met ROP en NCE.
  • Bedrijven kunnen samenwerken met NCE om de opleiding Specialist Restauratie Timmeren & Metselen in hun regio aan te kunnen bieden.

Mocht u belangstelling hebben om kennis te maken, neem dan gerust contact met Agnes van Alphen en Joop Jansen, respectievelijk Coördinator Ontwikkeling NCE-Opleidingen en Coördinator Uitvoering NCE-Opleidingen. Wij maken graag een afspraak met u om eventuele vragen te beantwoorden en om de mogelijkheden voor samenwerking te bespreken. U kunt ons bereiken via info@erfgoedopleidingen.nl.