Nieuwe opleiding in ontwikkeling: Restauratie Zinkwerker

25-1-2023 | Toen branchevereniging De Zinkmeesters het NCE benaderde met de wens om een gespecialiseerde opleiding voor zinkwerkers in de restauratie te ontwikkelen, konden we natuurlijk geen nee zeggen. Samen met een klankbordgroep van vertegenwoordigers uit de zinkbranche zijn we bezig om lesstof samen te stellen. Jan Bluekens, eigenaar van Bluekens Zink BV en bestuurslid bij De Zinkmeesters, legt uit waarom de opleiding Restauratie Zinkwerker belangrijk is voor het vak. 

“We zijn hard op zoek naar vakmensen, die zich specifiek willen richten op de combinatie van zinkwerk en restauratie. Het vak zinkwerker is op zich al een specialisatie vanuit het loodgietersvak. Vaklieden die de opleiding ‘loodgieter en verwarming’ hebben gevolgd, kunnen zich specialiseren via hun werkkring bij een zinkbedrijf. Maar er is veel concurrentie om vaklieden. In de praktijk wordt het vak daarom vaker doorgegeven van vader op zoon of je probeert een neefje te interesseren. Een andere manier is om zij-instromers een dagje mee te laten lopen om te kijken of het vak bij hen past. Het zinkwerkersvak is echt iets voor vakidioten, die geïnteresseerd zijn en steeds bij willen leren.”

Wat leer je bij deze nieuwe opleiding?
“De opleiding Restauratie Zinkwerker geeft jongeren en zij-instromers perspectief op een mooie loopbaan, waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Het wordt een serieuze opleiding, gelijkwaardig aan MBO-niveau 3. In de opleiding leren deelnemers alles over gereedschappen en de eigenschappen van de materialen. Metaal is metaal, er zijn veel overeenkomsten tussen lood, koper en zink, maar ook belangrijke verschillen. In de restauratie pas je liefst de oude technieken toe, zo dicht mogelijk bij hoe vaklieden het vroeger maakten. De verschillende gootconstructies worden behandeld en constructies in lood, koper en zink. Naast een theoretische basis over erfgoed en restauratie leer je werken volgens de eisen vanuit monumentenzorg. In de lesstof verwerken we daarom ook de Uitvoeringsrichtlijn voor metalen dakbedekkingen en goten bij monumenten (URL 4011) van de stichting ERM en de KOMO-beoordelingsrichtlijn (BRL) 5212-3 ‘Aanbrengen van zinken, koperen en loden dak-, gevel- en gootconstructies op monumenten’, welke gezamenlijk nauwlettend op elkaar zijn afgestemd. Beide richtlijnen zijn ontstaan in samenspraak met de Zinkmeesters.”

Waarom zou je de opleiding moeten willen volgen?
“Het is een mooi vak! Je kunt nog echt vakwerk leveren. Als je deze opleiding doet, laat je zien dat je serieus bezig bent met je vak en dat je ambitie hebt. Bovendien leg je een solide basis om verder te groeien. Het vak heeft zoveel kanten, je bent bezig met solderen, vouwen, uitslagen, reparatie, fels- en roevendaken. Met de toenemende behoefte aan verduurzaming, door bijvoorbeeld het dak te isoleren, moet je weten hoe je dit verantwoord aanpakt, zodat er geen vochtproblemen en schades door damp ontstaan. Je moet goed nadenken om het vak te kunnen uitoefenen. Als je je aan de richtlijnen houdt, gaat het meestal goed. We vinden een goede beroepshouding ook belangrijk. Daarmee bedoelen we: als je iets niet weet, dan ga je op onderzoek uit naar kennis. Dat kan bij een collega of je gaat naar TNO. Maar je doet in ieder geval geen dingen, die je niet kan.”

Hoe ben je zelf in het vak terecht gekomen? 
“Ik raakte enthousiast voor het vak door een van mijn docenten op school. Zinkwerker was toen nog geen specialisatie. Ik was bezig met mijn vakdiploma’s looddakbedekking, cv en dergelijke. Maar die docent, die lessen over uitslagen gaf, motiveerde mij om mezelf te gaan specialiseren. Daarna heb ik in de praktijk veel van mijn vader geleerd. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze. Het is geweldig om bijvoorbeeld een mooie vergaarbak te maken. Dat blijft mooi. Lood, zink en koper zijn prachtige materialen om mee te werken.”

Interesse?

Momenteel is de klankbordgroep hard bezig met het doornemen van de lesstof. We verwachten dat de opleiding eind 2023 kan starten. Voor meer informatie kun je alvast de algemene informatie over de opleiding bekijken en je interesse kenbaar maken: Restauratie Zinkwerker

De klankbordgroep bestaat uit:

  • Jarno van Wely, Van Wely Loodgieters, Leidekkers en Koperwerken/Zinkmeesters
  • George Westgeest, Elshof Metaaldak/Zinkmeesters
  • Johan Duinkerke, Duinkerke Dak & Zink/Zinkmeesters 
  • Jan Bluekens, Bluekens Zink bv/Zinkmeesters
  • Arjan de Jager – Opleidingsinstelling Barneveldse Techniek Opleiding (BTO)
  • John van den Heuvel, Opleidingscoördinator bij het NCE 
  • Willard van Reenen, Kwaliteitsbewaker bij het NCE
  • Agnes van Alphen, Coördinator Ontwikkeling NCE-opleidingen