Tweede blok NCE-opleiding Erfgoed Schilderen in Goes gestart

23-3-2022 | Afgelopen woensdag zijn de deelnemers aan NCE-opleiding Erfgoed Schilderen met het tweede blok over verftechnologie gestart. Op vijf lesdagen behandelen docenten Peter de Muijnck en Gert-Jan Nijsse uitvoerig de lesstof over verfproducten, bestanddelen, samenstellingen, eigenschappen, toepassingsmogelijkheden van zowel producten die in het verleden werden toegepast als moderne producten. 

Ochtend theorie

In het ochtendprogramma wordt de theorie verzorgd door Peter de Muijnck, projectleider van Noom schildersbedrijf. Naast technische uitleg over verfproducten wordt er veel aandacht besteed aan toepassingsmogelijkheden in de praktijk en het volgen van de uitvoeringsrichtlijn Historisch schilderwerk (URL 4009) daarbij.

Middag praktijk

Het middagprogramma is gewijd aan onderzoeken en proeven met bestanddelen van verf om zo beter begrip te krijgen over de samenstelling en eigenschappen van verfproducten. Gert-Jan Nijsse, Meesterschilder en docent, zet zich met grote passie in om deze groep zeer gemotiveerde vakmensen verdieping in hun kennis te geven, zodat ze hun werk als erfgoedschilder nóg beter  kunnen uitvoeren.

Leerdoelen

Frank Buijtendorp, NCE-opleidingscoördinator, bezocht de studenten en docenten in Goes bij de start van blok 2. Hij licht de leerdoelen van de opleiding toe: “De lesstof gaat diep in op de toepassing van verfproducten en de meest voorkomende ondergronden met hun eigenschappen in historische situaties. Zo krijgen de deelnemers het inzicht en de kennis om ons cultureel erfgoed voor lange tijd in stand te kunnen houden met respect voor de monumentale waarden. Om behandelingen en onderhoud scenario’s op verantwoorde wijze te kunnen volgen zijn in de lesstof de uitvoeringsrichtlijnen van de Stichting ERM leidend.”

Interesse?

Kijk hier voor meer informatie: Erfgoed Schilderen.

Deze opleiding is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland.

Fotobijschrift: de studenten aan het werk tijdens de praktijkles van meesterschilder en docent Gert-Jan Nijsse (rechtop staand in het midden).