Internationaal Smeedfestival, een feest voor professional en publiek

21-3-2018 | Het jaarlijkse, internationale Smeedfestival van het Nederlands Gilde voor Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK) strijkt dit jaar neer op Slot Schaesberg in Landgraaf. Op vrijdag en zaterdag, 11 en 12 mei 2018 (na Hemelvaart), gaan smeden uit binnen- en buitenland samen aan het werk en wisselen kennis uit. Tegelijk kan het publiek zien wat dit ambacht inhoudt.

Werken aan bekendheid en instroom

NGK, partner van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen, werkt samen met Slot Schaesberg en het project Revivak* aan meer bekendheid voor het vak en aan het opleiden van een nieuwe generatie smeden. “Smeden is een bedreigd beroep, een fulltime opleiding bestaat al jaren niet meer. Vandaar dat we als vereniging zelf organiseren dat kennis ontwikkeld en verspreid wordt”, vertelt Miko Wijnands, secretaris van het NGK en branchemanager bij de Metaalunie. “Op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt het slot op ambachtelijke wijze herbouwd met hulp van jongeren, leerlingen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor het festival bouwen we een grote tent met een publiekstribune op het terrein van het slot. Daar gaan de smeden uit heel Europa aan de slag om gereedschappen en kappen te smeden, die bestemd zijn voor de smederij van het slot.”

Wedstrijd en workshop

Leerlingen van middelbare scholen uit de regio strijden met elkaar wie het beste kan smeden. Een jury met aan het hoofd Fried Kaanen, voorzitter van de Koninklijke Metaalunie, beoordeelt de werkstukken. De Duitse meestersmid Michael Ertmeier geeft een workshop brons smeden. “Daar zetten we een aparte tent voor neer. De workshop van Ertmeier is vrij bijzonder, want brons wordt doorgaans gegoten. Het is veel minder bekend dat het ook geschikt is om mee te smeden. Daar is wel een speciale legering (menging van metalen) voor nodig”, aldus Wijnands.

Muurankers voor Slot Schaesberg

Tijdens het smeedfestival worden naar historisch voorbeeld muurankers voor het te herbouwen slot gesmeed uit Armco puur ijzer. “Dit is vrijwel puur ijzer en smeedt heel fijn”, licht Wijnands toe, “destijds werd dit materiaal ook gebruikt, er was niets anders. En het voldoet goed want het roest veel minder dan staal en gaat heel lang mee.” Onlangs vond al een proefsessie plaats om uit te vogelen hoe de muurankers precies gemaakt moeten worden.

Nog veel meer

Verder staan workshops goudsmeden op het programma, een expositie van smeedwerkstukken en vertegenwoordigers van Schloss Raesveld/Akademie des Handwerks uit Raesfeld, net over de grens bij Doetinchem, vertellen hoe het vak in Duitsland wordt uitgevoerd en overgedragen. Kortom, twee dagen bomvol kennisoverdracht en plezier met het, in de woorden Wijnands, oeroude maar springlevende ambacht.

Professionele smeden kunnen zich via het NGK aanmelden: Aanmeldformulier Smeedfestival 2018.

Meer informatie voor bezoeker is te vinden op www.slotschaesberg.nl.

*Revivak staat voor Revival Vakmanschap en is een Europees project, dat jongeren en werkzoekenden wil stimuleren om te kiezen voor een baan als vakman.