Restauratieopleiding goed voor vakman, bedrijf en de restauratiesector

15-9-2021 | In januari 2022 start bij Bouwmensen Zaandam en bij de BouwSchool Breda weer de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen. Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 december 2021 inschrijven via de link onderaan dit bericht. Timmerlieden Jaap Schilder en Gerrie Binken van erkend restauratiebouwbedrijf B2 Restauratie mochten het diploma vorig jaar in ontvangst nemen. Hoe gebruiken zij de kennis uit de NCE-opleiding in het dagelijks werk, zoals bij kapherstel van een monument in Hoorn? Hoe kijkt bedrijfsleider Bas Snoek naar de investering in deze vaklieden én in het bedrijf?

Timmerlieden Jaap Schilder en Gerrie Binken zijn momenteel bezig met de restauratie van een woonhuis/winkelpand in Hoorn. De kap wordt vernieuwd, vertel Jaap: “Uiteraard laten we de oude constructies zoveel mogelijk in tact en als het klaar is gaan de oude pannen er weer op. Zoals het hoort volgens de restauratieladder.” Jaap en Gerrie volgden samen de opleiding Specialist Restauratie Timmeren. Jaap heeft dagelijks plezier van zijn opleiding: “Ik kom een hoop dingen tegen in de praktijk, die ik door mijn kennis van materialen en historische bouwtechnieken herken. Je ziet een bepaalde techniek, die je kunt plaatsen in de tijd. Je weet dan ongeveer wanneer een pand gebouwd is. Of je ziet dat er met eiken is gewerkt, dat duidt ook op een bepaalde tijdsperiode. Het is boeiend om dat te weten voordat je aan het werk gaat. Je neemt andere beslissingen, bijvoorbeeld over de keuze van materialen die we uit de schappen pakken. Welke soort hout kies je? Met welk hout vervang je een onderdeel? Grenen bestaat bijvoorbeeld niet meer in de kwaliteit waarin het vroeger werd toegepast.”

Investeren in kwaliteitsborging

Toen de opleiding Specialist Restauratie Timmeren bij Bouwmensen Zaandam werd georganiseerd, aarzelde Bas geen moment: “Wij zitten in Volendam, dus de locatie Zaandam kwam heel mooi uit. Jaap en Gerrie waren er aan te om deze specialistische opleiding te gaan volgen. Een geweldige investering in hun vakmanschap. Investeren in restauratievakmanschap is belangrijk voor de vakman zelf, voor ons bedrijf en voor de restauratiesector. Jaap en Gerrie kunnen hun kennis weer doorgeven aan de jongere collega’s. We hebben 12 timmerlieden in dienst van wie 1 leerling, die via Bouwmensen Zaandam bij ons is gekomen. Het opleiden van leerlingen is van levensbelang voor je bedrijf, maar ze zijn schaars. We zijn een gecertificeerd restauratiebouwbedrijf. Dat betekent onder andere dat we heel serieus bezig zijn met de scholing van onze vaklieden. In functioneringsgesprekken peilen we de behoefte aan scholing en we maken afspraken in persoonlijke ontwikkelingsplannen. In ieder geval volgen ze allemaal een of twee cursussen per jaar in een onderwerp waar ze meer over willen leren. We houden toolboxmeetings over veiligheid en soms een specifiek restauratieonderwerp en twee keer per jaar komen we met zijn allen bij elkaar op een project, zodat de vaklieden elkaars werk zien, ervaringen kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren.”

Een pittige aanrader

Jaap en Gerrie schelen maar een jaar. Beiden volgden de LTS en daarna de opleidingen primair en voortgezet timmerman. Ook rondden beiden de MBO-4 opleiding voor uitvoerder in de burger- en utiliteitsbouw succesvol af. Jaap vond de opleiding Specialist Restauratie Timmeren pittig: “Gerrie en ik zijn niet van het kaliber ‘een zesje is ook goed’. We wilden hoge cijfers halen. Halverwege de opleiding is mijn zoontje geboren. Baby’s laten zich niet plannen. Dat maakte de combinatie werk, opleiding en jong gezin wel zwaar. Ik raad iedere timmerman de opleiding aan, maar zorg dat je niet té veel hooi op je vork neemt. ”

Meer informatie over de opleiding en inschrijven: Specialist Restauratie Timmeren/Metselen