Rob maakt zijn vakmanschap aantoonbaar met de Restauratiepas

18-5-2017 | Kwaliteit is een belangrijk aspect binnen het restauratievak. Bedrijven kunnen met het certificaat Erkend Restauratie Bouwbedrijf hun vakmanschap aantonen. Maar hoe zit het met de individuele restauratievakman? Er is duidelijk behoefte aan erkenning van persoonlijk vakmanschap. Daarom ontwikkelt het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen de Restauratiepas. Rob (zie foto) mag hem uitproberen.

NB In april 2018 is de naam van de Restauratiepas veranderd in Restauratieportfolio. 


We zijn gestart met een pilot voor de Restauratiepas. De Restauratiepas is een elektronisch dossier waarin de restauratievakman alles kan vastleggen wat van belang is om zijn vakmanschap aan te tonen. Tijdens zijn opleiding, maar zeker ook daarna, want het restauratievak leer je in de praktijk, aangevuld met vervolgopleidingen, cursussen en trainingen. Belangrijk dus om vast te leggen wat je allemaal leert als vakman. Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen pakt een lang gekoesterde wens uit de restauratiebranche op en ontwikkelt de Restauratiepas. In de Restauratiepas kan de vakman met foto’s en filmpjes (delen van) werkstukken laten zien. In omschrijvingen kunnen technische details benoemd worden. Ook kunnen referenties van opdrachtgevers, leermeesters of daartoe gekwalificeerde andere mensen opgenomen worden. De vakman bepaalt zelf wie zijn portfolio te zien krijgt. Het is dus niet openbaar zoals bijvoorbeeld bij Linkedin. Restauratievaklieden zijn natuurlijk vaak op pad en werkzaam op allerlei plekken. De Restauratiepas is daarom ook als app op de mobiele telefoon beschikbaar om dingen te laten zien of om ter plekke dingen toe te voegen. Om de Restauratiepas goed uit te testen in de praktijk loopt van mei tot december 2017 een pilot. Om te beginnen kunnen restauratietimmermannen, -metselaars, en leidekkers hun kennis en kunde documenteren in de Restauratiepas*. Medewerkers van drie bedrijven gaan de Restauratiepas uitproberen. We vroegen enkele betrokkenen naar hun verwachtingen van de Restauratiepas.

Rob van Dartel, voorman bij Bouwbedrijf Balemans

“Wij maken speciaal werk, maar lopen daar zelf aan voorbij. We leren ontzettend veel in de praktijk, maar hebben daar geen papieren van. Vorig jaar heb ik een portfolio gemaakt via een EVC-traject. Zo heb ik erkenning gekregen zodat ik verder kan met de nieuwe MBO-4 opleiding voor Specialist Restauratie Timmeren. En stel dat je naar een ander bedrijf gaat, dan kun je met de Restauratiepas laten zien ‘dit kan ik ’. Ook voor het bedrijf heeft de Restauratiepas voordelen. Het bedrijf kan bij een keuring laten zien wat de werknemers allemaal gedaan hebben. De meeste medewerkers hebben de opleiding tot gezel timmerman, maar hebben veel meer in hun mars. Dat wordt zichtbaar gemaakt met de Restauratiepas.”

Stef Cuppens, directeur van Cuppens +Zn

“Acht van onze medewerkers gaan meedoen aan de pilot van de Restauratiepas, timmermannen en metselaars. Ik zie een meerwaarde in het opbouwen van persoonlijke portfolio’s, omdat ik denk dat dit onze mensen trots zal maken over hun vakmanschap. Ze krijgen zo op een rij wat ze allemaal kunnen. Als je op de bouwplaats aan een restauratiemetselaar vraagt wat hij kan, is dat een lastige vraag. Met de Restauratiepas kan de vakman een mooi dossier opbouwen waardoor zowel hijzelf als degene die er naar vraagt, een goed beeld krijgt van de ervaring van de vakman. Het zelfbewustzijn groeit. Dat is een goede zaak.”

Wim Verhoeven van Walter Verhoeven Loodgieters- en Leidekkersbedrijf

“Ik denk dat het belangrijk is dat een opdrachtgever kan zien wat voor mensen er op de bouw zijn. Wat ze kunnen en waar ze voor opgeleid zijn/worden, zodat de opdrachtgever kan zien dat hij goed vakwerk kan verwachten. Het zal natuurlijk niet voor alle opdrachtgevers van toepassing zijn. De prijskopers zal het niet veel boeien wat er voor volk op zijn bouw ‘rond loopt’. Voor de vakmannen (en leerlingen) zelf lijkt het me ook wel fijn dat ze kunnen laten zien wat ze kunnen. Dat ze trots kunnen gaan op wat ze bereikt en opgebouwd hebben in hun carrière.”

Met ingang van september 2019 wordt het Restauratieportfolio niet meer aangeboden via het NCE. 
Heeft u belangstelling? Neemt u dan aub contact op met het bedrijf Inctrl via info@inctrl.