Met opleiding Erfgoed Schilderen ben je een goede gesprekspartner

15-9-2021 | Voor de opleiding Erfgoed Schilderen in Goes, die in januari 2022 start, verwelkomen we Meesterschilder Gert-Jan Nijsse als docent. Nijsse is een autoriteit op het gebied van zowel onderhouds- als restauratie- en decoratieschilderen en brengt een enorme ervaring in het lesgeven mee. De studenten Erfgoed Schilderen gaat hij vooral bijbrengen om zich goed te verdiepen in de historische context van het werk aan monumenten: “Dan kun je opdrachtgevers en architecten goed adviseren.”

Nijsse is vermaard om zijn restauratie- en decoratieschilderwerk, maar geeft ook les bij de basis- en allroundopleidingen tot onderhoudsschilder (MBO-2 en 3). Hij heeft al generaties schilders opgeleid, van jongeren die nog helemaal aan het begin van de MBO 2 opleiding schilderen staan, tot aan ervaren restauratie- en decoratieschilders die zelf al naam hebben gemaakt en van Nijsse nóg meer vaardigheden kunnen leren. Hij kent het schilderonderwijs dus van haver tot gort. “Gelukkig is er weer een erkende opleiding voor onderhoudsschilders die werk verrichten aan monumenten! Met deze opleiding is de leegte die was ontstaan door het wegvallen van de oude BBL-4 opleiding, weer ingevuld. Onderhoud NL staat achter deze opleiding, dat is belangrijk en goed,” vertelt Nijsse.

Belang van het kennen van de historische context

“Bij de opleiding Erfgoed Schilderen geef ik de vakken bouwstijlen & esthetica en ondergrondonderzoek. De studenten leren te onderzoeken waar ze mee te maken hebben. Zo bouwen ze kennis op om specifieke aspecten van monumenten en historisch schilderwerk te herkennen”, vervolgt Nijsse, “ik wil de studenten meegeven dat ze bij een project altijd beginnen met de historische context en het verloop naar deze tijd. Met die kennis kan de onderhoudsschilder inspelen op de wensen van de opdrachtgever en de architect. Een goed opgeleide erfgoedschilder kan dienend en aangevend zijn. Daar bedoel ik mee dat hij of zij vanuit vakkennis kan adviseren over de aanpak van het schilderwerk aan het betreffende monument.”

Erfgoedschilder levert cruciale bijdrage aan restauratiekwaliteit

De opleiding Erfgoed Schilderen is bedoeld voor onderhoudsschilders (zij-instromers en vaklieden), die in hun dagelijkse werk regelmatig te maken hebben met monumenten en graag hun vakkennis willen verdiepen om ook deze bijzondere categorie gebouwen op een goede manier mede te onderhouden. Centraal in de opleiding staat de uitvoeringsrichtlijn voor historisch schilderwerk (URL 4009). Je leert dus alles over de kwaliteitseisen voor schilderwerk aan monumenten en kunt daardoor een cruciale bijdrage leveren aan een goede restauratiekwaliteit. De NCE-opleiding wordt daarom ook binnen de ERM-richtlijn als een goede invulling voor de scholingseisen geaccepteerd. Een NCE-diploma heeft dus aantoonbare meerwaarde zowel voor gecertificeerde schildersbedrijven als voor schilderbedrijven die zich willen gaan certificeren.

De opleiding Erfgoed Schilderen is door het NCE in samenwerking met OnderhoudNL Restauratieschilders ontwikkeld.

Voor meer informatie en inschrijven: Erfgoed Schilderen