Inventarisatie scholingsbehoefte leidt tot aanmelden student

23-3-2022 | In september 2022 start de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen weer in Breda en Zaandam. Gideon Roos, directeur bij Leguit en Roos uit Monnickendam, meldde een timmerman aan voor Zaandam. Bij de eerdere editie van 2019-2020 rondden al vier timmerlieden van dit bedrijf de opleiding met succes af. “We zijn een gecertificeerd restauratiebedrijf, daar hoort een stuk opleiding bij,” zegt Roos, die jaarlijks de scholingsbehoefte samen met zijn vaklieden inventariseert.

“De opleiding is onze medewerkers goed bevallen. Ik zie ook in de praktijk dat ze dingen anders beet pakken. Je merkt de verdieping van hun kennis. Ze praten anders over de restauraties waar ze mee bezig zijn. Het is een leuke en pittige opleiding. Misschien zou er iets meer praktijk in mogen en aandacht voor regionale bouwvormen en constructies, zoals de stolpboerderij of de Zaanse houtbouw. Beiden zijn kenmerkend voor Noord-Holland en komen we vaak tegen.”

Aantonen en stimuleren

Leguit en Roos is al sinds de oprichting in 1967 gericht op restauratie. Er werken 24 mensen van wie 16 in de uitvoering en 2 in de timmerwerkplaats. “Het restauratievakmanschap wordt hier van leermeester op leerling doorgegeven. We kunnen van oudsher een goed stuk vakwerk leveren. Maar ik wilde dat aantoonbaar maken met het certificaat Erkend Restauratiebouwbedrijf, dat we in 2019 verworven hebben. Ik vind het belangrijk om medewerkers te stimuleren een restauratieopleiding te volgen.”

Voorlichtingsavond door NCE

“Destijds heb ik aan Joop Jansen (NCE-opleidingscoördinator, red.) gevraagd om bij ons in het bedrijf voorlichting te geven over de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Daar is de eerste groep van 4 deelnemers vanuit Leguit en Roos uit voort gekomen. Ieder jaar inventariseren we de behoefte aan scholing bij onze medewerkers. Nu is er één timmerman die toe is aan deze opleiding. Verder hebben we een aantal cursusdagen voor bijscholing bij het Nationaal Restauratie Centrum ingepland. Zo zetten we de aanwezige kennis om in diploma’s en certificaten en leiden we jonge vaklieden op in het restauratievak.”

Interesse?

De opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen start in september 2022 bij Bouwmensen Zaandam en bij de BouwSchool Breda. Woon je in het oosten van het land? Dan kun je je aanmelden om in januari te starten bij het Gelders Restauratie Centrum in Velp.

Meer informatie over de opleiding en inschrijven: Specialist Restauratie Timmeren/Metselen.

Fotobijschrift: De restauratietimmerman aan het werk: door houtrot aangetast deel wordt vervangen. Het oude en nieuwe deel worden met een mooie las aan elkaar bevestigd. (Foto: Leguit en Roos).