Restauratieprojecten Centrale Markthal Amsterdam en de Westertoren onder de loep

Amsterdam staat bol van prachtige monumenten en dat betekent dat er ook altijd wel enkele bijzondere bouwwerken in de steigers staan. Op dit moment worden de Centrale Markthal Amsterdam en de Westertoren gerestaureerd. De hoogste tijd voor onze toekomstige specialisten timmeren/metselen om eens een kijkje te nemen bij deze bijzondere restauratieprojecten. Bij het National Centrum Erfgoedopleidingen wordt theorie gecombineerd met praktijk. Excursies en opdrachten op locatie wekken de theoretische kennis tot leven. Op 16 oktober 2023 namen studenten van de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen van het NCE de restauratiewerkzaamheden en bijkomende uitdagingen van de Centrale Markthal Amsterdam en de Westertoren onder de loep. Lees je mee hoe de dag is verlopen?

Centrale Markthal Amsterdam

De dag begon met een rondleiding bij de Centrale Markthal Amsterdam. Sinds 1934 werd er in de centrale markthal gehandeld in groente en fruit. Generaties Amsterdammers hebben herinneringen aan deze historische plek. Een markt is een plek waar de buurtbewoners samenkomen en dat staat ook centraal in de toekomstplannen van het iconische gebouw. “Bij binnenkomst keken we onze ogen uit. In tegenstelling tot de buitenkant, die stond nog helemaal in de steigers, was de binnenkant al helemaal opgeknapt. Heel grappig dat er allemaal kleine beginnende horecazaakjes gevestigd waren. Dat verwacht je helemaal niet.”, aldus Sjoerd Krosenbrink, student NCE. Dhr. B. Snoek, bedrijfsleider van B2 Restauratie bv heeft vol enthousiasme verteld over de grootschalige projectaanpak van de immense markthal. Hij toonde ons in het oog springende elementen, zoals de paternosterlift (zie foto hieronder), het metselwerk en de dilatatievoegen. Daarnaast is ook de constructie interessant, want het gebouw bestaat uit immense spanten die gecombineerd zijn met een glazen dak. De Centrale Markthal Amsterdam heeft kenmerkende elementen van de Amsterdamse School. Snoek toonde ons de punten die horen bij deze expressionistische architectuur stijl. Er is nog onduidelijkheid over het hele stedenbouwkundige plan rondom de markthallen. Benieuwd naar de Centrale Markthal Amsterdam? Bekijk de video.

De Westertoren

De Westertoren is onderdeel van de Westerkerk en wordt ook wel de Parel van de Jordaan genoemd. Normaal gesproken kunnen bezoekers tot het eerste balkon klimmen om van de toren en het uitzicht te genieten. Vanwege de restauratiewerkzaamheden was dat niet mogelijk, maar het zorgde er wel voor dat onze NCE studenten een buitenkansje kregen. Aan de hand van een korte veiligheidsinstructie werden ze letterlijk en figuurlijk voorbereid op het hoogtepunt van de dag: op 85m hoogte de indrukwekkende kroon en het prachtige uitzicht bewonderen. Een ervaring die zorgde voor enthousiasme bij Sjoerd Krosenbrink: “Een prachtige ervaring en het uitzicht was geweldig! Gelukkig hoefden we niet te klimmen, maar konden we met de bouwlift”. Leon van Berkel, restauratie uitvoerder en leermeester bij Witte Bouw en Aannemersbedrijf BV heeft met ons zijn kennis en ervaringen gedeeld over dit bijzondere restauratieproject. De uitdagingen rondom het project hebben vooral te maken met logistiek. Er is nauwelijks mogelijkheid tot aanvoer van materiaal en bovendien zijn grote hijskranen te zwaar voor de omliggende kades. Op basis van innovatieve oplossingen kon het project toch van start gaan. Van Berkel toonde het indrukwekkende loodgieterswerk, de prachtige 17e-eeuwse eiken constructie en besprak met ons de kleurenstudie van de opmerkelijke 'keizerskroon' constructie in de top van de toren. Hans Luft, opleidingscoördinator bij het NCE, keek zijn ogen uit: “Indrukwekkend zijn de loden bekledingen die erg oud zijn, maar nog steeds goed functioneren”. Bovendien was Luft onder de indruk van de oplossingen die gebruikt zijn voor het verticaal hangende lood. Er vinden op dit moment diverse historische onderzoeken plaats, die de kennis over de toren vergroten.

Wil je meer informatie over de bijbehorende vakopleiding? Dat lees je hier: Specialist Restauratie Timmeren/Metselen