Maxime Verhagen: “In de restauratie werk je in een bijzondere context”

22-3-2017 | Ook Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, mogen wij tot onze ambassadeurs rekenen. Verhagen overziet het brede spectrum van de bouwwereld, die gebrand zou zijn op nieuwbouw. Maar… Verhagen ziet een verschuiving. Hij is vast van plan de instroom van leerlingen voor de bouw én de restauratie te verhogen.

“Als voorzitter van Bouwend Nederland kom ik wel eens het vooroordeel tegen dat wij als branchevereniging alleen maar méér zouden willen bouwen. Duurzaam, slim, modern, maar toch: nieuw bouwen dus. Gelukkig is er meer nuance, gelukkig groeit de waardering voor historie en karakter nog steeds. Met plezier zie ik dan ook de balans in de bouwproductie steeds meer verschuiven naar renovatie en restauratie. Steeds meer Nederlanders zijn zich steeds beter bewust van de waarde van erfgoed in hun woon- en werkomgeving. We kennen duizenden prachtige gebouwen en historische bruggen, in vele schitterende binnensteden. Die geven karakter en herkenbaarheid aan je leefomgeving. Daar moet je dus niet alleen zuinig op zijn, maar  bijzonder goed voor zorgen.”

“Dat kan alleen maar als je daar voldoende goed opgeleide vakmensen voor hebt. Mensen die verstand hebben van unieke materialen, die vaak ook diepe kennis hebben van lang vervlogen technieken, maar ook met veel gevoel voor historie en omgeving aan het werk zijn. Want je werkt altijd in een bijzondere context, met een uniek gebouw. In die zin grenst het aan kunst. Omdat we juist zoveel meer bewust zijn van al die waardevolle panden, omdat we steeds meer geloven in herbestemming in plaats van alleen sloop/nieuwbouw, omdat in het restauratievak nou juist iets bijzonders van je gevraagd wordt, zie ik een gouden toekomst voor het ambacht van restaureren, timmeren en metselen. Want het gaat om veel meer dan gewoon je brood verdienen. Hier komen creativiteit, duurzaamheid – want je zorgt voor een nieuwe levensduur – vakkennis en impact van je werk prachtig samen. Dat zijn meer dan ooit redenen om voor een vak te  kiezen."

"Wij starten binnenkort met een instroomcampagne, in samenspraak met onze leden. Ook met leden die gespecialiseerd zijn in restauratie. Voor het enthousiast maken van de jeugd is het natuurlijk uiteindelijk het beste om jongeren een ervaring te bieden. Laat ze een dag meelopen, laat ze eens onder de indruk raken van zo’n pand uit de Gouden Eeuw of die fabriek uit de Industriële Revolutie. Of die brug, die een historie heeft tot in de Middeleeuwen! Benadruk het unieke – en benadruk dat alleen zij, als nieuwe generatie, het verschil kunnen maken. Natuurlijk met nieuwe technieken, maar het moet beginnen met liefde voor het vak en voor het gebouw in zijn omgeving. Vertel daar met passie over, dan springt die vonk over!″

Foto: Anke Bot/Bouwend Nederland