PR-studenten bezoeken Budel-Dorplein

28-6-2022 | Tijdens de laatste lesdag van de opleiding gingen de studenten Professional Restauratie op excursie naar Budel-Dorplein. In de ochtend bekeken de studenten bij NedZink een presentatie over het ontstaan in 1892 als ‘Kempensche Zink Maatschappij’, de geschiedenis van de fabriek en een uitleg over het hedendaagse productieproces. 

Daarna gingen de studenten in de fabriek kijken naar de fabriekslijnen, waar aan de ene kant de broodjes zink in de oven gaan en aan de andere kant tevoorschijn komen als rollen dikke zinkplaten. Vervolgens worden deze rollen verder verwerkt tot verschillende diktes en breedtes en met verschillende bewerkingen tot eindproduct.

’s-Middags maakten de studenten onder leiding van een gids een wandeling door het historische dorp Budel-Dorplein. Dit dorp is speciaal voor de afgelegen fabriek als één geheel door zinkfabrikant Dor gebouwd voor de directie (de witte villa), leidinggevend personeel en arbeiders. In het dorp zie je deze hiërarchie in de bebouwing terug komen. Het dorp had een eigen tweecellige gevangenis, het ‘prisonneke’ (foto linksonder) genoemd. De cellen hebben aan de bovenzijde een gemetseld gewelf. Om de spatkrachten vanuit de gewelven af te voeren, lopen de steunberen door tot buiten de gevels. 

Interesse in de opleiding?

Kijk hier: Professional Restauratie.