Praktijkexamen Meubelrestauratie HMC levert interessante werkstukken op

27-6-2018 | Zes werkstukken van HMC-studenten Meubelmaken met de specialisatie Restauratie staan klaar voor beoordeling door HMC-docent Martin Hagen en extern beoordelaar/meubelrestaurator, Vincent van Drie. De studenten restaureerden zeer verschillende objecten, variërend van een roltopbureau tot een biedermeier tafeltje en een jaren ’50 cocktailmeubel. U kunt de werkstukken bekijken tijdens de eindexamenexpositie van 16 tot en met 18 juli a.s. bij het HMC-college in Amsterdam.

Tijdens hun specialisatie Restauratie liepen de studenten twee jaar stage. Voor hun restauratie-opdracht konden ze werken aan een object uit de collectie van hun stageadres of zelf een meubel aanschaffen. Het HMC betrekt bij het praktijkexamen graag een meubelrestaurator uit de praktijk om de beoordeling en de kwaliteit zuiverder te maken. De werkstukken worden beoordeeld op een aantal kerntaken: constructief herstel c.q. verbeteringen, de aanpak van de afwerking van het meubel en op het terugbrengen van ontbrekende onderdelen. Bij het herstel worden technieken uit de tijd van het meubel aangewend.

Foto: vlnr naaitafeltje, cilinderbureau en cocktailmeubel, Vincent van Drie en Martin Hage.

Het cocktailmeubel uit de jaren ’50 is een vreemde eend in de bijt, omdat het gaat om een industrieel vervaardigd meubel, dat nu met ambachtelijk vakmanschap wordt hersteld. Dit soort meubels worden met het verstrijken van de tijd ‘vanzelf’ erfgoed en lijden ook onder de tand des tijds. Restauratie van moderne meubels zal steeds meer aan de orde komen. In 20ste-eeuwse meubels worden nieuwe materialen toegepast, wat vraagt om andere technieken en kennis van materialen.

Bij ieder werkstuk wordt gekeken wat opvallend is in aanpak en uitvoering, wat goed is gelukt en wat beter zou kunnen. Daarna bespreken de twee beoordelaars gezamenlijk hun observaties en komen ze unaniem tot een conclusie. Of ze geslaagd zijn horen deze studenten later. Fingers crossed.

Eindexamenexpositie

De werkstukken zijn voor het publiek te zien op de eindexamenexpositie bij het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam.

Datum:

maandag 16 tot en met woensdag 18 juli

Tijden:

Maandag 16 juli   : 16.00 - 21.00 uur
Dinsdag 17 juli     : 15.00 - 21.00 uur
Woensdag 18 juli : 15.00 - 21.00 uur

Adres:

HMC Amsterdam
Arlandaweg 173-175
1043 HR Amsterdam

Voor vragen:

T 020 - 680 28 28
M amsterdam@hmcollege.nl
W www.hmcollege.nl