Snuffelen aan vakmanschap tijdens de Erfgoedweek van het Corderius College

23-10-2019 | Leerlingen van het Corderius College in Amersfoort verdiepten zich half oktober drie dagen lang in erfgoed en restauratie tijdens de Erfgoedweek Amersfoort. Restauratievakmanschap kreeg dit jaar ook een plek in het programma. Het NCE organiseerde rondleidingen door de historische binnenstad en bezoeken aan Bouwmensen Amersfoort en de werkplaats van Bouw- en Restauratiebouwbedrijf Van de Burgt & Strooij, waar de leerlingen zelf aan de slag konden.

Na een welkomstwoord bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed door RCE-directeur Susan Lammers gingen de brugklassers aan de slag met het thema ‘monumenten en vakmanschap’. Bij de bus van de Monumentenwacht Utrecht, die geparkeerd stond voor de RCE, mochten de leerlingen zelf ‘leitjes tikken’. Daarna ging de groep op stap met de Monumentenwachters door de oude binnenstad van Amersfoort. Ze leerden met een bouwkundige blik kijken naar oude gebouwen en bezochten onder meer de Dieventoren, de Sint Joriskerk en de Monnickendam. Daarna splitste de groep zich voor enkele praktische workshops.

Hoe word je restauratievakman/vrouw?

Bij Bouwmensen Amersfoort gingen de leerlingen met hun handen aan de slag om te ervaren wat een restauratievakman doet. Ook werd de leerlingen uitgelegd hoe je een échte restauratievakman/vrouw kan worden en dat je de fijne kneepjes van het vak in de praktijk leert van een leermeester. Bij restauratie-aannemer Van de Burgt & Strooij kregen de leerlingen eerst uitleg van directeur Flip van de Burgt hoe monumenten eigenlijk worden gerestaureerd. Daarna namen ze een kijkje in de werkplaats, waar een restauratietimmerman liet zien hoe van een ruw stuk hout een mooie, gladde trapleuning gemaakt wordt. De leerlingen mochten allemaal een klein stukje leuning mee naar huis nemen. 

Vonkje

Uiteraard hopen we dat tijdens de Erfgoedweek bij een of meer leerlingen een vonkje is overgeslagen zoals “dit wil ik later ook”. 

Wat zou je doen met een spectaculaire zolder? #herbestemmen

De leerlingen van het tweede leerjaar hielden zich bezig met het thema ‘herbestemmen’. Monumentenontwikkelaar BOEi gaf een workshop over hoe oude gebouwen herontwikkeld kunnen worden. Hoe kom je tot passende functies die recht doen aan de historische omgeving waarin ze gehuisvest worden? Daarna leidde de huismeester van het Klooster ter Eem de leerlingen rond door het klooster, inclusief een bezoek aan delen die nu nog leegstaan, waaronder de spectaculaire zolder. De leerlingen kregen de opdracht na te denken wat je met deze zolder zou kunnen doen en pitchten later in de kapel van het klooster hun ideeën voor herbestemming van deze ruimte.

Missie Erfgoedweek

Het NCE onderschrijft van harte de missie van de Erfgoedweek: jongeren bekend maken met het cultureel erfgoed om hen heen, zodat zij dit leren waarderen en er later zelf verantwoordelijkheid voor kunnen nemen. De Erfgoedweek is een geweldig leuk evenement, dat het verdiend overgenomen te worden door scholen, erfgoedorganisaties en gemeenten door heel Nederland.  

De Erfgoedweek is in 2011 ontstaan door een samenwerking tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Corderius College, Erfgoedvereniging Heemschut en Lud’Arte – bureau voor kunst, cultuur en educatie. Inmiddels doen ieder jaar ruim 30 culturele instellingen uit Amersfoort en omgeving mee aan de “Binnenstebuiten-week”, waarin naast erfgoedmodules ook kunst & cultuur en sportmodules worden aangeboden aan de leerlingen.

Foto’s: Jephta Dullaart, NCE