Specialist Restauratie Timmeren/Metselen, dé verdiepingsopleiding voor alle gepassioneerde restauratietimmerlieden en –metselaars

In september a.s. gaat weer een lichting van de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen (SRTM) van start bij het Gelders Restauratie Centrum (GRC). De perfecte tijd om dieper in de materie te duiken met Jan Gersen, directeur GRC. Hij stelde vroegtijdig het belang van het opleiden van restauratiespecialisten vast en behoort tot de medeoprichters van het GRC. Hij kent de verschillende opleidingen en de doorlopende leerlijn als geen ander. Tijd voor een gesprek.

Doorlopende leerlijn

SRTM is een pittige opleiding voor vakspecialisten met een bepaald niveau. Om in te stromen bij de NCE-opleiding is mbo 3 Allround Timmeren of Metselen, mbo 3 Technicus Hout en Restauratie (THR) of een gelijkwaardig niveau door werkervaring (aantoonbaar) vereist. Na het afronden van een gespecialiseerde mbo 3 opleiding is het verstandig om enkele jaren het werkveld in te gaan alvorens aan de NCE-opleiding te beginnen. “De doorlopende leerlijn voor onderinstromers* start in principe met de driejarige opleiding THR. Wij adviseren dan om 2 à 3 jaar te gaan werken, omdat er tijdens de opleiding SRTM een beroep wordt gedaan op een stuk werkervaring. Vervolgens kan er aan de niveau 4 opleiding worden deelgenomen. Dat is eigenlijk de ideale route”, zegt Jan. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus met een ander voortraject is instroming bij de NCE-opleiding SRTM ook mogelijk. De mbo 3 opleiding Allround Timmeren of Metselen is ook een goede eerste stap als voorbereiding op de opleiding SRTM. Twijfel je over jouw situatie? Neem contact op met de opleidingscoördinator.

Van NCE-branchediploma naar mbo 4 diploma

Op het moment dat je de eenjarige opleiding voldoende afrondt, ontvang je een NCE-branchediploma. Met dit branchediploma heb je de benodigde kennis en kunde in huis om verantwoord aan de slag te gaan op uiteenlopende restauratieprojecten. Bovendien voldoet het diploma ook aan de eisen, die Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM) stelt bij de certificering van een bedrijf. Bij het GRC bestaat ook de mogelijkheid om het branchediploma uit te breiden tot een volwaardig mbo 4 diploma. Voor het mbo 4 diploma is het volgen en met een voldoende afronden van vakken, die behoren tot het algemeen vormend onderwijs (AVO), een vereiste. Het gaat om de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. De AVO module is een mogelijkheid die door het GRC, in samenwerking met het ROC Graafschap College, wordt aangeboden. De AVO module is een maatwerktraject, waarbij vrijstellingen mogelijk zijn. Voor een goede afronding van de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen en het ontvangen van bijbehorend branchediploma is de AVO module niet verplicht.

Restauratiespecialisten herken je direct

Dat de erfgoed- en restauratiebranche een nichemarkt is, is overduidelijk. Gepassioneerde en gemotiveerde vakmannen en –vrouwen vind je er bij uitstek. “Als je wilt behoren tot het neusje van de zalm op het gebied van restauratie timmeren of metselen, dan moet je de opleiding SRTM volgen. Met deze opleiding kom je terecht in een nichemarkt voor timmerlieden en metselaars”, zegt Jan. De restauratiebranche is een vak apart en daar komt een bepaald type mens op af. “Je merkt dat ze wat creatiever zijn, ze hebben een andere insteek met betrekking tot werken, ze zijn vaak wat onafhankelijker en ze kunnen zelf beslissen. Ook merk je dat de groepen graag zelf op zoek gaan naar oplossingen. Grote kans dat als de restauratietak er niet was, ze helemaal niet in de bouw waren beland." Dat type mens is ook een bepaald type student. “Je merkt bijvoorbeeld dat THR-studenten uit zichzelf vragen stellen, ze zijn geïnteresseerd en gemotiveerd om de opleiding te volgen. Voor mij ook een hele fijne manier van lesgeven, want ik kan mijn focus richten op de inhoud”, zegt Jan. “Dat hebben de studenten van niveau 4 ook. Ze zijn intrinsiek gemotiveerd, want het volgen van de opleiding kost hen ook aardig wat tijd en geld.” De genoemde eigenschappen passen perfect bij de opleiding SRTM, want de verdiepingsslag, die gemaakt wordt bij de opleiding, is uniek. Centraal staat de vraag: waarom? “Waarom dit hout of waarom deze steen? Mag dit wel? Doe ik het wel goed? Het draait echt om het verdiepen in de achtergrond van de materie”, zegt Jan.

Klinkt dit jou als muziek in de oren? Kijk op de website bij de NCE-opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen voor meer informatie en inschrijven. Heb je vragen? Dan kun je altijd een email sturen naar info@erfgoedopleidingen.nl.

* Net middelbaar onderwijs afgerond