Ligt jouw toekomst in erfgoed? Spotlight op de restauratiesector

21-12-2022 | De laatste tijd staan de kranten er bol van: er zijn niet genoeg vakmensen, er is een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Ook in de restauratiesector wordt de krapte gevoeld. Daarnaast kampen erfgoed en restauratie met een relatieve onbekendheid bij jongeren en hun ouders. Het NCE zet zich in om jongeren en hun ouders te informeren over de opleidingsroutes naar de restauratie met de campagne ‘Toekomst in Erfgoed’.

Jongeren en ouders kunnen niet zo makkelijk antwoord geven op de vraag: Ligt jouw toekomst in erfgoed? Erfgoed en restauratie zijn namelijk nauwelijks bekend bij deze groepen. Dat is jammer, want de erfgoedsector biedt uitstekende loopbaanmogelijkheden en het is nooit saai, want ieder monument is uniek en elke dag is anders. Zelfs doorgewinterde vaklieden vertellen dat ze na 35 jaar in de restauratie nog iedere dag iets bijleren. 

Wat houdt een ambacht in?

Met de campagne Toekomst in Erfgoed wil het NCE de spotlight zetten op de restauratiesector en vakgebieden als timmeren, metselen, voegen, leidekken, schilderen, rietdekken, inspecteren en het werk van de professional restauratie, de glazenier en de hovenier van groen erfgoed. In tien korte, aansprekende vakfilms, in opdracht van het NCE gemaakt, krijgen jongeren en hun ouders een idee wat deze ambachten inhouden. 

Tiktok

Om de restauratie, de verschillende ambachten en de opleidingsroutes ook echt onder de aandacht van jongeren en hun ouders te brengen, voert het NCE sinds een paar jaar regelmatig campagne op de social media: op Facebook, waar veelal de ouders actief zijn en voor jongeren op Instagram en sinds kort op Tiktok. De reden dat we ook de ouders van jongeren willen bereiken, is dat jongeren de keuze voor hun vervolgopleiding na de middelbare school vaak in overleg met hun ouders maken. De steun van ouders is cruciaal en daarom is het belangrijk dat ouders op de hoogte zijn van de mooie loopbaanmogelijkheden in de restauratie.

In 3 stappen naar restauratievakmanschap

Op de campagnewebsite Toekomst in Erfgoed kunnen jongeren en hun ouders de vakfilms bekijken, er is uitleg over de drie stappen, die leiden naar restauratievakmanschap en er kan een oriënterende test gedaan worden. Na het beantwoorden van een tiental vragen rollen drie ambachten uit de bus, die het best passen bij de gegeven antwoorden en linkjes naar de NCE-opleidingen voor deze vakgebieden. Het doel is niet om jongeren te verleiden zich in te schrijven voor de NCE-opleidingen, maar hen te informeren. De NCE-opleidingen zijn bedoeld voor vakvolwassen allround vaklieden, die zich willen specialiseren in de restauratie. Jongeren hebben nog een weg af te leggen voor ze zo ver zijn. Restauratievakman/-vrouw word je in drie stappen: je volgt een allround vakopleiding, doet enkele jaren werkervaring op bij een bedrijf dat regelmatig restaureert en je volgt een NCE-opleiding. Dit vraagt natuurlijk wel doorzettingsvermogen en een bepaalde mix van eigenschappen. 

Door alvast een zaadje te planten bij jongeren en hun ouders willen we de instroom van nieuwe vaklieden in het restauratievak bevorderen. 

Interesse?

Bekijk hier de campagnepagina: Toekomst in Erfgoed. Wil je de vakfilms of de pagina Toekomst in Erfgoed gebruiken in lessen over loopbaanoriëntatie? Dat kan! Stuur een mailtje naar info@erfgoedopleidingen.nl. Dan kijken we hoe we je daarbij kunnen helpen.