NCE-Erfgoedstudent 2023: maak kennis met de drie prijswinnaars

27-3-2023 | Uit meer dan 100 oud-studenten zijn rietdekker Arend-Jan Slager, monumentenwachter Tjirke Roelofs en Léon van Berkel gekozen tot de drie beste studenten. Tjirke en Léon delen de tweede plaats en Arend-Jan Slager gaat er met de titel NCE-Erfgoedstudent 2023 vandoor. Wat maakt hen zo bijzonder? Het is onder andere de combinatie van gedrevenheid en vermogen om, door kennis te delen, anderen enthousiast te maken voor het mooie restauratievak. 

WINNAAR: Arend-Jan Slager – Erfgoed Rietdekken (lichting 2021)

Arend-Jan werkt bij zijn eigen bedrijf, Rietdekkersbedrijf Slager. Arend-Jan lijkt geboren te zijn voor het rietdekkersvak. Vanaf zijn 14e jaar is hij tijdens vakanties bij een rietdekkersbedrijf gaan werken. Vrijwel gelijktijdig heeft hij de BBL-opleiding Dakdekker riet gevolgd, die hij in 2005 met succes afrondde. In 2011 is hij op 22-jarige leeftijd zijn eigen rietdekkersbedrijf begonnen. Om zich nog verder te verdiepen in het vak is hij de opleiding Vakdiploma Rietdekker gaan doen, waarvoor hij eind 2011 zijn diploma behaalde. Eenmaal lid van de Vakfederatie Rietdekkers kwam Arend-Jan vanwege zijn constructieve en open houding al snel in het vizier van het bestuur van de brancheorganisatie en werd hem gevraagd zitting te nemen in het bestuur. Hij accepteerde de uitnodiging en is daarmee de jongste bestuurder uit de geschiedenis van de Vakfederatie Rietdekkers. Toen bekend werd dat er een NCE-opleiding Erfgoed Rietdekker ontwikkeld en uitgerold ging worden, was hij direct geïnteresseerd. Het verbaasde dan ook niet dat hij zich als eerste heeft ingeschreven voor deze opleiding. Hij kon de kennis die hij heeft opgedaan direct gebruiken in zijn werk aan monumentale, rietgedekte panden. Op verzoek neemt hij zelfs het hele vergunningstraject over van zijn opdrachtgever. Inmiddels geeft hij, naast zijn dagelijkse werkzaamheden op het dak, zelf praktijkles bij de opleiding  Erfgoed Rietdekker, dezelfde opleiding die hij gevolgd heeft. De branche hoopt nog jaren van zijn inzet, kennis en persoonlijkheid te kunnen genieten. 

Video: Studio Tandem.

GEDEELDE TWEEDE PRIJS: Tjirke Roelofs-Blaas – Professional Restauratie (lichting 2020-2022)

Tjirke is werkzaam bij de Monumentenwacht Zeeland. In de lessen luisterde Tjirke aandachtig en maakte veel aantekeningen. Ook stelde ze vragen en kwam met eigen voorbeelden. Wanneer ze tijdens haar werk onbekende zaken tegen kwam, dan legde ze die in de les of in de pauzes voor aan de docenten om er meer over te weten te komen. De opdrachten heeft ze goed verwerkt in leesbare rapportages met een goede eindbeoordeling. Bij één van de opdrachten is ze blijvend betrokken gebleven vanwege haar enthousiasme, te weten een cultuurhistorisch zeer waardevolle epitaaf van Rombout Verhulst in de kerk van Aagtekerke.Tjirke springt eruit in haar groep door haar getoonde interesse en enthousiasme. Ze wist tijdens het mondeling examen ook goed aan te geven waarom bepaalde keuzes worden gemaakt in relatie tot de cultuurhistorische waarde. Blijmoedig reisde Tjirke elke vrijdag met een collega naar Amersfoort, een behoorlijke afstand. Ze maakte er geen probleem van, omdat het haar ging om het vergaren van kennis.


Foto's: Arjen Veldt.

GEDEELDE TWEEDE PRIJS: Léon van Berkel – Inspecteur Gebouwd Erfgoed (lichting 2020-2021)

Léon is restauratie-uitvoerder en leermeester bij Witte Bouw en Aannemersbedrijf in Amsterdam, een ERM-gecertificeerde restauratieaannemer. Hij is zeer gedreven in zijn werk binnen de restauratiesector. Komend vanuit de patisserie (in 1995 maakte Léon de overstap naar de bouw en restauratie) doet hij er alles aan om kennis te vergaren. Niet alleen als timmerman, hij kijkt veel breder. In 2017-2018 was hij student bij de eerste lichting Specialist Restauratie Timmeren in Leiden. Daarna heeft hij in 2018-2020 de opleiding Restauratie Professional gevolgd om vervolgens in 2020-2021 deel te nemen aan de eerste lichting van de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed. In de lessen was hij altijd vol aandacht, hij stelde de nodige vragen en deelde eigen ervaringen. Ook liet hij regelmatig foto’s zien van werken waar hij bij betrokken was of waar hij meer van wilde weten. Hij is niet alleen gedreven om zelf kennis op te doen, maar deelt de opgedane kennis ook binnen het bedrijf waar hij werkzaam is om de restauratiekwaliteit gezamenlijk op een hoger peil te brengen. Daarbij enthousiasmeert hij werkgever en collega’s voor opleidingen en opdoen van kennis en is hij een echte ambassadeur voor het NCE.  Kortom, Léon is iemand die altijd bezig is kennis te vergaren en te delen om in een team goed restauratiewerk te kunnen leveren. Daarom is zijn functie als leermeester wat het NCE betreft op zijn lijf geschreven.


Foto's: Arjen Veldt.

Wat houdt de titel NCE-Erfgoedstudent in? 

De titel NCE-Erfgoedstudent is een blijk van waardering en erkenning voor de inzet van een oud-student in zijn/haar ontwikkeling tot vakman/-vrouw in de erfgoedsector. Dat word je niet zomaar, het vraagt doorzettingsvermogen, leergierigheid, precisie en geduld. Het doel van de titel is om op een positieve manier aandacht te schenken aan het belang van opleiden en het behoud van vakmanschap in de erfgoedsector. De winnaar ontvangt een prijs van €1.000,-, te besteden aan gereedschap en/of vakliteratuur en de nummers 2 ontvangen ieder een prijs van €500,-, eveneens te besteden aan gereedschap en/of vakliteratuur. 

Het NCE streeft ernaar de titel iedere twee jaar uit te reiken. De titel NCE-Erfgoedstudent is de waardige opvolger van de NCE Meester-Gezelprijs, die het NCE in 2020 organiseerde.

Lees hier verder: Rietdekker Arend-Jan Slager wint titel NCE-Erfgoedstudent 2023.