Waarom zou u investeren in opleiden?

23-1-2018 | Het NCE heeft i.s.m. de restauratiebranche nieuwe restauratieopleidingen ontwikkeld. Wij merken dat het lastig is voldoende aanmeldingen voor deze restauratieopleidingen te krijgen. Twee veelgehoorde excuses waarom er geen aanmeldingen komen: in de zware crisisjaren was er geen budget en nu is er geen tijd want de orderportefeuilles zitten vol. In januari 2018 konden daardoor de opleidingen Professional Restauratie en Restauratie Voegen helaas niet starten. Daar willen we het met u over hebben. Jaco Balemans heeft zeven medewerkers aangemeld voor diverse opleidingen. Hoe realiseert hij dat? 

We zijn het er allemaal over eens: er komt een tekort aan restauratievaklieden op ons af. We vinden kwaliteit en vakmanschap heel belangrijk. En inderdaad, daarvoor heb je goed opgeleide vaklieden nodig. U hoort toch niet bij de groep, die de genoemde excuses noemt? Jaco Balemans, directeur van Bouwbedrijf Balemans in ieder geval niet. Misschien herkent u juist wel zijn verhaal.

Zeven van medewerkers van Bouwbedrijf Balemans beginnen na de zomer met een opleiding, vijf vaklieden starten met de opleiding Specialist Restauratie Timmeren/Metselen en twee medewerkers met de opleiding Professional Restauratie: “Eerlijk is eerlijk, nu kan ons bedrijf het opleiden financieel makkelijker dragen dan in de crisis. Opleiden is heel belangrijk, maar vraag een vakman of hij een opleiding wil doen, dan krijg je te horen ´hoezo? Ik doe mijn werk toch goed?´ Toch, als je jarenlang met elkaar werkt en alles altijd op dezelfde manier doet, krijgt dat iets navelstaarderigs.”

“We hebben het erg druk nu. Ook al zijn medewerkers straks een dag weg voor hun opleiding, het werk moet toch af. Dat weten ze. Ik voorzie dat ze leren efficiënter te werken. En dan zal het ook lukken: een opleiding volgen in deze drukke tijden. Als je een medewerker een opleiding aanbiedt, geef je een duidelijk signaal van waardering voor zijn vakmanschap. Ik zie graag dat mijn medewerkers trots zijn op hun werk. En ik wil graag dat mijn medewerkers niet alleen nu voor mijn bedrijf kiezen, maar voor langere tijd. Dat ze niet weg gaan om elders iets meer te verdienen. Daarvoor probeer ik de juiste omstandigheden te creëren, zodat een medewerker zijn baan niet alleen beoordeelt op zijn salaris, maar op de mogelijkheden om zich te ontwikkelen.”

Hoe denkt u erover? We horen het graag. Of beter, we zullen het wel zien aan het aantal aanmeldingen.
U vindt de NCE-restauratieopleidingen hier: www.erfgoedopleidingen.nl.