Rietdekkers Gilde: “Cultureel erfgoed past bij ons ambacht!”

22-1-2020 | Op uitnodiging van het Rietdekkers Gilde gaven NCE-medewerkers Klaas Boeder en Agnes van Alphen op 16 januari 2020 uitleg over de nieuwe opleiding Erfgoed Rietdekken aan het bestuur van het gilde. Veel rietdekkers werken met grote regelmaat aan monumenten, waardoor er zeker belangstelling zal zijn voor de nieuwe, passende NCE-opleiding, aldus het bestuur. Daarom is het Rietdekkers Gilde is graag bereid om mee te denken over de inhoud van de nieuw te ontwikkelen opleiding Erfgoed Rietdekken. 

De opleiding gaat bestaan uit een basismodule van circa 4 dagen en een praktische module van circa 3 tot 4 dagen. In de basismodule komen vakken als organisatie bouwproces en bouwgeschiedenis aan de orde. Tijdens de praktijkmodule zullen speciale technieken (die niet voorkomen in de nieuwbouw) en historische details worden geoefend, gebaseerd op de Uitvoeringsrichtlijn 4004 Riet. De opleiding start naar verwachting begin 2021. 

Het Rietdekkers Gilde is een branchevereniging van praktiserende rietdekkers en is in 2011 opgericht. Het gilde telt momenteel 52 leden.

U kunt hier alvast de basisinformatie over de opleiding bekijken: Erfgoed Rietdekken.

Foto links: Het bestuur van het Rietdekkersgilde krijgt tijdens de bestuursvergadering op 16-1-2020  uitleg van het NCE over de nieuwe opleiding Erfgoed Rietdekken. Van links naar rechts: Agnes van Alphen (NCE), Jeanette Daemen-van Hoydonck, Jan Beenhakker, Manfred Hippold, Luit Blom, Richard van Zanten, Toon Duffhues, Corné Daemen en Klaas Boeder (NCE).

Foto boven: Rieten dak tijdens het dekken (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

.

.

.

.