Runhaar Bouw groeit in het restauratievak

25-1-2023 | Timmerlieden Erwin Post en Mark van Klaveren werken bij Runhaar Bouw en volgen beiden de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen, Erwin in Velp en Mark in Nieuwegein. Beiden zijn reuze enthousiast. “De restauratie heeft me gegrepen”, aldus Erwin. Werkgever Huub Runhaar vertelt waarom hij stevig investeert in de kennis over erfgoed en restauratie binnen zijn bedrijf. In september 2023 starten we weer met de opleiding. Je kunt je nu al inschrijven. 

Enkele jaren gelden besloot Huub Runhaar de bakens van zijn bedrijf (opgericht in 1993) te verzetten van nieuwbouw en renovatie naar restauratie. Als eerste stap volgde hij samen met een aantal collega’s de 4-daagse training Basis Restauratie Timmeren/Metselen. Nu gaan Erwin en Mark de diepte in met de opleiding Specialist Restauratie Timmeren. 

Wat trekt je aan in het restauratievak?
Erwin: Het is mooi om het oude ambacht op te pakken. Voordat ik aan deze opleiding begon, heb ik met mijn collega’s de training Basis Restauratie Timmeren/Metselen gevolgd. Ik werd gegrepen door de manier waarop docent Ole Streumer het vak uitlegt. Het oude werk trekt me enorm. Je maakt echt wat. 

Mark: Het is een heel interessant vak. De basistraining was heel boeiend, ik kon gelijk kijken of het restauratiewerk me ligt. Zo is het verder gaan rollen naar de opleiding Specialist Restauratie, dat is next level. We ontwikkelen als bedrijf nu serieus onze bekwaamheid in de restauratie en werken toe naar certificatie.  

Wat leer je in de opleiding?
Erwin: Je gaat nadenken hoe je het werk zou moeten doen. Je leert beschrijven wat je doet, je visie verwoorden. Mark en ik delen onze ervaringen en kijken met elkaar mee bij de praktijkopdrachten. We houden elkaar scherp. Voor de praktijkopdrachten kiezen we werkzaamheden die je in restauratie veel tegen komt, zoals een deur aanscherven of een balkkop vervangen. Typisch dingen, die wij eerder niet deden. 

Mark: Erwin en ik zijn elkaars leermeester. Bij de praktijkopdrachten gebruiken we de uitvoeringsrichtlijnen (van de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit in de Monumentenzorg (ERM). Dan weten we hoe dingen in theorie moeten worden uitgevoerd. We leren veel van elkaar en ook van de medestudenten, die ervaringen delen uit hun praktijk. 

Wat vind je het leukste vak?
Erwin: Bouwgeschiedenis is heel interessant, je komt te weten hoe een gebouw in elkaar steekt en waarom het zo gebouwd is. De docenten vertellen er veel over. Ik vind het rete-interessant. 

Mark: Ook bouwgeschiedenis. Hoe gebouwen ontstaan zijn, dat is voor een vakman het interessantste wat er is. Het gaat echt leven. Als ik nu een weekendje ergens heen ga, kies ik voor een stad als Delft of Dordrecht, omdat je daar zoveel historische panden kunt bekijken. Ook de vakkennis over timmeren vind ik heel boeiend. 

Wat vind je een lastig vak?
Erwin: Het vak Organisatie & Bouwproces vind ik wel zware kost. Dat is niet echt mijn ding, maar het hoort erbij. Als timmerman speel je een grote rol op de bouw, zeker bij een klein bedrijf als Runhaar. De kennis van organisatie en het bouwproces helpt om de samenwerking, de organisatie van de bouwplaats en de voortgang goed en fijn te laten verlopen. 

Mark: De wet- en regelgeving vind ik lastig, niet qua niveau, maar ik heb er minder mee. Omdat we bij Runhaar allemaal meerdere rollen oppakken, is alles interessant en goed om te weten. Naast het timmeren pak ik één of twee dagen per week op kantoor een stuk van de werkvoorbereiding en de calculatie op. En op de bouwplaats trek ik de kar en stuur de bouw aan. 

Huub, hoe gaat het met de omschakeling naar restauratiebouwbedrijf? 
Huub: “We groeien er als het ware in. We overhaasten het proces niet. Ik zie hoe Erwin en Mark groeien door de opleiding. De restauratie past hen als een jas. Ze weten inmiddels meer dan ik. We verzamelen naslagwerken over restauratie en bij alles wat we tegenkomen, zoeken we samen naar oplossingen. Momenteel spijker ik mijn kennis bij met cursussen van het Nationaal Restauratie Centrum. In de toekomst ben ik van plan de opleiding Professional Restauratie te gaan volgen bij het NCE. Langzaamaan bewandelen we de weg naar certificering. Het hoeft niet snel, maar wel goed.”

Interesse?

De opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen start in september 2023 bij het Gelders Restauratie Centrum in Velp en bij Bouwmensen Utrecht in Nieuwegein. 

Kijk voor meer informatie over de opleiding hier: Specialist Restauratie Timmeren/Metselen

Foto bovenaan: Erwin Post, foto onderaan: Mark van Klaveren (foto's Runhaar Bouw).