“Opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed voor brede doelgroep ontzettend nuttig”

17-6-2020 | Ruth van der Puijl is projectleider bij Stadsherstel Amsterdam. In de klankbordgroep van de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed vertegenwoordigt ze het perspectief van de professionele monumenteneigenaren/opdrachtgevers: “Voor ons, monumenteneigenaren evenals voor veel meer erfgoed professionals is dit een heel goede opleiding met een geweldige combinatie van theorie en praktijk.”

In de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed leren de deelnemers heel goed kijken naar een monument: “Dat is ontzettend nuttig. Het gaat echt om een manier van kijken,” benadrukt Van der Puijl, “bij de inspectie van gebouwd erfgoed draait alles om het herkennen van schadebeelden. Dat je ziet wat een gebouw nodig heeft. Wat zijn de problemen? Wat zijn de oorzaken? Het herkennen van de materialen is cruciaal. Als je bijvoorbeeld bij een gevel denkt dat er natuursteen is verwerkt, maar het is stucwerk, dan moet het herstel anders aangepakt worden.”

Volgens Van der Puijl, die kan putten uit ruim 19 jaar ervaring bij een restauratie-aannemer, biedt de opleiding de juiste kennis voor restauratie- en onderhoudsplannen en ook voor haalbaarheidsonderzoeken. “Daarom vind ik dit zo’n interessante opleiding voor bouwkundig adviseurs & inspecteurs, medewerkers van restauratieaannemers, gespecialiseerde aannemers en professionele beheerders van monumenten,  aldus Van der Puijl. “En monumentenwachters, maar ik noem hen nu een keertje als laatste, omdat de doelgroep voor de opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed zoveel breder is. Leuk als al die verschillende groepen straks samen de opleiding volgen. Er is veel overlap in hun werk. Dat zorgt voor een mooie uitwisseling,” voegt ze er aan toe. 

Voor meer informatie / inschrijven: Opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed.

Foto: Ruth van der Puijl wijst gebroken stenen aan bij inspectie van metselwerk (bron: Stadsherstel Amsterdam).

Klankbordgroep opleiding Inspecteur Gebouwd Erfgoed

 • Vakgroep Restauratie
  Kees van Buuren – Aannemingsbedrijf Draisma BV Apeldoorn
  Michiel de Nijs – Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen BV, Warmenhuizen
 • Vereniging Architecten Werkzaam in de Restauratie (VAWR)
  Petra van Diemen – Archivolt Architecten, Amsterdam
 • Monumentenwacht NL
  Ernst van der Grijp – Monumentenwacht Gelderland
  Corrie Boer – Monumentenwacht Groningen
 • Vereniging Adviesbureaus Monumentenzorg (VAM)
  Daan Holtzer – Bouw- en restauratieadviesburo Daan Holtzer
 • Professionele monumenteneigenaren / opdrachtgevers
  Agni Ramcharan – Rijksvastgoedbedrijf
  Ruth van der Puijl –  Stadsherstel Amsterdam