Studenten NCE-Erfgoedschool hebben hard gewerkt en veel geleerd

29-3-2023 | Het theoretische gedeelte van de NCE-Erfgoedschool zit erop. De studenten hebben hun theorietoets gemaakt, zijn op excursie naar de Sint Jan en naar Zionsburg in Vught geweest en hebben hun certificaat van deelname ontvangen. Nu gaan ze tot de zomer onder begeleiding van hun leermeester de restauratieopdrachten in de trajectmap maken. Docent Ole Streumer en coördinator/docent Leon Bakker blikken terug op de lesdagen bij Bouwmensen Den Bosch.

Ole: “Op de eerste dag hebben we als docenten goed afgetast wat het niveau van de studenten was, zodat we ze op de juiste manier konden inschalen en de juiste opdrachten konden verstrekken. Je wilt ze een leuke uitdaging geven. In twee groepjes zijn ze aan het werk gegaan: een groepje van vijf metselaars en een groepje van acht timmerlieden.”

Heel veel wordt gerestaureerd zonder kennis, maar hier kun je de kennis opdoen, zodat het goed gebeurt.

Ole: “Ze hebben met elkaar werkstukken gemaakt. Daarbij leren ze samenwerken, een uitdaging aangaan en dingen op te lossen. Dat schuurt hier en daar, maar daar leren ze van. Ze hebben enthousiast en goed aan de opdracht gewerkt. Toen ze binnenkwamen bij de NCE-Erfgoedschool was geen enkele schaaf scherp. Ze sleepten hun schaaf wel steeds mee, maar wisten niet hoe ermee te werken. Nu zijn alle schaven scherp en hebben ze er ook daadwerkelijk mee gewerkt. De houtkrullen vlogen je om de oren.”

De theorie is pittig, ik ben niet de grootste lezer. Toch is het heel boeiend; als je begint met lezen, kan je niet meer stoppen.

Leon: “Ik heb de metselaars begeleid bij het maken van steensmuren, dat komt in de allround opleiding metselen niet aan de orde. De metselaars hebben vier metselverbanden geleerd en ze hebben hun hersens gekraakt op het berekenen van drieklezoor. Ze kregen twee kloostermoppen; de opdracht was te beredeneren hoe je de juiste maat bepaalt.” Daarna hebben we deze opdracht gedaan met een ander formaat; ze hebben het kunstje nu door.

Ik zou het zeker aanraden, het is veel verschillend werk. Je doet alles: metselen, voegen, stellen, steigers bouwen, slopen.

Leon: “We zijn door Bouwmensen Den Bosch geweldig in de watten gelegd! De leerlingen van Bouwmensen hebben de stenen klaar gezet, de profielen gesteld en specie gemaakt. Dat scheelt veel tijd, de rode loper is echt uitgelegd. De lunch was heerlijk en na de toets stonden de tasjes met lunch klaar om direct op excursie te gaan. Alle lof voor de organisatie en verzorging.”

Betrokken opleidingsorganisaties en bedrijven 

De eerste NCE-Erfgoedschool loopt in schooljaar 2022-2023 in de regio Noord-Brabant/Nijmegen. De groep studenten, die hieraan meedoet, volgt de allround opleiding timmeren of metselen (BBL-MBO 3) bij het Koning Willem I College, ROC Nijmegen en Curio Breda. De restauratiebouwbedrijven waar deze studenten hun leer-/werkplek doorlopen, zijn Nico de Bont, Van Dinther Bouwbedrijf, De Bonth van Hulten, Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen, Cuppens +zn, Bouwbedrijf Balemans en Oome Raamsdonk. De leer-/werkstages worden georganiseerd door Bouwmensen Den Bosch, Bouwmensen Oss-Veghel-Nijmegen en BouwSchool Breda.

Interesse?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Agnes van Alphen (bestuurssecretaris) via a.vanalphen@erfgoedopleidingen.nl.

PS De cursieve teksten zijn reacties van de studenten die deelnemen aan de NCE-Erfgoedschool.

Foto's: Arjen Veldt