Willemijn Maas: “Vakmanschap verdient meer waardering”

26-1-2017 | Willemijn Maas is een van de ambassadeurs van de nieuwe stichting Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. We vroegen naar haar motivatie om de stichting NCE te steunen. “De ambachtelijk beroepen kampen met een imagoprobleem, terwijl iedereen mooi metselwerk, houtwerk, glas-in-lood, noem maar op, enorm waardeert,” aldus Maas.

Maas vindt het bijzonder jammer dat er voor vakmanschap niet meer waardering bestaat. Zelf heeft ze de liefde voor zowel cultuur als ambacht met de paplepel ingegoten gekregen. Haar oma en haar moeder waren echte handwerksters, vooral weven was hun passie. Maas overwoog de opleiding textiele werkvormen te volgen, maar het is gebleven bij de vooropleiding. De liefde voor het ambacht bleef echter bestaan.

Meerdere wegen leiden naar Rome. Zo leidden ook meerdere wegen Willemijn Maas naar het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen. Maas is sinds een paar jaar voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds. Ze werkte acht jaar voor de AVRO. Onder haar directeurschap profileerde de AVRO zich als dé omroep voor kunst en cultuur. De AVRO zond ondermeer het programma Restauratie uit, waarbij verschillende restauratieprojecten streden om een subsidie van 1 miljoen euro. Ook heeft Maas jarenlange ervaring in het onderwijs, vooral op het gebied van onderwijsvernieuwing in het HBO.

Bij het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen komen de lijntjes weer bij elkaar. Maas laat haar gedachten gaan over het vakonderwijs: “Het is jammer dat de LTS is afgeschaft. Kinderen, die in praktijkonderwijs goed kunnen meekomen, kunnen dat niet in het meer theoretische VMBO en belanden nu in het speciaal onderwijs. Het is zo zonde dat praktijkonderwijs, het werk met de handen, niet gewaardeerd wordt, terwijl mensen hier prima hun boterham mee kunnen verdienen. Het ambachtelijke vakwerk heeft een imagoprobleem. Voor ambachtelijk gemaakte producten is echter wel grote waardering.”

Dat de restauratiesector de krachten bundelt en zich gezamenlijk inzet voor goed restauratievakonderwijs juicht Maas van harte toe. Om te zorgen voor een grotere instroom van leerlingen adviseert ze om te beginnen met voorlichting op VMBO-scholen en zelfs al op basisscholen. “Om de restauratieberoepen aantrekkelijker te maken voor jongeren moet je een lange adem hebben en gezamenlijk een lobby voeren,” vermoedt Maas, “je zou kunnen kijken naar niet-westerse landen: hoe handwerk daar gewaardeerd wordt. Ook in Duitsland en in Italië staat vakmanschap hoog in aanzien. De restauratieberoepen en -opleidingen verdienen waardering. Ik zet me daar graag voor in als ambassadeur van het Nationaal Centrum Erfgoedopelidingen. ” Waarvan acte!