Hoe word je vakman/vrouw in de erfgoedsector?

17-3-2021 | Om ons erfgoed in goede staat door te geven aan de volgende generaties zijn goed opgeleide, gespecialiseerde vaklieden nodig. Hoe word je dat? Belangrijk om een goede restauratievakman/vrouw te worden is dat je een stevig fundament legt voor je vakmanschap door een allround opleiding te volgen. Dat is de cruciale eerste stap. We nemen je mee door de drie stappen die leiden tot restauratievakmanschap. 

Sta je voor de keuze voor een vervolgopleiding na de middelbare school? Of werk je in een ander vakgebied en wil je de restauratie in? Geef je les in het voortgezet onderwijs of aan een allround vakopleiding? Of wil je met je dochter of zoon meedenken over een goede opleiding en een mooie loopbaan? Dan is het handig te weten wat de drie stappen naar restauratievakmanschap zijn. Het is een prachtig vak, vraagt veel en geeft nog meer terug aan afwisseling, verrassingen en voldoening. 

Onder de afbeelding kun je een toelichting lezen op de drie stappen.
Je kunt het 'stappenplan' hier als PDF downloaden: Hoe word je vakman of vakvrouw in de erfgoedsector?

1. Volg een allround opleiding in het vakgebied van jouw keuze bij een ROC

Na de middelbare school of als je het roer omgooit, maak je de keuze voor een opleiding. Wil je vakman of vakvrouw worden, dan kies je voor een opleiding in het vakgebied dat jou het meest aanspreekt. Je kunt op verschillende niveaus starten, maar om vakman te worden is het de bedoeling dat je eerst de allround opleiding van jouw vakgebied met succes afrondt. 

Tip: volg -indien mogelijk- een keuzedeel over restauratie

Binnen je allround MBO-opleiding moet je ook een keuzedeel volgen. Met een keuzedeel over restauratie kun je kennismaken met het restauratievak. Je bent dan nog geen restauratiespecialist maar je krijgt al wel inzicht in de waarde van authentieke elementen van monumenten. Ook word je je bewust dat voor restauratie behoorlijk wat kennis nodig is over technieken en gereedschappen, materialen en schadebeelden, wet- en regelgeving en de stapsgewijze aanpak vanuit de Restauratieladder. Bovendien vraagt restauratie om precisie, creativiteit, geduld en een groot vakmanschap. Om te weten wat restauratie inhoudt en of dit bij je past, is het dus verstandig om tijdens je allround opleiding een keuzedeel over restauratie te volgen.

2. Doe werkervaring op bij een bedrijf dat geregeld werkt in het gebouwd of groen erfgoed en wil investeren in behoud van vakmanschap

Iedere vakman/-vrouw zal je vertellen dat je het echte ambacht leert door het te doen. Daarom is het belangrijk dat je al tijdens of in ieder geval na je allround opleiding gaat werken bij een bedrijf dat geregeld werkt in gebouwd of groen erfgoed. Met een leermeester aan je zijde zie je in de praktijk welke afwegingen worden gemaakt op de steiger en hoe je in de praktijk monumentale onderdelen kunt herstellen. Deze praktijkervaring biedt je een goede basis om je verder te gaan specialiseren. Dit is niet alleen een investering in jezelf maar ook in het bedrijf waar je werkt. Het is belangrijk dat je een werkgever zoekt die wil investeren in de gespecialiseerde restauratiekennis binnen zijn/haar bedrijf. Dit is belangrijk voor je werkgever omdat certificering steeds belangrijker wordt in de restauratiebranche. 

3. Word erfgoedspecialist door het volgen van een NCE-opleiding naast je werk

Je werkt inmiddels een paar jaar bij een bedrijf dat geregeld restaureert en wil investeren in het specifieke restauratievakmanschap. Dat is het moment om je kennis van het restauratievak verder te gaan verdiepen en verbreden. Bij het NCE kun je terecht voor je specialisatie tot restauratievakman/-vrouw en leer je bouwstijlen, historische materialen & technieken en schadebeelden. Je volgt de opleiding naast je werk. 

De docenten bij het NCE hebben uitgebreide praktijkervaring in de erfgoedsector

De vakken Bouwgeschiedenis en Organisatie Bouwproces vormen belangrijke thema’s voor de restauratievakman, die tenslotte altijd werkt in een historische omgeving. In de vaklessen over restauratie wordt gedegen ingegaan op onderwerpen als reparatietechnieken, materiaalgebruik in de restauratie, bijzondere constructies, aanverwante vakdisciplines en duurzaamheid.

Kwaliteit is een belangrijk aspect binnen het restauratievak. Daarom komen in alle NCE-opleidingen de uitvoeringsrichtlijnen van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) naar voren. Je leert dus alles over de kwaliteitseisen voor restauratiewerk in jouw vakdiscipline en kunt daardoor een cruciale bijdrage leveren aan een goede restauratiekwaliteit. De NCE-opleidingen worden daardoor binnen alle ERM-richtlijnen als een goede invulling voor de scholingseisen geaccepteerd, handig voor je werkgever. Jouw NCE-diploma heeft aantoonbare meerwaarde voor ERM-erkende bedrijven.

NCE branchediploma’s en -certificaten voldoen aan de scholingseisen van ERM-certificering

Toekomst in erfgoed

Ligt jouw toekomst in het erfgoed? Kijk ook eens op onze pagina Toekomst in Erfgoed. Je kunt daar van een tiental restauratievakken filmpjes bekijken en een oriënterende test doen om te ontdekken welk vak bij jou zou kunnen passen. 

Klik hier: Toekomst in erfgoed

Het NCE biedt erfgoedopleidingen in tien vakdisciplines aan

Klik op de linkjes voor meer informatie: