Wat kun je verwachten bij de Basistraining Restauratie Timmeren/metselen?

Een docent en een deelnemer aan het woord

20-4-2021 | Eind mei start de 4-daagse Basistraining Restauratie Timmeren/Metselen in Breda en Zaandam. “De basistraining laat de deelnemers voelen hoe het is met historisch hout te werken”, vertelt docent Ole Streumer. Deelnemer Huub Runhaar, eigenaar van Runhaar Bouw, volgde de training eerder, samen met compagnon Rick Runhaar en vier medewerkers: “Dit is het beginpunt van de ontwikkeling van ons bedrijf tot gecertificeerd restauratiebouwbedrijf.”

Docent Ole Streumer

Ole Streumer is al 27 jaar molenmaker en heeft een schat aan ervaring in het onderhoud van korenmolens. Hij geeft zijn kennis over restauratiewerk graag door aan de nieuwe generatie restauratievaklieden en zet bij het NCE zijn eerste schreden als docent*. “Ik geef de praktijklessen en Joop Jansen geeft de theorielessen, zodat de vaklieden een goede theoretische basis krijgen. Joop is een gepokt en gemazelde docent en ik leer veel van hem voor wat betreft het lesgeven. In mijn lessen laat ik de deelnemers werken met een stuk ruw eiken zodat ze voelen hoe dit hout aanvoelt. Het gaat om het ervaren van het hout en de technieken. Hoe maak je een pen en gat verbinding? Ze maken zelf ook de toognagel. De gaten moeten een paar millimeter van elkaar verspringen om de verbinding in elkaar te trekken. Als het fout gaat is dat niet erg, die ervaring neem je als vakman mee. Daar leer je juist van. Het enthousiasme van de deelnemers is aanstekelijk en het is mooi te zien hoe ze uitdagingen opzoeken. Eentje wilde bijvoorbeeld de moeilijke schaarlas maken. Dat heeft hij goed afgerond. Alle basisverbindingen komen aan bod. Ze gaan bijvoorbeeld ook een laseind aan een kozijn maken, dat kom je regelmatig tegen in het werk. Het lesgeven is erg leuk, het trekt mijn wereld breder. Ik verheug me op de volgende groep.”

Deelnemer Huub Runhaar

Huub Runhaar vormt samen met zijn broer Rick de directie van Runhaar Bouw. Hun vader startte het bedrijf in 1993 en sinds 2005 hebben de broers de leiding over het bedrijf. Vanuit Runhaar Bouw volgen zes  vaklieden de basistraining Restauratie Timmeren/Metselen: Huub, Rick en vier medewerkers. “De training markeert een belangrijk keuzemoment voor ons bedrijf. Rick en ik hebben samen nagedacht waar we naar toe willen met ons bedrijf. Wat willen we straks achter laten? De restauratie trekt, je bent met een stuk geschiedenis bezig. En het is uitdagend want je weet nooit wat je tegen komt. De basistraining is voor ons het begin van de weg naar certificering als Erkend Restauratie Bouwbedrijf. We willen ons onderscheiden in de markt. Ik heb Joop (Jansen red.) gevraagd hoe we dat kunnen bereiken. Het is een stevig opleidingstraject, maar we smeren het uit over een aantal jaren. We gaan investeren in het restauratievakmanschap. Na de zomer beginnen timmerlieden Wim, Marc, Erwin en Mathijs met de opleiding Specialist Restauratie Timmeren in Arnhem en Rick en ik gaan ons aanmelden voor de opleiding Professional Restauratie. Restauratie is zulk mooi specialistisch werk, dat kom je niet tegen in de nieuwbouw. Het mooie van restauratie is dat je meeschrijft aan de geschiedenis van het monument.” 

Voor meer informatie: Basistraining Restauratie Timmeren/Metselen

*De NCE-docenten brengen een jarenlange ervaring in de restauratiewereld met zich mee, een voorwaarde om het restauratievakmanschap over te dragen aan een nieuwe generatie restauratievaklieden. Het NCE biedt de docenten trainingen aan voor wat betreft de didactische vaardigheden. Daarnaast biedt opleidingscoördinator en door de wol geverfde docent Joop Jansen het eerste halfjaar intensieve ondersteuning aan kersverse docenten.