Ook bommen en vleermuizen kom je als restauratievakman tegen

16-11-2022 | De studenten van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen in Nieuwegein zijn op excursie geweest naar Fort Lunetten in Utrecht. Dit restauratieproject draait voornamelijk om natuursteen en metselwerk. “In de opleiding zien we vooral timmerlieden. Ook voor hen is een bezoek aan restauraties van natuursteen en metselwerk zeer nuttig. Timmerlieden komen vrijwel dagelijks met deze materialen in aanraking”, vertelt docent Joop Jansen.

Joop geeft verdere uitleg: “Bij restauraties kom je overigens ook vaak zaken tegen, die niet direct over je eigen ambacht gaan. Bij Fort Lunetten speelt water een grote rol, zowel in de schadebeelden als in de inrichting van de bouwplaats. Doordat de forten in het water staan en aan de bovenzijde bedekt zijn met een zandpakket van 4 à 5 meter dik, lijdt het metselwerk onder vochtschade. Er zijn altijd wel kiertjes waar water in terecht komt, dat bij vorst uitzet en de bakstenen dan wel het metselwerk kapot drukt.”

Tweede Wereldoorlog 

“Voor wat betreft de bouwplaats krijg je te maken met het plaatsen van de steigers in het water en, omdat de forten geheel omgracht zijn, moet je voorzieningen treffen om je materialen naar de steiger te brengen. Bijzonder bij de forten is dat er voorafgaand aan de plaatsing van de steigers onderzoek gedaan moet worden naar de aanwezigheid van munitie uit de Tweede Wereldoorlog. 75 jaar na dato ligt er in de Nederlandse bodem en wateren nog heel wat munitie die kan ontploffen. Je kunt dus niet zomaar een steiger plaatsen.”

Bijzondere fauna

“Een andere bijzonderheid bij de forten zijn de vleermuizen, die er overwinteren. Dit betekent dat er van 1 november tot half april niet gerestaureerd kan worden. De studenten leren met deze excursie wat er allemaal kan spelen in het voortraject en in de omstandigheden rond het monument voor je op de steiger aan het werk kan.”

Erkend Restauratie Bouwbedrijf De Bonth van Hulten restaureert de forten momenteel. Projectleider Francien van Lanen en bedrijfsleider Hugo Bijnen gaven uitleg over de restauratie. Voor Joop een leuk weerzien: “Francien is een oud-student, aan wie ik in Den Bosch heb lesgegeven bij de opleiding Restauratie Medewerker, de voorganger van de opleiding Professional Restauratie. Mooi om te zien hoe zij nu als projectleider aan de slag is bij De Bonth van Hulten.” 

Interesse?

In januari 2023 start de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen in Velp, bij het Gelders Restauratie Centrum.
Meer informatie en inschrijven: Specialist Restauratie Timmeren/Metselen.