Opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen start weer in januari 2022

17-11-2021 | Aantoonbare vakkennis is een vereiste om het certificaat Erkend Restauratiebouwbedrijf te mogen voeren. Bouwbedrijf De Heeren Bouwmeester is in 2014 gecertificeerd. “We hebben toen de restauratiekennis in ons bedrijf geïnventariseerd. Een aantal van onze oudere vaklieden bleken door ervaring zoveel kennis te hebben dat zij via een EVC-traject een diploma hebben gekregen”, vertelt directeur Martin Oosterom, “Yoeri is een van onze jongere medewerkers. Na een paar jaar restaureren is hij nu toe aan verdieping via de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren.”

Yoeri is timmerman bij De Heeren Bouwmeester in Woerden. In eerste instantie wilde hij graag in een technische functie gaan werken bij Defensie. Hij probeerde autotechniek, maar stapte over naar timmeren en kwam zo als leerling bij De Heeren Bouwmeester terecht. Hij kon beginnen bij de restauratie van de poort- en dienstwoning van Paushuize in Utrecht en rondde bij de Heeren Bouwmeester zowel de MBO-2 als de allround MBO-3 opleiding af. “Het timmeren past bij mij, het is leuk, afwisselend en creatief werk. En de sfeer onderling is gezellig. Ik had het enorm naar mijn zin. Maar Defensie bleef me trekken en ik besloot het toch te proberen. Ik ben als timmerman aan de slag gegaan, maar bij Defensie ben je in de eerste plaats militair. Ik miste het dagelijkse timmeren en de sfeer in de bouw”, blikt Yoeri terug, “gelukkig kon ik terugkomen bij De Heeren Bouwmeester en al snel kreeg ik te horen dat ik bij het NCE de opleiding Specialist Restauratie Timmeren mocht gaan volgen.”

Je wordt steeds getriggerd om dingen te leren

“Ik houd van oude panden en de verschillende bouwstijlen. Het is prachtig om te zien hoe ze vroeger bouwden en dat ze al die houtverbindingen vroeger met de hand maakten. De afwerking is vaak ook heel mooi gedetailleerd”, vervolgt Yoeri, “ik heb even moeten zoeken, maar nu zit ik goed op mijn plek. De restauratie is een mooi vakgebied, het werk is zo veelzijdig en je wordt steeds getriggerd om dingen te leren. Ik heb veel zin in de opleiding Specialist Restauratie Timmeren. En daarna? Bij de Heeren Bouwmeester heb ik al wat ervaring kunnen opdoen met uitvoerderswerk. Het regelen en aansturen vond ik erg leuk om te doen. Het is heel gaaf om met een team mooie dingen te maken en ik zou in de toekomst graag de rol van uitvoerder op me nemen.”

Ontwikkeling van vakmanschap ongeacht leeftijd

Martin Oosterom, directeur bij De Heeren Bouwmeesters, kijkt ieder jaar met de vaklieden van zijn erkend restauratiebouwbedrijf naar opleidings- en na/bijscholingsmogelijkheden: “Ontwikkeling van je vakmanschap is belangrijk voor iedere medewerker, ongeacht de leeftijd. Als je in de restauratie werkt, moet je je daarin verdiepen. De kennis over restauratie is in allround-opleidingen gering, dus is het belangrijk dat je apart een opleiding of cursussen volgt om je vakkennis van de restauratie uit te breiden. Daarom wil ik graag dat Yoeri de opleiding Specialist Restauratie Timmeren gaat volgen.”

Kennisdeling n.a.v. vondst houtkrullen in muur

“Binnen ons bedrijf is kennisdeling een vast gegeven. We houden iedere maand met zijn allen, we zijn met 16 man, een toolbox waarbij we steeds een onderwerp m.b.t. veilig werken behandelen en een restauratieonderwerp. Vaak op een restauratiebouwplaats, dat maakt het extra boeiend. Het restauratieonderwerp was de laatste keer historisch isolatiemateriaal. Bij de restauratie van de Augustinuskerk in Utrecht vonden we onlangs namelijk een muur gevuld met oude houtkrullen, altijd bijzonder om zo’n vondst te doen”, vertelt Martin enthousiast, “we hebben het studiemateriaal van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed over isolatiematerialen door de eeuwen heen erbij gepakt. Fascinerend hoe vroeger geïsoleerd werd met hooi onder de vloer en peuldoppen in spouwen. Dat veroorzaakt stilstaande lucht en stilstaande luncht isoleert. Dat soort kennis krijgen ze niet meer op school.”

Interesse?

Meer informatie over de opleiding en inschrijven: Specialist Restauratie Timmeren/Metselen.